Kongen av Bastoy (The King of Devil’s Island) – Βασιλιάς Σε Μια Κόλαση

Παραγωγή: Νορβηγία/Σουηδία/Γαλλία/Πολωνία – 2010

Διάρκεια: 115 λεπτά

Είδος: Δράμα Εποχής

Σκηνοθεσία: Marius Holst

Πρωταγωνιστούν: Stellan Skarsgard, Benjamin Helstad, Kristoffer Joner, Trond Nilssen, Morten Lovstad, Daniel Berg, Magnus Langlete, Ellen Dorrit Petersen.

Υπόθεση: Στις αρχές του 20ου αιώνα, σε ένα απομονωμένο σωφρονιστικό ίδρυμα ενός νησιού χαμένου στα νορβηγικά φιόρδ, μια ομάδα από αγόρια ηλικίας 11 έως 18 ετών βιώνει καθημερινά συνθήκες εντονότατης σωματικής και ψυχολογικής βίας. Αντί να τους παρέχουν την απαιτούμενη εκπαίδευση, ο διευθυντής του ιδρύματος και οι φύλακες τους υποβάλλουν σε επίπονες χειρωνακτικές εργασίες και κάθε μορφής εξευτελισμούς. Όμως, η άφιξη στο ίδρυμα του 17χρονου Έρλινγκ, πρόκειται να αλλάξει τα πράγματα, καθώς η σφοδρή του επιθυμία να αποδράσει, θα οδηγήσει σταδιακά τον ίδιο και τους συγκρατούμενούς του σε μια βίαιη εξέγερση ενάντια στο απάνθρωπο καθεστώς…

Ο Νορβηγός σκηνοθέτης και παραγωγός Μάριους Χολστ («Δεσμοί Αίματος») παρουσιάζει μια συγκλονιστική περιπέτεια επιβίωσης, βασισμένη σε ένα πραγματικό περιστατικό με τραγική κατάληξη, που διαδραματίστηκε το βαρύ χειμώνα του 1915 στη νήσο Bastøy, στα νότια του Όσλο. Μια διαχρονική, πανανθρώπινη ιστορία αλληλεγγύης και αυταπάρνησης, που φέρνει αντιμέτωπο το σκληρό πρόσωπο της εξουσίας με το αδάμαστο νεανικό πνεύμα και με πρωταγωνιστή τον Στέλαν Σκάρσγκαρντ (“Mamma Mia”, “The Girl with the Dragon Tattoo”, “Melancholia”, “Thor”).

Η ταινία τιμήθηκε με αρκετά σκανδιναβικά βραβεία (Βραβείο Καλύτερης Ταινίας και Βραβείο Κοινού στο φεστιβάλ Nordic Film Days του Λούμπεκ, Amanda Awards Καλύτερης Ταινίας, Β’ Ανδρικού ρόλου και Πρωτότυπης Μουσικής, Βραβείο Καλύτερης Φωτογραφίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Γκέτεμποργκ).

Διανομή: Feelgood Entertainment

Στις αίθουσες από 08.12.11.