Trainwreck - Κατακούτελα

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2015 

Διάρκεια: 125 λεπτά

Είδος: Κωμωδία

Βαθμολογία: * * 1/2

Σκηνοθεσία: Judd Apatow

Πρωταγωνιστούν: Amy Schumer, Bill Hader, John Cena, Brie Larson, Colin Quinn, Tilda Swinton, Vanessa Bayer, Ezra Miller, Josh Segarra, Dan Soder, Dave Attell, Randall Park,  Jon Glaser, Evan Brinkman, Mike Birbiglia, Keith Robinson, Marina Franklin, Norman Lloyd και ο LeBron James στο ρόλο του εαυτού του.       

Συμμετέχουν σε ρόλους guest: Daniel Radcliffe, Marisa Tomei, Method Man, Amar'e Stoudemire, Matthew Broderick, Marv Albert, Chris Evert.

Υπόθεση: Η Έιμι είναι δημοσιογράφος σε κουτσομπολίστικο έντυπο της Νέας Υόρκης που ζει ανεξάρτητη και κυνική, έχοντας μια σχέση με ένα μυώδες «τέρας ευφυίας» και ένα καρνέ γεμάτο ονόματα ανδρών με τους οποίους έχει κάνει σεξ τουλάχιστον μια φορά. Μεγαλωμένη από έναν εξίσου κυνικό πατέρα που την δίδαξε ότι η μονογαμία είναι ουτοπική, είναι εντελώς αντίθετη από την αδελφή της που έχει παντρευτεί έναν μικροαστό ζωντόχηρο με ένα μικρό αγοράκι (τους οποίους βέβαια απεχθάνεται). Αυτή η ευφυής μισάνθρωπος αναλαμβάνει να πάρει συνέντευξη από έναν διάσημο και επιτυχημένο αθλίατρο. Ο «βαρετός» κατά τα λοιπά δόκτωρ, αποδεικνύεται πολύ σκληρός για να πεθάνει στα δόντια της ανδροφάγας Έιμι της οποίας η ζωή αναποδογυρίζει καθώς «δαγκώνει τη λαμαρίνα». Ο αγώνας τότε στρέφεται στην προσπάθεια να ξεφύγει η γλυκιά σαν κινίνο φίλη μας από την παγίδα της συναισθηματικής δέσμευσης και τη βαρετή, κατά τη γνώμη της, συμβατική σχέση. Η ενηλικίωση όμως είναι αναπόφευκτη στον πραγματικό κόσμο…

Κάτι που είναι και το αγαπημένο θέμα του σκηνοθέτη Τζαντ Άπατοου: η προσπάθεια κυνικών και βέβηλων χαρακτήρων να προσαρμόσουν το συναισθηματικό τους κόσμο στους ρυθμούς της υπόλοιπης βαρετής ανθρωπότητας. Εδώ το Χολιγουντιανό ρομάντζο εισβάλει ύπουλα στην συναισθηματικά αφασική και σεξουαλικά τακτοποιημένη ζωή της πρωταγωνίστριας κάνοντας την να μετριάζει, όσο κυλάει ο κινηματογραφικός χρόνος, τους ρυθμούς εκτόξευσης κωμικού δηλητηρίου μέχρι το προβλέψιμα «ανατρεπτικό» φινάλε. Αν και ο Απατοου σινεμά, με την ορθόδοξη έννοια του όρου, δεν φαίνεται ικανός αλλά ούτε και πρόθυμος να κάνει, η συσσώρευση οπτικών και λεκτικών γκαγκ βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Στις καλύτερες στιγμές της, η νέα στη μεγάλη οθόνη αλλά διάσημη στην τηλεόραση Έιμι Σούμερ, είναι ιδανική μαθήτρια του Διογένη. Στις λιγότερο καλές, σου έρχεται να την πλακώσεις στις φάπες μήπως και στρώσει. Πέρα από τον απολαυστικό συμπρωταγωνιστή Μπιλ Χέιντερ στο ρόλο του γιατρού, το υπόλοιπο καστ δίνει τα ρέστα του με πρώτο και καλύτερο τον δίμετρο μπασκετμπολίστα του NBA ΛεΜπρόν Τζέιμς, που λανσάρει εδώ τη νέα του καριέρα μετά τον αθλητισμό και την αγνώριστη Τίλντα Σουίντον που παραδίδει ακόμη ένα σύντομο ρεσιτάλ ερμηνείας στο ρόλο της εκδότριας.

Είναι βέβαιο ότι η διασημότητα που θα φέρει αυτή η πρώτη πρωταγωνιστική εμφάνιση στο σινεμά για την Έιμι Σούμερ θα την κάνει να μετριάσει την σατιρική ορμή της, κάτι που αποδεικνύεται και από την πρόσφατη απολογία της για παλιότερα ανέκδοτα που θεωρήθηκαν ρατσιστικά. Εδώ ολόκληροι υφυπουργοί τρέχουν να μαζέψουν τα παλιότερα tweets τους για να μη φθάσουν σε περισσότερους τώρα που ανέβηκαν οι μετοχές τους και εκτεθούν ανεπανόρθωτα.

Εξάλλου το γεγονός ότι η ταινία με το καλημέρα βρίσκεται στο επίκεντρο μιας τραγωδίας, μετά το χθεσινό περιστατικό πυροβολισμών και φόνων μέσα σε αίθουσα που την πρόβαλε στη Λουιζιάνα, είναι άγνωστο ακόμη πως θα λειτουργήσει για το κοινό. Κατά πάσα πιθανότητα όμως το παγκόσμιο κοινό του Hangover και του Knocked Up δεν πτοείται από κάτι τέτοια. 

Διανομή: UIP 

Στις αίθουσες από 23.07.15