Pride

Παραγωγή: Βρετανία/Γαλλία – 2014 

Διάρκεια: 119 λεπτά

Είδος: Κοινωνική Κομεντί

Βαθμολογία: * * *

Σκηνοθεσία: Matthew Warchus

Πρωταγωνιστούν: Ben Schnetzer, Joe Gilgun, Faye Marsay, Dominic West, Andrew Scott, Freddie Fox, Chris Overton, Joshua Hill, George MacKay, Imelda Staunton, Jessica Gunning, Liz White, Nia Gwynne, Menna Trussler, Lisa Palfrey, Bill Nighy, Paddy Considine, Rhodri Meilir, Karina Fernandez, Jessie Cave, Monica Dolan, Matthew Flynn, Olwen Medi, Kyle Rees, Jack Baggs, Jams Thomas, Deddie Davies.

Υπόθεση: Βρισκόμαστε στη συντηρητική Βρετανία των μέσων του 80 όπου η πανίσχυρη Σιδηρά Κυρία έχει ξεκινήσει τον αγώνα της εναντίον των ανθρακωρύχων και των όλο και λιγότερο ισχυρών σωματείων τους. Από την άλλη, εν μέσω της διάδοσης της νέας άγνωστης επιδημίας, οι καταπιεζόμενοι και περιθωριοποιημένοι νεαροί ομοφυλόφιλοι και λεσβίες αποφασίζουν να αντιδράσουν μέσα από ομάδες ακτιβιστών, διεκδικώντας τα δικαιώματά τους. Έτσι μια μικρή ομάδα λονδρέζων gay ακτιβιστών αποφασίζει να συνδέσει τον αγώνα της με τον αγώνα των ανθρακωρύχων βρίσκοντας κοινό στοιχείο την πάλη και των δύο για ζωή με αξιοπρέπεια. Οι έρανοι που ξεκινούν υπέρ των οικογενειών των εργατών τους φέρνουν σε ένα χωριό απεργών εργατών ορυχείου της Ουαλίας, όπου παρά τις αρχικές αντιδράσεις γίνονται τελικά αποδεκτοί από τη μικρή κοινωνία των χωρικών που  πεισματικά αντιστέκεται στη νεοφιλελεύθερη Θατσερική πολιτική της εποχής. Δεν είναι όμως όλοι χαρούμενοι από τη συνεργασία με τους «ανώμαλους». Τα γεγονότα ακολουθούν με μορφή χιονοστιβάδας και παρασύρουν όλους τους πρωταγωνιστές να δουν πιο σφαιρικά και ελεύθερα τη ζωή…

Βασισμένη σε πραγματικά περαστικά και χαρακτήρες, μια κλασσικά Βρετανική κοινωνική κομεντί, στο πνεύμα του Μπίλι Έλιοτ και του Άντρες με τα όλα τους, που κουβαλά μέσα της μια πολυετή παράδοση αγωνιστικού χιούμορ, αποδεικνύοντας ότι αυτό που κρατά ψηλά αυτό το περίεργο σύμπλεγμα νησιών βορειοδυτικά της Ηπειρωτικής Ευρώπης δεν είναι ούτε το Στέμμα ούτε οι κυριολεκτικά δαιμόνιοι πολιτικοί του, αλλά το νεωτεριστικό πνεύμα και η θετική ενέργεια των απλών ανθρώπων που το απαρτίζουν, αποδεικνύοντας όποτε επιβάλλεται ότι η ενότητα ξεπερνά διαφορές και χάσματα και οδηγεί πάντα στη νίκη. Έτσι εξηγείται και η πολύ θετική υποδοχή αυτής της αξιολάτρευτης, αν και σκηνοθετικά τυπικής και σεναριακά προβλέψιμης, ταινίας. Έξοχο cast,  όπως πάντα σε ταινίες του είδους, με λαμπρό παρελθόν (Imelda Staunton, Bill Nighy) αλλά και λαμπρό μέλλον (Ben Schnetzer, George MacKay). Φανταστική δουλειά στην ανασύσταση της εποχής και μικρές λεπτομέρειες που κάνουν απόλαυση τη θέασή της από το πλατύ κοινό.   

Βραβεία: BAFTA για πρωτοεμφανιζόμενο σεναριογράφο και παραγωγό, Queer Palm  στο Φεστιβάλ Κανών και υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα καλύτερης κωμωδίας. Ταινία έναρξης και βραβείο κοινού στο φετινό Outview Festival  της Αθήνας. 

Διανομή: Neo Films (με τη συνεργασία της Feelgood Entertainment) 

Στις αίθουσες από 23.07.15