Οι νέες ταινίες από 29 Ιανουαρίου στις κινηματογραφικές αίθουσες

Από τον Τάσο Ντερτιλή

Ακόμη μια οσκαρική πρεμιέρα αυτή τη βδομάδα. Η Βρετανική «Θεωρία των Πάντων» έρχεται να συγκινήσει το πλατύ κοινό με τη ρομαντική ιστορία μιας βασανισμένης ιδιοφυίας, φορτωμένη με 5 οσκαρικές υποψηφιότητες. Στην άλλη άκρη της Ευρώπης, στην ταραγμένη Ουκρανία ξετυλίγει τη σκοτεινή ιστορία της η «Φυλή», σε ένα σχολείο κωφάλαλων όπου επικρατεί η παρανομία, η βία και οι άγραφοι νόμοι της συμμορίας που καθορίζουν την τραγική μοίρα των ηρώων της. Για τις παραπάνω ταινίες περισσότερα θα διαβάσετε σε ξεχωριστά άρθρα μας στο site:

http://www.grandmagazine.gr/ngine/article/2369/the-theory-of-everything-i-8eoria-ton-panton και http://www.grandmagazine.gr/ngine/article/2370/plemya-the-tribe-i-fulh

Υπάρχουν όμως και άλλες 5 ταινίες μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει μια ιδιαίτερη Ελληνική παραγωγή. «Για Πάντα» (Ελλάδα 2014 – 87΄) είναι ο τίτλος της ταινίας της Μαργαρίτας Μαντά, σινεμασκόπ αποχρωματισμένο πορτραίτο της ρομαντικής συνάντησης δύο ώριμων και μοναχικών ανθρώπων. Με επιρροές από Αγγελόπουλο (μέντορα της δημιουργού η οποία υπήρξε και βοηθός του) αλλά και Αντονιόνι και Βέντερς, με μια σπάνια κινηματογραφική εμφάνιση της κυρίως θεατρικής Άννας Μάσχα, η ταινία ξεδιπλώνει με αργά εντυπωσιακά πλάνα μια ιστορία ανεπίδοτου έρωτα με φόντο μια ψυχρή αφιλόξενη αστική ζούγκλα που σιγά σιγά εξανθρωπίζεται όσο το βουβό ερωτικό πάθος αρχίζει να βρίσκει ανταπόκριση. Μια επιστροφή στις ρίζες της κινηματογραφικής γλώσσας, ίσως αδύναμη σεναριακά αλλά οπτικά συναρπαστική.

Υψηλής αισθητικής φιλμ που θα προβάλλεται αποκλειστικά στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας στο Γκάζι.

Σκηνοθεσία: Μαργαρίτα Μαντά

Πρωταγωνιστούν: Άννα Μάσχα, Κώστας Φιλίππογλου. 

Παραγωγή- Διανομή: Faliro House.

 

«La French» (Ο Άνθρωπος από τη Μασσαλία) (Γαλλία 2014 - 135’). Μια εκτεταμένη και πετυχημένη αναβίωση του κόσμου του εγκλήματος και των ναρκωτικών στη Μασσαλία της δεκαετίας του 70. Βασισμένη στην αληθινή ιστορία της σύγκρουσης του δικαστή Πιερ Μισέλ με το εγκληματικό συνδικάτο French Connection που διοικούσε ο μεγαλέμπορος ηρωίνης Γκαετάν Ζαμπά, η ταινία αποτίει φόρο τιμής στα Γαλλικά αστυνομικά του 70 τότε που μεσουρανούσαν ο Ντελόν και ο Μπελμοντό. Η ταινία του Μαρσεγιέζου σκηνοθέτη επιδεικνύει  άριστη γνώση της εποχής, παραθέτοντας πολλές μικρές λεπτομέρειες που την οδήγησαν σε υποψηφιότητα Σεζάρ για τα σκηνικά της. Οι ράθυμοι ρυθμοί και η μεγάλη διάρκεια δεν βοηθούν όμως το μη γαλλόφωνο κοινό. Άψογο το πρωταγωνιστικό δίδυμο Ντιζαρντέν και Λελούς.

Σκηνοθεσία: Cédric Jimenez

Πρωταγωνιστούν: Jean Dujardin, Gilles Lellouche, Céline Sallette, Mélanie Doutey, Benoît Magimel, Guillaume Gouix, Bruno Todeschini, Féodor Atkine.

Διανομή: Odeon

 

«Mortdecai» (Ο Κύριος Μορντεκάι) (ΗΠΑ 2015 - 106’). Επιστροφή του Τζόνι Ντεπ σε πρωταγωνιστικό ρόλο με μια σοφιστικέ εξεζητημένη παραλλαγή του Ροζ Πάνθηρα. Ο Τσάρλι Μορντεκάι, ολίγον πράκτορας, ολίγον μπον βιβέρ και πολύ κατεργάρης, ήρωας σειράς μυθιστορημάτων του Μπονφιλιόλι μετακομίζει για πρώτη φορά στην οθόνη, με το γλοιώδες χιούμορ του και το τσιγκελωτό μουστάκι του. Το σύμπαν αυτού του αλλόκοτου χαρακτήρα περιλαμβάνει διεθνείς απάτες, κυνηγητά σε πέντε ηπείρους, μυστικές υπηρεσίες και όλα τα συναφή του είδους. Το θέμα είναι αν ένας τέτοιος χαρακτήρας μπορεί σήμερα να κερδίσει το κοινό. Η αρχική απάντηση είναι αρνητική παρά τις προσπάθειες του σκηνοθέτη-σεναριογράφου Ντέιβιντ Κεπ και το πρωτοκλασάτο καστ. Οι πιστοί φαν θα διασκεδάσουν αλλά φαίνεται ότι έχει παρέλθει η εποχή της κινηματογραφικής βασιλείας του Τζόνι...

Σκηνοθεσία: David Koepp

Πρωταγωνιστούν: Johnny Depp, Gwyneth Paltrow, Paul Bettany, Ewan McGregor, Olivia Munn.

Διανομή: Seven Films & Σπέντζος Φιλμ

 

 

«The Woman in Black 2-Angel of Death» (Η Γυναίκα με τα Μαύρα 2- Άγγελος του Θανάτου) (Βρετανία/Καναδάς 2014 - 98’). Στα χρόνια του 2ου  Παγκόσμιου Πολέμου, μια ομάδα παιδιών από το Λονδίνο με επικεφαλής την διευθύντριά του σχολείου τους Τζιν Χογκ και τη νεαρή δασκάλα Ιβ Πάρκινς, καταφεύγει στην εξοχή για προστασία από τους βομβαρδισμούς, καταλήγοντας σε μια σχεδόν ερειπωμένη βίλα στα Έλη. Η παρουσία τους εκεί θα αφυπνίσει μια κακόβουλη δύναμη με εκδικητικό πνεύμα. Επιστροφή του γοτθικού τρόμου των μυθιστορημάτων της Σούζαν Χιλ μετά τη μεγάλη επιτυχία της πρώτης ταινίας το 2012. Οι Άγγλοι γνωρίζουν άριστα πώς να φτιάχνουν τρομακτική ατμόσφαιρα αλλά οι εποχές της ανατριχίλας έχουν παρέλθει, χαμένες μέσα στα αλλεπάλληλα οπτικά σοκ και την έλλειψη πρωτοτυπίας. Πάντα όμως υπάρχει κοινό για ένα καλό μπουουου!   

Σκηνοθεσία: Tom Harper

Πρωταγωνιστούν: Jeremy Irvine, Phoebe Fox, Helen McCrory, Casper Alpress.

Διανομή: Odeon

Το πρόγραμμα συμπληρώνουν οι νέες περιπέτειες της κουκλίτσας της Mattel Μπάρμπι στο τηλεοπτικό και μεταγλωτισμένο στα Ελληνικά animation «Barbie in Princess Power» (Μπάρμπι η σούπερ Πριγκίπισσα) (ΗΠΑ 2015 – 70΄). Η αγαπημένη των μικρών κοριτσιών Barbie πρωταγωνιστεί ως πριγκίπισσα Κάρα που, όταν μια μαγική πεταλούδα την φιλάει, αποκτά σούπερ δυνάμεις που της επιτρέπουν να μεταμορφώνεται σε Σούπερ Πριγκίπισσα και να πετά συνεχώς γύρω από το βασίλειο, προκειμένου να το προστατεύει από το έγκλημα. Σίγουρα λεφτά…

Σκηνοθεσία: Zeke Norton

Ακούγονται: Σία Κοσκινά, Στεφανία Φιλιάδη, Νίκος Νίκας κ.α.

Διανομή: UIP

 

 

Δείτε τα trailer των παραπάνω ταινιών εδώ.