Jamaica Inn –Η Ταβέρνα της Τζαμάικα (Επανέκδοση)

Παραγωγή: Βρετανία – 1939 

Διάρκεια: 108 λεπτά

Είδος: Περιπέτεια Μυστηρίου

Βαθμολογία: * * 1/2

Σκηνοθεσία: Alfred Hitchcock

Πρωταγωνιστούν: Charles Laughton, Leslie Banks, Maureen O'Hara, Robert Newton, Marie Ney, Horace Hodges, Hay Petrie, Frederick Piper, Emlyn Williams, Basil Radford.

Υπόθεση: Βρισκόμαστε σε μία απόκρημνη και βραχώδη ακτή της Αγγλικής Κορνουάλης το 1819. Μία συμμορία κακοποιών, με λημέρι ένα κακόφημο πανδοχείο τη Τζαμάικα, ληστεύει πλοία που ναυαγούν, σκοτώνοντας όσους ναυαγούς βρίσκουν για να μην αφήνουν πίσω τους μάρτυρες. Τα ναυάγια βέβαια προσχεδιάζονται από έναν σκιώδη μυστικό αρχηγό που δεν γνωρίζει κανείς. Ένας μυστικός αστυνομικός έχει αναλάβει τη διαλεύκανση του μυστηρίου, όταν όμως συλλαμβάνεται από τη συμμορία, διασώζεται χάρη στην καλοσύνη μίας όμορφης κοπέλας που έχει έρθει να βρει τη θεία της στην οποία ανήκει το πανδοχείο. Ο έρωτας για τον ωραίο αξιωματικό γρήγορα την χτυπά…

Η τελευταία ταινία που γύρισε στη Βρετανία πριν τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ο δαιμόνιος μαιτρ του σασπένς και η πρώτη που βασίζεται σε ένα ρομαντικό μυθιστόρημα μυστηρίου της Δάφνης Ντι Μοριέ (θα ακολουθήσουν η Ρεβέκκα και τα Πουλιά, δυο αριστουργήματα της Χιτσκοκικής φιλμογραφίας). Ο πρωταγωνιστής Τσάρλς Λότον, ένας ογκόλιθος (από κάθε άποψη) της Βρετανικής οθόνης και σκηνής, ανακατεύτηκε σε επικίνδυνο βαθμό στην παραγωγή, επιβάλλοντας την κοκκινομάλλα πρωταγωνίστρια Μορίν Ο’Χάρα και αναγκάζοντας τον Χίτσκοκ να κάνει αλλαγές χαρακτήρων και πλοκής με αποτέλεσμα η ταινία ουσιαστικά να αποκηρυχθεί από το δημιουργό της αλλά και να δεχθεί τα πυρά της κριτικής στην εποχή της για απογοητευτική μεταφορά του βιβλίου στην οθόνη και έλλειψη ατμόσφαιρας και αγωνίας. Αυτό βέβαια δεν εμπόδισε το κοινό να την κάνει μεγάλη εμπορική επιτυχία, θαυμάζοντας την ειρωνική απεικόνιση της μετάβασης της Βρετανικής αυτοκρατορίας από τη Γεωργιανή στη Βικτωριανή εποχή,  και να απογειώσει την καριέρα της πρωταγωνίστριας Μορίν Ό’Χάρα που αμέσως μετά ερμήνευσε την Εσμεράλδα στην Παναγία των Παρισίων.

Σήμερα η ταινία στέκει θαυμάσια ως ελαφρύ, κατά προτίμηση θερινό, ιστορικό θέαμα εποχής, ολίγον κιτς, ολίγον πασέ αλλά πάντα ενδιαφέρον. Πολύ μακριά όμως από τα στάνταρ του μεγάλου δημιουργού που επίσης του έκατσε στο στομάχι η πρωταγωνίστρια αφού, ως γνωστόν, προτιμούσε τις ξανθιές. Η αμέσως επόμενη ταινία του η Ρεβέκα, γυρισμένη στο Χόλιγουντ και πάλι βασισμένη σε μυθιστόρημα της Δάφνης Ντι Μοριέ επανόρθωσε άμεσα το καλλιτεχνικό του στάτους, όντας ένα μοναδικό αριστούργημα! 

Διανομή: New Star 

Στις αίθουσες από 13.08.15