La Mafia Uccide Solo D’ Estate – Η Μαφία Σκοτώνει Μόνο Το Καλοκαίρι

Παραγωγή: Ιταλία – 2013 

Διάρκεια: 90 λεπτά

Είδος: Κωμωδία

Βαθμολογία: * * *

Σκηνοθεσία: Pif (Pierfrancesco Diliberto)

Πρωταγωνιστούν: Pif, Cristiana Capotondi, Alex Bisconti, Ginevra Antona, Claudio Gioè, Barbara Tabita, Rosario Lisma, Enzo Salomone, Maurizio Marchetti, Antonio Alveario.

Υπόθεση: Σικελία, δεκαετία του 70: Ένα αγόρι γεννιέται στο Παλέρμο, την ίδια μέρα που ο αρχηγός της Μαφίας αναλαμβάνει Δήμαρχος! Και η πρώτη λέξη του μικρού δεν είναι μαμά, δεν είναι μπαμπά, είναι…μάφια! Σε  μια πόλη κυριαρχημένη από τη μαφία ο μικρός Αρτούρο, μαθητής πια και φανατικός θαυμαστής του τότε πρωθυπουργού, του περιβόητου Τζούλιο Αντρεότι, αγωνίζεται να κερδίσει την καρδιά της συμμαθήτριάς του Φλόρα, κάνοντας τα πάντα για να τη γοητεύσει. Ωστόσο, ο ανορθόδοξος πιτσιρίκος δεν έχει και πολλές πιθανότητες και οι δρόμοι τους χωρίζουν, αφού ο τραπεζίτης μπαμπάς της Φλόρα «μετατίθεται» στην Ελβετία. Τα χρόνια περνάνε και οι δρόμοι τους διασταυρώνονται ξανά όταν η Φλόρα επιστρέφει το 1992 στο Παλέρμο ως βοηθός ενός διάσημου χριστιανοδημοκράτη πολιτικού. Όμως η τραγική πραγματικότητα της σημαδεμένης από το έγκλημα πόλης τους παρασύρει…

Ο Σικελός Πιφ, διάσημος κωμικός της ιταλικής τηλεόρασης, επιστρέφει στη γενέτειρά του το Παλέρμο για το σκηνοθετικό του ντεμπούτο, μια πολυεπίπεδη λαϊκή κωμωδία α λα Ιταλικά με την περιβόητη Κόζα Νόστρα στο επίκεντρο της διήγησης είκοσι χρόνων εγκληματικότητας και εκτελέσεων δικαστών που είχαν βάλει στο στόχαστρο το οργανωμένο έγκλημα. Ο αξιαγάπητος Πιφ (τι καλλιτεχνικό ψευδώνυμο κι αυτό) δημιουργεί την ψευδοβιογραφία ενός νέου που, αν και μεγάλωσε σ αυτό το διεφθαρμένο χώρο, διατήρησε τον αυθορμητισμό και την παιδική αθωότητά του, υποσκάπτει δε συνεχώς τη βία και την τραγικότητα της ιστορίας με την κωμική πλευρά του ήρωα και με άπειρα ειρωνικά σχόλια για τους πρωταγωνιστές της εποχής.

Σκέτη απόλαυση από την αρχή ως το τέλος, καλοκουρδισμένη και άψογα ερμηνευμένη από τον ίδιο τον σκηνοθέτη, μας παρουσιάζει ένα νέο υπολογίσιμο κωμικό, και όχι μόνο, ταλέντο. Ανάμεσα σε πολλές διακρίσεις, η ταινία τιμήθηκε ως καλύτερη ευρωπαϊκή κωμωδία στα περσινά Ευρωπαϊκά Βραβεία. 

Διανομή: Danaos Films (σε συνεργασία με την Feelgood Entertainment) 

Στις αίθουσες από 30.07.15