Kreuzweg – Οι Σταθμοί Του Σταυρού

Παραγωγή: Γερμανία – 2014 

Διάρκεια: 107 λεπτά

Είδος: Δράμα

Σκηνοθεσία: Dietrich Brüggemann

Πρωταγωνιστούν: Lea van Acken, Franziska Weisz, Florian Stetter, Lucie Aron, Moritz Knapp, Klaus Michael Kamp, Birge Schade,  Ramin Yazdani, Georg Wesch και ο Hanns Zischler. 

Υπόθεση: Η 14χρονη Μαρία ζει με την αυστηρή οικογένεια της σε μια μικρή πόλη της Γερμανίας. Η οικογένεια της Μαρίας ανήκει σε μια ακραία παραδοσιακή καθολική κοινότητα. Η Μαρία ζει αναγκαστικά την καθημερινότητα του σύγχρονου κόσμου αλλά είναι αφοσιωμένη ψυχή και σώμα στον Ιησού. Θέλει να ακολουθήσει το φωτεινό του παράδειγμα, να γίνει Αγία, και να πάει στον Παράδεισο. Για να πετύχει το στόχο της η Μαρία θα περάσει από 14 σταθμούς, όπως ο Ιησούς στο δρόμο του για το Γολγοθά. Τα γεγονότα εξελίσσονται υπόκωφα αλλά καταιγιστικά αφήνοντας την οικογένεια της και ιδιαίτερα την αυστηρή μητέρα της να βρίσκει παρηγοριά στην πίστη, καθώς διερωτάται αν όλα όσα έγιναν ήταν αναπόφευκτα.

Μια ακραία φορμαλιστική άσκηση ύφους που βραβεύτηκε με δύο βραβεία στο τελευταίο φεστιβάλ Βερολίνου. Ένα για το σενάριο που έγραψε ο 38χρονος σκηνοθέτης Ντίτριχ Μπρίγκερμαν μαζί με την αδελφή του Άννα και ένα από την Οικουμενική Επιτροπή της Καθολικής Εκκλησίας (για προφανείς λόγους).  

Οι σταθμοί του Σταυρού απεικονίζουν τη διαδρομή του Χριστού προς την εκτέλεση της θανατικής του καταδίκης πάνω στο Γολγοθά. Είναι μια παράδοση καθιερωμένη στην Καθολική και την Αγγλικανική εκκλησία που για πρώτη φορά εμφανίστηκε το 14ο αιώνα από Χριστιανούς στην Ιερουσαλήμ, που ήθελαν να ακολουθήσουν το μονοπάτι του Ιησού στη “Via Dolorosa” με ένα σταυρό στους ώμους, για να αποδείξουν ότι αποδέχτηκαν το κάλεσμα του.Μια παράδοση που διαδόθηκε και στην Ευρώπη μέσα από τις Σταυροφορίες.

Οι 14 Σταθμοί του Σταυρού είναι:

1. Ο Ιησούς καταδικάζεται σε θάνατο

2. Ο Ιησούς σηκώνει το Σταυρό

3. Ο Ιησούς πέφτει για πρώτη φορά

4. Ο Ιησούς συναντά τη μητέρα του

5. Ο Σίμων ο Κυρηναίος βοηθά τον Ιησού να σηκώσει το Σταυρό

6. Η Αγία Βερονίκη σκουπίζει το πρόσωπο του Ιησού

7. Ο Ιησούς πέφτει για δεύτερη φορά

8. Ο Ιησούς συναντά τις γυναίκες της Ιερουσαλήμ

9. Ο Ιησούς πέφτει για τρίτη φορά

10. Αφαιρούνται τα ενδύματα του Ιησού

11. Ο Ιησούς ανεβαίνει στο Σταυρό

12. Ο Ιησούς πεθαίνει στο Σταυρό

13. Κατεβαίνει το σώμα του Ιησού και τον αγκαλιάζει η μητέρα του.

14. Το σώμα του Ιησού τοποθετείται σε τύμβο

Με βάση την παραπάνω ακολουθία η ταινία χωρίζεται σε 14 ακίνητα πλάνα-ενότητες εντός των οποίων εκτυλίσσεται η αλληγορική της δράση.

Εκπληκτική σύλληψη, μοναδική εκτέλεση, απίστευτη ακρίβεια ιδιαίτερα στις ερμηνείες της Μαρίας και της μητέρας της (Λία Βαν Άκεν και Φραντσέσκα Βάις), διφορούμενο όμως ιδεολογικά το αποτέλεσμα μπορεί να αφήσει έξαλλους κάποιους θεατές που άλλα περιμένουν στο φινάλε, με βάση τη διαφαινόμενη μέσα από την αυστηρά δομημένη πλοκή κριτική του φονταμενταλισμού. Ανάμεσα στην κοινωνική ψυχοπάθεια και την θαυματουργή θυσία υπάρχει μια λεπτή κλωστή που, δυστυχώς, ο ικανότατος χερ Μπρίγκερμαν κρατάει αόρατη. Και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο δεν γίνεται… 

Διανομή: Seven Films & Spentzos Film 

Στις αίθουσες από 04.12.14