The Drop – Η Συγκάλυψη

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2014

Διάρκεια: 106 λεπτά

Είδος: Αστυνομικό Θρίλερ

Σκηνοθεσία: Michaël R. Roskam

Πρωταγωνιστούν: Tom Hardy, Noomi Rapace, James Gandolfini, Matthias Schoenaerts, John Ortiz, Elizabeth Rodriguez, Michael Aronov, Morgan Spector, Michael Esper, Ross Bickell, James Frecheville, Tobias Segal. 

Υπόθεση: Ο Μπομπ Σαγκινόφσκι (Τομ Χάρντι) είναι μπάρμαν στο μπαρ του ξάδελφού του, Μαρβ (Τζέιμς Γκαντολφίνι). Το μπαρ έχει γίνει από καιρό βιτρίνα για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος από παράνομες δραστηριότητες του οργανωμένου εγκλήματος του Μπρούκλιν, ξεφεύγοντας από τον έλεγχο του Μαρβ, αλλά ο Μπομπ κάνει τα στραβά μάτια. Ζει  απόμακρος από όσα συμβαίνουν γύρω του ενώ δεν παραλείπει να παρακολουθεί τη λειτουργία στην εκκλησία της γειτονιάς σαν καλός Καθολικός, χωρίς ωστόσο να μεταλαμβάνει ποτέ! Η μονότονη καθημερινότητά του όμως αλλάζει απότομα όταν ανακαλύπτει ένα κακοποιημένο μικρό πιτ-μπουλ, παρατημένο στα σκουπίδια της γειτόνισσάς του Νάντια (Νούμι Ραπάς) το οποίο αποφασίζει να κρατήσει, δημιουργώντας μέσα από αυτό μια απροσδόκητη έλξη με τη Νάντια.

Όταν διαπράττεται ληστεία στο μπαρ, ο Μπομπ έρχεται αντιμέτωπος με τον αληθινό ιδιοκτήτη του μπαρ, έναν αδίστακτο αρχιμαφιόζο της Τσετσενικής μαφίας που ζητά τα λεφτά του αλλοιώς... Και σαν αυτό να μην ήταν αρκετό, έρχεται αντιμέτωπος και με τον αλλόκοτο πρώην ιδιοκτήτη του σκύλου, πρώην φίλο της Νάντια και εμφανώς διαταραγμένο Έρικ Ντιντς (Ματίας Σενέρτς), ο οποίος θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να ξαναπάρει και τις δύο «ιδιοκτησίες» του από τον Μπομπ. Τελευταία και πιο περίεργα είναι τα ύποπτα νυχτοπερπατήματα του επιφανειακά κακομοίρη ξάδελφου Μαρβ. Δεν αργεί η στιγμή που ο Μπομπ αναγκάζεται να έρθει αντιμέτωπος με το σοκαριστικό πρόσωπο των ανθρώπων που νόμιζε ότι γνώριζε καλά και να αναλάβει δράση.

Με τη σειρά του και ο θεατής έρχεται αντιμέτωπος με συνεχείς σοκαριστικές ανατροπές και αποκαλύψεις σ αυτή την εξαιρετικά δομημένη ιστορία του μαιτρ του είδους Ντένις Λεχαίν, σεναριογράφου των εξαιρετικών «Σκοτεινό Ποτάμι» και «Νησί των Καταραμένων». Ο υποψήφιος για Όσκαρ ξένης ταινίας Βέλγος Μίκαελ Ρόσκαμ ξεδιπλώνει με απόλυτη επιτυχία το σκηνοθετικό του ταλέντο στο Χολυγουντιανό του ντεμπούτο δίνοντας υποσχέσεις για μια λαμπρή διεθνή καριέρα. Σφιχτοί ρυθμοί, υποβλητική ατμόσφαιρα και έξοχη διεύθυνση του καστ με επικεφαλής ένα νέο Βρετανό χαμαιλέοντα της υποκριτικής στο πρόσωπο του Τομ Χάρντι, με τον πρόωρα χαμένο Τζειμς Γκαντολφίνι στην τελευταία του εμφάνιση να του κρατά με επιτυχία το ίσο αλλά και με την εντυπωσιακά απειλητική παρουσία του Βέλγου πρωταγωνιστή του Bullhead Ματίας Σένερτς στο ρόλο του Έρικ. Θρίλερ με υπαρξιακό βάθος και παρακμιακή γοητεία που θα ικανοποιήσει ιδιαίτερα τους φαν του είδους. Βραβείο σεναρίου στο φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν. 

Διανομή: Odeon 

Στις αίθουσες από 06.11.14