Edge of Tomorrow – Στα Όρια του Αύριο (και σε 3D)

Παραγωγή: ΗΠΑ/Αυστραλία – 2014                                                                      

Διάρκεια: 113 λεπτά

Είδος: Περιπέτεια Επιστημονικής Φαντασίας  

Σκηνοθεσία: Doug Liman                              

Πρωταγωνιστούν: Tom Cruise, Emily Blunt, Brendan Gleeson, Bill Paxton, Jonas Armstrong, Tony Way, Kick Gurry, Franz Drameh, Dragomir Mrsic, Charlotte Riley, Masayoshi Haneda, Terence Maynard, Noah Taylor, Lara Pulver, Madeleine Mantock.

Υπόθεση: Η νέα ταινία του μέγα σταρ Τομ Κρουζ μας εισάγει, αρχικά με ντοκιμαντερίστικο τρόπο, σε ένα ζοφερό κόσμο στο κοντινό μέλλον, στο οποίο μία εξωγήινη εισβολή στην ηπειρωτική Ευρώπη έχει παραλύσει ολόκληρη την υφήλιο και έχει ενώσει όλους τους λαούς στην προσπάθεια να αποκρουσθούν οι κατά τα φαινόμενα ανίκητοι και κακάσχημοι εισβολείς. Όλες οι μέχρι τώρα προσπάθειες δεν έχουν επιτύχει με αποτέλεσμα να φαίνεται αδύνατον να ηττηθεί ο στρατός των εισβολέων από οποιαδήποτε ανθρώπινη στρατιωτική δύναμη. Ο Γουίλιαμ Κέιτζ (Τομ Κρουζ) είναι ένας μη μάχιμος αξιωματικός του Αμερικανικού στρατού, που παρά τη θέλησή του λαμβάνει διαταγή από τον παγκόσμιο επιτελάρχη που εδρεύει στο Λονδίνο να συμμετάσχει σε μια νέα απόβαση στη Νορμανδία κάτι που μοιάζει με αποστολή αυτοκτονίας. Φυσικά σκοτώνεται μέσα σε λίγα λεπτά ωστόσο βρίσκει τον εαυτό του παγιδευμένο σε μια ανεξήγητη δίνη στο χρόνο, που τον αναγκάζει να ζήσει την ίδια βίαιη μάχη, πολεμώντας και πεθαίνοντας ξανά…και ξανά. Σε κάθε μάχη όμως, ο Κέιτζ βελτιώνεται όλο και περισσότερο και γίνεται ικανός να εξολοθρεύει τους εχθρούς με ιδιαίτερη δεξιότητα βοηθούμενος από την ατσάλινη ειδική πανοπλία που φέρουν οι γήινοι στρατιώτες, την ExoSuit, αλλά και από τις συμβουλές της πολεμίστριας Ειδικών Δυνάμεων, Ρίτα Βρατάσκι (Έμιλι Μπλαντ). Καθώς ο Κέιτζ και η Ρίτα καταφέρνουν να ξεπεράσουν τα εμπόδια και να βρεθούν μόνοι απέναντι στους εξωγήινους, συνειδητοποιούν σταδιακά τι κρύβεται πίσω από τη συνεχή νεκρανάσταση του ήρωά μας και με κάθε επανάληψή της έρχονται ένα βήμα πιο κοντά στην τελική αναμέτρηση.

Σκηνοθετημένη με μαεστρία και νεύρο από τον ταλαντούχο δημιουργό του Mr and Mrs Smith αλλά και των περιπετειών του πράκτορα Jason Bourne, η καινούργια περιπέτεια του Cruiser  καταφέρνει να ανανεώσει τη θεματολογία των ταινιών με εξωγήινες εισβολές μπολιάζοντάς την με το αλληγορικό πνεύμα των Ιαπωνικών manga αλλά και με σαρκαστικό χιούμορ και ανατροπές των κλισέ του είδους. Η ταινία είναι βασισμένη στο Ιαπωνικό κόμικ επιστημονικής φαντασίας, «All You Need is Kill» του Χιρόσι Σακουραζάκα, μια φιλοσοφική αλληγορία  για την δύναμη του ανθρώπινου πνεύματος και την επιμονή που απαιτείται για να αντιμετωπίζονται οι καθημερινές μάχες και οι προκλήσεις της επιβίωσης. Και όλα αυτά μέσα από μια συναρπαστική αφήγηση με καλογραμμένους διαλόγους αλλά και εξαιρετικά εφέ που θα συναρπάσουν τους φίλους του είδους. Μόνο ένα πράγμα δεν καταφέρνει να κάνει ο Τομ Κρουζ ζώντας ξανά και ξανά την ίδια μέρα: να γεράσει!

FUN FACTS…ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ!

1 χρόνος έρευνας κι ανάπτυξης χρειάστηκε για το σχεδιασμό και τη δημιουργία των ExoSuits.

1 η φορά που έχει προσγειωθεί ελικόπτερο στην Trafalgar Square, κι αυτό έγινε για τους σκοπούς των γυρισμάτων της ταινίας, και συγκεκριμένα της σκηνής του ελικοπτέρου.

2 μόνο πρόβες πραγματοποιήθηκαν για τη σκηνή του ελικοπτέρου: η πρώτη έγινε στα studios της Warner Bros. με το ελικόπτερο, ενώ η δεύτερη στην Trafalgar Square, χωρίς το  ελικόπτερο, μία ημέρα πριν τα γυρίσματα.

2+ οι ώρες προπόνησης της Έμιλι Μπλαντ σε καθημερινή βάση, για τρεις μήνες, μέχρι το ξεκίνημα των γυρισμάτων των σκηνών όπου φορούσε το βαρύ, μεταλλικό ExoSuit.

4 μήνες και 1300 τόνοι άμμου χρειάστηκαν για να μεταμορφωθεί το πράσινο λιβάδι στα  Leavesden Studios, σε παραλία που θύμιζε τη Νορμανδία τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, για τα πλάνα της απόβασης.

6 οι εβδομάδες προπονήσεων του καστ της ταινίας, ώστε να μπορούν να περπατάνε άνετα  φορώντας τα ExoSuits.

9 τα soundstages της Warner Bros.Studios που χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή της ταινίας.

10 τα λεπτά που χρειαζόταν ο κάθε ηθοποιός για να φορέσει ένα ExoSuit.

10 τα στρατιωτικά οχήματα και 50 τα έξτρα backgrounds που τοποθετήθηκαν γύρω από την Trafalgar Square, με σκοπό να “ντύσουν” το σκηνικό και να του δώσουν πολεμικό χαρακτήρα. 11 οι κάμερες που τοποθετήθηκαν στο έδαφος και στις στέγες των σπιτιών για να αιχμαλωτίσουν ταυτόχρονα την προσγείωση του ελικοπτέρου στην Trafalgar Square.

36 οι ώρες όπου διαδραματίζεται η αιωνιότητα του ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ. 

40 κιλά το βάρος του κάθε ExoSuit. 

120 τα χειροποίητα ExoSuits που κατασκευάστηκαν για τα γυρίσματα της ταινίας.  

71 οι αστυνομικοί που χρειάστηκαν για να απομονώσουν την Trafalgar Square, ώστε να γυριστεί η σκηνή του ελικοπτέρου.

400 τα μέλη του συνεργείου της ταινίας που χρειάστηκαν για τα γυρίσματα στην Trafalgar Square.

650 τα εξαρτήματα των ExoSuits που εγκρίθηκαν από το Art Department του συνεργείου της ταινίας, με στόχο τη δημιουργία των τελικών κοστουμιών.

Διανομή: Village Films

Στις αίθουσες από 05.06.14