The Grand Budapest Hotel - Ξενοδοχείο Grand Budapest

Παραγωγή: Βρετανία/Γερμανία - 2014

Διάρκεια: 99 λεπτά

Είδος: Κομεντί Εποχής

Σκηνοθεσία: Wes Anderson

Πρωταγωνιστούν: Ralph Fiennes, Tony Revolori, F.Murray Abraham, Mathieu Amalric, Adrien Brody, Willem Dafoe, Jeff Goldblum, Harvey Keitel, Jude Law, Bill Murray, Edward Norton, Saoirse Ronan, Jason Schwartzman, Léa Seydoux, Tilda Swinton, Tom Wilkinson, Owen Wilson, Larry Pine, Giselda Volodi, Florian Lukas, Karl Markovics, Bob Balaban, Wally Wolodarsky, Fisher Stevens, Neal Huff.

Υπόθεση: Βρισκόμαστε κάπου στο τέλος του Μεσοπολέμου, σε κάποια γωνιά της Κεντρικής Ευρώπης, εκεί που ορθώνει το μεγαλοπρεπές ανάστημά του το ξενοδοχείο «Grand Budapest», ψυχή του οποίου είναι ο κύριος Γκουστάβ Χ. (Ρέιφ Φάινς). Ο Γκουστάβ είναι κάτι σαν άτυπος αρχηγός μιας αυτοκρατορίας που περιορίζεται στους τοίχους του πολυτελούς κτιρίου. Το ξεχωριστό αυτό οίκημα είναι πάντα διακριτικό με τα καπρίτσια και τις ιδιαιτερότητες της Ευρωπαϊκής αφρόκρεμας. Concierge από τους πιο ξακουστούς και αρμόδιος για την εύρυθμη λειτουργία του ξενοδοχείου, ο Γκουστάβ έχει σαν αφοσιωμένο βοηθό του το μικρό μετανάστη Ζίρο Μουσταφά (Τόνι Ρεβολόρι) που προσπαθεί να επιβιώσει ξεπερνώντας τις αντιξοότητες της εποχής και που λίγο-λίγο κερδίζει τη θέση του καλύτερου φίλου του Γκουστάβ. Μέσα από απρόοπτα και σουρεαλιστικά γεγονότα και με τη βοήθεια αναπάντεχης τύχης, το ιδιαίτερο αυτό ξενοδοχείο έρχεται να «φιλοξενήσει» ένα κλεμμένο ανεκτίμητο αναγεννησιακό έργο τέχνης, μέρος μιας αμύθητης οικογενειακής κληρονομιάς στην οποία εμπλέκεται ο κύριος Γκουστάβ. Παράλληλα  εξελίσσεται η γέννηση ενός μεγάλου έρωτα ενώ στο υπόβαθρο μια ήπειρος μπαίνει σε ένα βαρύ χειμώνα, όπου όλα αλλάζουν ξαφνικά και δραματικά.

Ο ευφυής Αμερικανός σκηνοθέτης Γουες Άντερσον παραδίδει ένα διαχρονικό, κωμικό και περιπετειώδες κομψοτέχνημα που σύμφωνα  με τον ίδιο  περιλαμβάνει «μια μείξη έμπνευσης και αναφορών των κωμικών ταινιών της δεκαετίας του 1930 και των απομνημονευμάτων του Βιεννέζου συγγραφέα Στίβεν Τσβάιχ». Δεν υπάρχουν αρκετά λόγια να περιγράψουν την ομορφιά αυτού του σινεφίλ  ανέκδοτου που τιμήθηκε με την Αργυρή Άρκτο στο τελευταίο Φεστιβάλ Βερολίνου. Ο Ρέιφ Φάινς σε μεγάλα κέφια πλαισιώνεται από δεκάδες σταρ που φαίνεται σαν να παρακάλεσαν για τη συμμετοχή τους έστω και με ένα μικρό ρόλο σ αυτό το παιγνίδι κινηματογραφικής απόλαυσης.

Διανομή: Odeon

Στις αίθουσες από 06.03.14