Infinitely Polar Bear – Οικογενειακές Ανισορροπίες

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2014

Διάρκεια: 90 λεπτά

Είδος: Κοινωνικό

Βαθμολογία: * * 1/2

Σκηνοθεσία: Maya Forbes

Πρωταγωνιστούν: Mark Ruffalo, Zoe Saldana, Imogene Wolodarsky, Ashley Aufderheide, Keir Dullea, Wallace Wolodarsky, Mary O'Rourke, Beth Dixon.

Υπόθεση: Βοστώνη αρχές του 70, στα χρόνια των επαναστατικών κοινωνικών αλλαγών. Ένα ζευγάρι, ο Καμ και η Μάγκι, ερωτεύονται και παντρεύονται. Μαύρη εκείνη, λευκός και από πλούσια οικογένεια εκείνος. Κάνουν και δύο κοριτσάκια και όλα καλά και αντισυμβατικά. Το 1978 όμως ο Καμ, μετά από μια σειρά νευρικών κρίσεων ανακαλύπτει ότι πάσχει από διπολική διαταραχή. Αφήνει τη δουλειά του και αναγκάζεται να νοσηλευθεί σε ψυχιατρική κλινική. Η  Μάγκι και οι δύο κόρες τους, Αμίλια και Φέιθ, αφήνουν το σπίτι στην εξοχή και μετακομίζουν σε ένα μικρό διαμέρισμα στο Κέμπριτζ, όπου η Μάγκι θα προσπαθήσει μάταια να βρει μια αξιοπρεπή δουλειά. Άφραγκη και χωρίς καμιά βοήθεια από την ιδιόρρυθμη οικογένεια του άντρα της, κάνει αίτηση για μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και γίνεται δεκτή στο πανεπιστήμιο Columbia, θεωρώντας ότι αυτή είναι η ευκαιρία της. Τότε ζητάει από τον Καμ να αναλάβει τη φροντίδα των κοριτσιών όσο εκείνη θα λείπει, τώρα που βγήκε από την κλινική και βρίσκεται σε ελεγχόμενη με φάρμακα κατάσταση. Ο Καμ συμφωνεί, ελπίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα αποκατασταθούν οι οικογενειακές ισορροπίες. Οι δύο ατίθασες κόρες του όμως, δεν πρόκειται να τον διευκολύνουν. Με τη Μάγκι απούσα, ο Καμ θα πάθει και θα μάθει πώς να φροντίζει όχι μόνο τις ατίθασες κόρες του, αλλά και τον εαυτό του. Μετά από χρόνια αγώνα για να βρει τη θέση του στον κόσμο, ίσως τελικά να τα έχει καταφέρει.

Από το Φεστιβάλ του Sundance έρχεται αυτή η ανεξάρτητη αυτοβιογραφική δημιουργία που αποτελεί και σκηνοθετικό ντεμπούτο για τη σεναριογράφο Μάγια Φορμπς. Βασισμένη στην οικογένεια και τα παιδικά χρόνια της Φορμπς, η ταινία εξερευνά με τρόπο πότε αστείο και πότε δραματικά ανθρώπινο αλλά πάντοτε με ζεστασιά και σε βάθος, τις επιπτώσεις της ψυχικής νόσου στη δομή μιας οικογένειας. Με ρεσιτάλ ερμηνείας από τον Μαρκ Ράφαλο, έναν από τους καλύτερους Αμερικανούς ηθοποιούς σήμερα, και με σημασία στη λεπτομέρεια και την απόδοση του κλίματος της εποχής είναι μια κλασική περίπτωση ταινίας σεναριογράφου. Σκηνοθετικά η αγαπητή Μις Φορμπς θα μπορούσε και καλύτερα αλλά αυτή είναι η ζωή της και γι’ αυτό δεν ήθελε, όπως δηλώνει, να την εμπιστευτεί σε κανένα. Συγκινητικό anyway!

Διανομή: Tanweer 

Στις αίθουσες από 30.07.15