D.O.A. – Κυνηγώντας τον Δολοφόνο μου (Επανέκδοση)

Παραγωγή: ΗΠΑ - 1950

Διάρκεια:  83 λεπτά (Ασπρόμαυρο)

Είδος: Φιλμ Νουάρ     

Σκηνοθεσία: Rudolph Mate

Πρωταγωνιστούν: Edmond O’Brien, Pamela Britton, Luther Adler, Lynn Baggett, William Ching, Henry Hart, Neville Brand, Beverly Garland, Virginia Lee, Laurette Luez.         

Υπόθεση: D.O.A. είναι τα αρχικά της φράσης «Dead on arrival» που σημαίνει «Νεκρός κατά την άφιξη». Και κατά κάποιο τρόπο αυτό συμβαίνει στην αρχή της ταινίας που θεωρείται πλέον ως μία από τις πιο πρωτότυπες εναρκτήριες σκηνές ταινίας στην ιστορία του κινηματογράφου: Ο Φρανκ Μπίγκελοου, μικροασφαλιστής στο Σαν Φραντσίσκο, μπαίνει σε ένα αστυνομικό τμήμα και καταγγέλλει ότι... τον έχουν δολοφονήσει!

Μπίγκελοου: Θέλω να αναφέρω μια δολοφονία

Αστυνομικός: Ποιος δολοφονήθηκε;

Μπίγκελοου: Εγώ...

Πρωτότυπο, βέβαια, δεν είναι απλώς και μόνο το ξεκίνημα, αλλά και ολόκληρη η υπόθεση της ταινίας. Με κεντρικό ήρωα τον «ζωντανό-νεκρό» Μπίγκελοου (ο οποίος έχει ανακαλύψει ότι δηλητηριάστηκε με μία τοξική ουσία που επιφέρει το θάνατο μετά από 24 ώρες), η ταινία καταγράφει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς την προσπάθειά του να βρει τον δολοφόνο του αλλά και κάποιο αντίδοτο στο δηλητήριο που εξαπλώνεται με γρήγορους ρυθμούς στον οργανισμό του. Παρόλο που ο θεατής απ την αρχή ενημερώνεται ότι ο ήρωας δεν πρόκειται να επιβιώσει στο τέλος, σε κανένα σημείο δεν αφήνεται να απογοητευθεί ή να χάσει το ενδιαφέρον. Άλλωστε το μόνο που πεθαίνει τελευταίο είναι η ελπίδα... Καταιγιστική δράση, συνεχείς  ανατροπές, απόκοσμη ασπρόμαυρη φωτογραφία από τον βιρτουόζο της κάμερας Ρούντολφ Ματέ και βέβαια μυστήριο, προδοσία, ίντριγκα, διπροσωπία και όλα τα καλούδια που περιέχει ένα φιλμ του είδους. Κι όμως, το τέλος αυτό καθ’ αυτό δεν είναι προβλέψιμο… σε ένα από τα πιο γοητευτικά φιλμ νουάρ της ιστορίας του κινηματογράφου.

Διανομή: New Star

Στις αίθουσες από 13.06.13