California Dreamin’ (Nesfarsit)

Παραγωγή: Ρουμανία - 2007

Διάρκεια: 155 λεπτά.

Είδος: Πολεμική Σάτιρα

Σκηνοθεσία: Cristian Nemescu

Πρωταγωνιστούν: Armand Assante, Razvan Vasilescu, Jamie Elman, Maria Dinulescu, Alex Margineanu, Ion Sabdaru, Alexandru Dragoi, Sabina Branduse,  Andi Vasluianu, Gabriel Spahiu, Radu Gabriel,

Υπόθεση:1999:Αμερικάνικα στρατεύματα του ΝΑΤΟ, κατευθυνόμενα σιδηροδρομικώς προς το Κόσοβο, θα μπλοκαριστούν σε μια μικρή επαρχιακή πόλη της Ρουμανίας. Υπαίτιος ο σταθμάρχης του χωριού  Ντογιάρου (Ράζβαν Βασιλέσκου), που κάνει καψώνια στους επιβλητικούς (για την κοινή γνώμη) Αμερικάνους, έχοντας βιώσει ο ίδιος τραυματικά στα παιδικά του χρόνια την σαθρότητα της αμερικάνικης (και όχι μόνο) πολιτικής. Η παραμονή του αμερικάνικου στρατού στο χωριό υποκινεί τις εξευτελιστικές ενέργειες του καιροσκόπου και γλοιώδη δήμαρχου (Τζέϊμι Έλμαν) που επιθυμεί διακαώς να εκμεταλλευτεί την αμερικάνικη παρουσία προς όφελος του χωριού, διοργανώνοντας παραδοσιακά γλέντια και λοιπές, υποτίθεται, διαφημιστικές εκδηλώσεις, για τον τόπο. Τα κορίτσια του χωριού, υιοθετώντας σεξουαλικά δυτικά πρότυπα, φλερτάρουν τους Αμερικάνους στρατιώτες, είτε υποκύπτοντας στις ερωτικές ανησυχίες της ηλικίας, είτε επιθυμώντας, μάταια, να τους χρησιμοποιήσουν ως γέφυρα για τη φυγή τους στη Δύση. Και ενώ γίνονται όλα αυτά, ο ενοχλημένος Αμερικάνος στρατηγός (Αρμάν Ασσάντε) προσπαθεί να υποκινήσει αρνητικό κλίμα για τον σταθμάρχη. . .

Ο αυθεντικός τίτλος στα ρουμανικά είναι «Nesfarsit», που σημαίνει "χωρίς τέλος". Ο διεθνής τίτλος «California Dreamin'» παραπέμπει ειρωνικά στο κλασσικό τραγούδι των Mamas and Papas.

Η πρώτη και μοναδική μεγάλου μήκους ταινία του αδικοχαμένου Κρίστιαν Νεμέσκου που σκοτώθηκε σε τροχαίο στο Βουκουρέστι μαζί με τον ηχολήπτη της ταινίας το 2006, σε ηλικία μόλις 27 ετών και χωρίς να έχει ακόμη τελειώσει το μοντάζ της ταινίας του που ολοκληρώθηκε από τους υπόλοιπους συντελεστές.  Το ταλέντο του ωστόσο αναγνωρίστηκε μετά θάνατον και η ταινία του συμμετείχε στο τμήμα Un Certain Regard  του Φεστιβάλ Κανών 2007 όπου και κέρδισε το ομώνυμο βραβείο. Με πλήθος άλλων διεθνών βραβείων και λαμπρή καριέρα η ταινία φθάνει με κάποια καθυστέρηση και στη χώρα μας. Σύμφωνα πάντως με τις ξένες κριτικές ο Αρμάν Ασάντε στο ρόλο του Αμερικανού αρχηγού της αποστολής δίνει την ερμηνεία της ζωής του. One of a kind!

Διανομή: New Star.

Στις αίθουσες από 25.10.12