Fish’n’chips

Παραγωγή: Κύπρος – 2011

Διάρκεια: 102 λεπτά

Είδος: Δράμα

Σκηνοθεσία: Ηλίας Δημητρίου

Πρωταγωνιστούν: Μάριος Ιωάννου, Marlen Kaminsky, Anne - Μarie O' Sullivan, Διομήδης Κουφτερός, Άλκηστις Παυλίδου, Μαργαρίτα Ζαχαρίου, Αντρέας Φυλακτού, Στέφανι Νεοφύτου.

Υπόθεση: Ο Άντυ, ένας Κύπριος μετανάστης που έχει περάσει όλη του τη ζωή τηγανίζοντας «fish and chips» στο Λονδίνο, αποφασίζει να επιστρέψει στην πατρίδα του και να ανοίξει τη δική του επιχείρηση. Κάνει το όνειρό του πραγματικότητα αλλά πολύ σύντομα αυτό μετατρέπεται σε εφιάλτη, καθώς ο Άντυ έχει ξεχάσει κάτι πολύ βασικό: η Κύπρος δεν είναι Λονδίνο... 

Ο Άντυ είναι ένας άνθρωπος που πιστεύει στις αξίες της οικογένειας και της πατρίδας. Όμως τι γίνεται όταν η μία έρχεται αντιμέτωπη με την άλλη; Πώς να θεωρήσεις οικογένεια κάποιον από άλλη πατρίδα; Πώς να κάνεις οικογένεια μακριά από τον τόπο που θεωρείς πατρίδα; Ο Άντυ που μετά από χρόνια επιστρέφει στην Κύπρο αντιλαμβάνεται τελικά πως οι πατρίδες είναι μέσα μας, οι άνθρωποι είναι οι τόποι και οι χώρες απλοί προορισμοί για το ταξίδι της ζωής που ο καθένας επιλέγει.

Η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους με υπόθεση του ντοκιμαντερίστα Ηλία Δημητρίου είναι μία ρεαλιστική ιστορία, με χιούμορ και συγκίνηση, πέρα από μάταιους αυτοπροσδιορισμούς, ταυτότητες και σύνορα. Στη σύγχρονη κοινωνία όπου ο καθένας μας, πέρα από την εθνική του προέλευση, είναι πολίτης του κόσμου, η ταυτότητα δεν είναι παρά μία ακόμη ταμπέλα. Πόσο μάλλον όταν οι χαρακτηρισμοί αναφέρονται σε πολύπαθες περιοχές όπως αυτή της Κύπρου. «Τσάρλι», «Άγγλος» για τους Κύπριους, «Έλληνας» ή «Κύπριος» για τους Άγγλους ή ακόμη BBC (British Born Cypriot = Κύπριος Γεννημένος στην Βρετανία), δεν είναι παρά ταμπέλες που αντί να βοηθούν στον αυτοπροσδιορισμό του ατόμου τον καθιστούν ξένο σε κάθε τόπο. Στην ταινία αναφέρονται με διάθεση σαρκασμού αλλά και πρόθεση να καταδείξουν τον ρατσισμό που ηθελημένα ή μη περιέχουν. Στο ρόλο του πρωταγωνιστή (Άντυ) ο Μάριος Ιωάννου, δεν είναι τυχαίο πως είναι ένας Κύπριος που έφυγε από την Ελλάδα, ενώ και πολλοί άλλοι από τους ηθοποιούς και τους συντελεστές κλήθηκαν να επαναπροσδιορίσουν την ταυτότητά τους μακριά από τον τόπο καταγωγής τους.

Μια ουμανιστική και συγκινητική Οδύσσεια που οδηγεί στη βαθύτερη κατανόηση του πολύπλοκου ψυχισμού του βασανισμένου Κυπριακού Ελληνισμού. Πλήθος συμμετοχών και διακρίσεων σε πολλά φεστιβάλ και υποψηφιότητες για βραβείο καλύτερης ταινίας και πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη στα εγχώρια βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Διανομή: Ανεξάρτητη

Στην αίθουσα «Δαναός» από 10.05.12.