Joker: Folie à Deux - Joker: Τρέλα για δύο

Παραγωγή: ΗΠΑ 2024 

Σε συμπαραγωγή με Καναδά 

Διάρκεια: 138 λεπτά 

Είδος: Μιούζικαλ-Θρίλερ 

* * ½ 

Σκηνοθεσία: Todd Phillips 

Πρωταγωνιστούν: Joaquin Phoenix, Lady Gaga, Brendan Gleeson, Catherine Keener, Zazie Beetz, Steve Coogan, Harry Lawtey, Leigh Gill, Ken Leung, Jacob Lofland, Bill Smitrovich, Sharon Washington. 

ΣΥΝΟΨΗ: Το «Joker: Τρέλα για Δύο» βρίσκει τον Άρθουρ Φλεκ έγκλειστο στο ψυχιατρικό άσυλο Arkham, εν αναμονή της δίκης του για τα εγκλήματα που διέπραξε ως Joker. Ενώ παλεύει με τη διχασμένη του προσωπικότητα, ο Άρθουρ όχι μόνο σκοντάφτει πάνω στην πραγματική αγάπη, αλλά ανακαλύπτει και τη μουσική που πάντα έκρυβε μέσα του. 

Από την εξέγερση στην παραίτηση. Η επιστροφή του Τοντ Φίλιπς στη Γκόθαμ τον βρίσκει μάλλον τρομαγμένο μπροστά στην πρωτοφανή απήχηση του Joker του, που έγινε σύμβολο ενός τέλους εποχής για μια κοινωνία σε αναβρασμό που η πανδημία, που ήρθε αμέσως μετά, κυριολεκτικά αποδεκάτισε. Ο Άρθουρ Φλεκ δεν κάνει πια αστεία, παρά τις ειρωνικές προτροπές των δεσμοφυλάκων του, ζει την κόλασή του και υπομένει το βάρος της ψυχικής συντριβής του. Μέχρι να εμφανιστεί η λάμψη της ερωτικής επιθυμίας στο πρόσωπο μιας έγκλειστης ψυχασθενούς. Και τότε αρχίζει η μουσική. Ποια μουσική όμως. Η μουσική της παραίτησης από τα οράματα, της προσγείωσης στην αδυσώπητη πραγματικότητα και της αποδοχής του θεάματος ως διεξόδου διαφυγής. Ο Τζόκερ, βρίσκοντας το ταίρι του γίνεται επιτέλους ο entertainer που πάντα ονειρευόταν. Εκεί η ταινία μας προσγειώνει απότομα σε ένα μουσικό ντουέτο παραισθήσεων και ψυχικής παραίτησης. That’s life. That’s entertainment.

Θα ήταν κατανοητό κι αποδεκτό ακόμη και για έναν ουσιαστικά  διαταραγμένο εγκληματία όπως ο Άρθουρ να «βρει το εσωτερικό του φως» μέσα από την ερωτική επιθυμία. Θα ήταν μια ίσως όχι και τόσο ηρωική έξοδος ενός-παρά τη θέλησή του- κοινωνικού συμβόλου εξέγερσης. Δυστυχώς αυτό γίνεται σε μια ταινία που αυτοσχεδιάζει το σενάριο της καθώς πηγαίνει, με τη σκηνοθεσία να μη βρίσκει ποτέ το σωστό τόνο ανάμεσα στο θρίλερ και το μιούζικαλ και το μοντάζ να μοιάζει αναποφάσιστο που να κόψει και που να δώσει έμφαση.

Είναι πραγματικά κρίμα να ακυρώνεται η διαθήκη ενός αριστουργήματος όπως ο Joker από ένα μιούζικαλ που δεν είναι ακριβώς μιούζικαλ, από ένα ρομάντζο που δεν είναι ακριβώς ρομάντζο και από μια πλοκή που αφήνει την ταλαντούχα πρωταγωνίστριά του ανεκμετάλλευτη στη σκιά.

Ο Χοακίν Φίνιξ τελειοποιεί εδώ ακόμη περισσότερο το ρόλο του Άρθουρ Φλεκ που του χάρισε το Oscar και μια θέση στο κινηματογραφικό πάνθεον, όντας ικανός λόγος να επιστρέψει κάποιος στο εφιαλτικό σύμπαν του Joker. Δίπλα του θα τοποθετούσαμε περισσότερο από την Lady Gaga, τον συγκλονιστικό Μπρένταν Γκλίσον στο ρόλο του δεσμοφύλακα, φύλακα άγγελου και τιμωρού ταυτόχρονα του Αρθουρ. Το υπόλοιπο καλλιτεχνικό team του Φίλιπς από το Joker είναι εκεί για να συνεχίσει το έργο του ωστόσο το συνολικό αποτέλεσμα μοιάζει με σπαράγματα ενός αριστουργήματος που δεν κατάφερε να βρει το δρόμο για την οθόνη. Τι να κάνουμε, that’s life, that’s Hollywood… 

Διανομή: Tanweer 

Στις αίθουσες από 03.10.2024