In Search of an Audience

Παραγωγή: Ελλάδα 2024

Διάρκεια: 73 λεπτά 

Είδος: Ντοκιμαντέρ 

* * * 

Σκηνοθεσία: Νικόλας Ποττάκης 

Με τον Λάμπρο Φισφή 

ΣΥΝΟΨΗ: Το 2019, ο Λάμπρος Φισφής, ένας από τους πιο αγαπημένους και καταξιωμένους Έλληνες stand up κωμικούς, ετοιμαζόταν για τη μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του: μια παράσταση σε στάδιο 5000 θέσεων. Με το stand up σχετικά νέο στην Ελλάδα, κανένας κωμικός δεν είχε τολμήσει κάτι τόσο μεγάλο. Όμως, τότε ήρθε η πανδημία και σταμάτησε τα πάντα, αναγκάζοντάς τον να παίζει χωρίς ζωντανό κοινό, κυριολεκτικά μια καταστροφή για ένα stand up κωμικό... 

Πως μπορείς να συνεχίσεις να διατηρείς το χιούμορ σου όταν ο κόσμος γύρω σου καταρρέει; Μπορείς, αν είσαι ένας stand up κωμικός και από το χιούμορ εξαρτάται όχι μόνο η επιβίωσή σου αλλά η ίδια σου η ύπαρξη. Ο Νικόλας Ποττάκης ακολουθεί τον Λάμπρο Φισφή για πέντε ολόκληρα χρόνια, καταγράφοντας τον αγώνα του να σταθεί όρθιος μετά την ακύρωση του μεγαλύτερου καλλιτεχνικού του ονείρου. Μιας παράστασης στο στάδιο Tae Kwon Do.

Ο δημοφιλής κωμικός γίνεται οδηγός μας σε μια περιπλάνηση σε άγονους και σκοτεινούς καιρούς, περνώντας βήμα-βήμα (και ξεπερνώντας) όλα τα εμπόδια ανάμεσα σε αυτόν και τον αποδέκτη της τέχνης του.

Στη διάρκεια της πανδημίας είδαμε και ακούσαμε πολλά και συμμετείχαμε σε διαμαρτυρίες για την περιφρόνηση του κρατικού μηχανισμού προς τους καλλιτέχνες που αντιμετώπισαν ουσιαστικό ζήτημα επιβίωσης όταν στερήθηκαν την εργασία τους λόγω των περιορισμών του covid. Η ταινία του Νικόλα Ποττάκη μας οδηγεί σε άλλα πιο μακρινά μονοπάτια. Σε αυτά της υπαρξιακής αγωνίας του καλλιτέχνη και της απελπισίας του μπροστά στην ακύρωση του μηχανισμού λειτουργίας του καλλιτεχνικού προϊόντος. Τι να το κάνεις το punchline αν δεν είναι κανείς εκεί έξω να στο ανταποδώσει με το γέλιο του; Κι αυτό το κάνει με τρόπο ανάλαφρο, σχεδόν παρεϊστικο και με πολύ, πολύ χιούμορ. Πως θα γινόταν εξάλλου να λείπει το χιούμορ σε μια ταινία που σε κάθε σχεδόν πλάνο της κυριαρχεί η μορφή ενός από τους κορυφαίους στο είδος του κωμικούς που διαθέτει η χώρα.

Ένα ντοκιμαντέρ ουσιαστικό, περιεκτικό, βαθύ και ταυτόχρονα ανάλαφρο. Για τους φανατικούς όχι μόνο του (αγαπημένου μας) Λάμπρου Φισφή αλλά και για όλους εκείνους που δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς το γέλιο και την ανθρώπινη επικοινωνία.  

Διανομή: Village 

Αποκλειστικά στα Village Cinemas από 10.10.2024