L’Exercice De L’Etat – Ο Υπουργός

Παραγωγή: Γαλλία/Βέλγιο – 2011

Διάρκεια:  115 λεπτά

Είδος: Πολιτική Σάτιρα

Σκηνοθεσία: Pierre Schoeller

Πρωταγωνιστούν:Olivier Gourmet, Michel Blanc, Zabou Breitman, Laurent Stocker, Sylvain Deble, Didier Bezace, Jacques Boudet, Francois Chattot, Gaetan Vassart, Arly Jover, Eric Naggar,Anne Azoulay, Abdelhafid Metalsi, Christian Vautrin, Francois Vincentelli, Stephan Wojtowicz.

Υπόθεση: Ο υπουργός μεταφορών Μπερτράν Σαιν-Ζαν, ξυπνά μέσα στη νύχτα από τον επικεφαλής του επιτελείου του. Ένα λεωφορείο έχει βυθιστεί σε μια χαράδρα. Αναγκάζεται να πάει επιτόπου  καθώς δεν έχει άλλη επιλογή. Έτσι αρχίζει η οδύσσεια ενός πολιτικού σε έναν όλο και πιο περίπλοκο και εχθρικό κόσμο. Μετά τους Άθικτους άλλη μια Γαλλική ταινία που θα κάνει αίσθηση.

Ο Pierre Schoeller στην δεύτερη ταινία του (υπογράφει σενάριο, σκηνοθεσία και μουσική!) προσπαθεί να δείξει την αναπόφευκτη σύγκρουση στην οποία έρχεται η ανθρώπινη πλευρά ενός Υπουργού και ο προσωπικός, ιδεαλιστικός του αγώνας με την καταιγιστική πολιτική καθημερινότητα που τον φέρνει αντιμέτωπο με ίντριγκες, σκάνδαλα, διεφθαρμένους και καιροσκόπους αντιπάλους.

Πολιτικό θρίλερ με υψηλή οξυδέρκεια που ξεπέρασε το μισό εκατομμύριο εισιτήρια στη Γαλλία και απασχόλησε ιδιαίτερα την κοινή γνώμη (μέχρι και στη Liberation έγινε εξώφυλλο). Δηκτική, πνευματώδης και επίκαιρη όσο δεν παίρνει η ταινία έχει τιμηθεί με 3 βραβεία Cesar (Καλύτερου σεναρίου, Καλύτερου Δεύτερου ρόλου για τον υπέροχο Michel Blanc & Καλύτερου Ήχου), το Βραβείο Διεθνούς Επιτροπής στο τμήμα « Ένα κάποιο βλέμμα» του Φεστιβάλ Κανών 2011 καθώς και το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στα FICFA FIlm Festival in Canada. Εξάλλου απέσπασε  τις καλύτερες εντυπώσεις στην ελληνική της πρεμιέρα, στο πλαίσιο του 13ουΦεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, όπου και κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής!

Διανομή: StraDa Films

Στις αίθουσες από 26.04.12.