Joika – Πρίμα Μπαλαρίνα

Παραγωγή: ΗΠΑ 2023 

Σε συμπαραγωγή με Νέα Ζηλανδία 

Διάρκεια: 110 λεπτά 

Είδος: Δράμα 

* * * 

Σκηνοθεσία: James Napier Robertson 

Πρωταγωνιστούν: Diane Kruger, Talia Ryder, Oleg Ivenko, Natasha Alderslade, Borys Szyc, Tomasz Kot, Karolina Gruszka, Charlotte Ubben, Martin Hugh Henley, Erica Horwood και η Natalia Osipova. 

ΣΥΝΟΨΗ: Η 15χρονη Αμερικανίδα Joy Womack αφήνει πίσω στο Texas την οικογένειά της για να ταξιδέψει στη Μόσχα, προκειμένου να ακολουθήσει το όνειρό της - να γίνει Πρίμα Μπαλαρίνα στα παγκοσμίου φήμης Μπαλέτα Bolshoi. 

Η «Πρίμα Μπαλαρίνα» του Νεοζηλανδού σκηνοθέτη James Napier Robertson βασίζεται στην αληθινή ιστορία της Joy Womack, η οποία έγραψε ιστορία ως μία από τις ελάχιστες Αμερικανίδες που έγιναν δεκτές στην Κρατική Ακαδημία Χορογραφίας της Μόσχας, γνωστή ως Ακαδημία Μπαλέτου Μπολσόι. Η ίδια η Womack ήταν σύμβουλος της παραγωγής στην προσπάθεια να αποδοθεί ακριβώς ο τρόπος που το όνειρο ζωής της μετατράπηκε σε εφιάλτη.

Το παγκόσμιο κοινό γνωρίζει την φανταχτερή βιτρίνα με τις αέρινες χορεύτριες και τα θεαματικά pas de deux του κλασσικού μπαλέτου αν και μάλλον υποπτεύεται πόσο σκληρή είναι η «δουλειά» πίσω από τις κουίντες. Η Joika καταγράφει με την ανατριχιαστική μέθοδο ενός θρίλερ τρόμου το βαθμό αυτής της σκληρότητας που συνοδεύεται από ίντριγκες, ύποπτες κρατικές μεθοδεύσεις, ακυρώσεις και ανατροπές ζωής, διασυνδέσεις με την σκοτεινή πλουτοκρατία του καθεστώτος και άλλα συνταρακτικά που για πρώτη ίσως φορά θολώνουν την βιτρίνα ενός Παγκόσμιου Ναού της Χορικής Τέχνης όπως τα Μπαλέτα Μπολσόι.

Η ιστορία της Joika κάνει τον Μαύρο Κύκνο να φαντάζει σχεδόν παραμύθι και ο Robertson  επιτυγχάνει να αποτυπώσει τον τρόμο και την απόγνωση, μέσα από μια συναρπαστική αφήγηση και κυρίως με την επιβλητική παρουσία της Diane Kruger που γίνεται όλο και καλύτερη με κάθε ρόλο. Εδώ είναι η άτεγκτη Καθηγήτρια της Ακαδημίας που συγκαλύπτει με την σκληρότητά της, την αγωνία της για το μέλλον αυτών των παιδιών που βρίσκονται στα χέρια της και την βουβή παραδοχή της ότι το ταλέντο δεν είναι ποτέ το παν στο χώρο της Τέχνης καθώς οι υπέρμετρες φιλοδοξίες συντρίβονται μαζί με τους αστράγαλους των χορευτών και χορευτριών.  

Μια ταινία οπτικά εντυπωσιακή, πολύ μακριά από τη Λίμνη των Κύκνων, που φαντάζει σαν μια σκοτεινή χορογραφία α λα Full Metal Jacket. 

Διανομή: Spentzos Films 

Στους κινηματογράφους από 29.02.24