Straume – Flow, Η Γάτα που δεν Φοβόταν το Νερό

Παραγωγή: Λετονία 2024 

Σε συμπαραγωγή με Βέλγιο/Γαλλία 

Διάρκεια: 85 λεπτά 

Είδος: Animation 

* * * ½ 

Σκηνοθεσία: Gints Zilbalodis 

ΣΥΝΟΨΗ: Όταν μια μεγάλη πλημμύρα καταστρέφει το σπίτι της Γάτας, εκείνη βρίσκει καταφύγιο σε ένα σκάφος που κατοικείται από διάφορα ζώα, με τα οποία θα πρέπει να συνεργαστεί παρά τις διαφορές τους. Με την κιβωτό τους, που πλέει μέσα σε μυστηριώδη πλημμυρισμένα τοπία, αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις και τους κινδύνους της προσαρμογής σε αυτόν τον καινούριο, υδάτινο κόσμο.

 

Τα λόγια είναι περιττά σε ένα κόσμο που ζει μια υδάτινη αποκάλυψη. Σε ένα κόσμο χωρίς ανθρώπους, σε ένα κόσμο με ίχνη πολιτισμού εντυπωμένα σε ερείπια και κίονες παρασυρμένους σε μια συνεχή ροή. Τα πάντα ρει στη φύση αλλά και στην εμπνευσμένη ταινία του ταλαντούχου Λετονού παραμυθά με ήρωα ένα πανέμορφο γατί. Ένα πλάσμα μαγικό, επτάψυχο (ή και εννιάψυχο κατά άλλους) που ανακαλύπτει από την αρχή ένα κόσμο που ανά πάσα στιγμή αλλάζει και γίνεται αφιλόξενος και απειλητικός.

Από τη μοναχική πορεία επιβίωσης ενός αιλουροειδούς στην αναγκαιότητα της συνύπαρξης με άλλες μορφές ζωής και τελικά στο ξεπέρασμα του πρωταρχικού φόβου για την επιβίωση, στην αυτογνωσία και την αποδοχή της πολυμορφίας της φύσης, ο θεατής γίνεται μάρτυρας του πιο γοητευτικού ταξιδιού, αυτού που οδηγεί στην αποκάλυψη της ομορφιάς του κόσμου αλλά και της σημασίας του ευ αγωνίζεσθαι. Εδώ δεν υπάρχουν Θεοί που τιμώρησαν τους ανθρώπους για τις αμαρτίες τους, δεν χρειάζεται κανένας Νώε για να φτιάξει μια Κιβωτό. Την Κιβωτό την κάνει η συνύπαρξη με καλούς συντρόφους που μοιράζονται τους κινδύνους του ταξιδιού, υποστηρίζοντας ο ένας τον άλλον με όσες δυνάμεις διαθέτουν.

Στο βάθος πάντα θα υπάρχει μια Ιθάκη, ένα Αραράτ για όλες τις μορφές ζωής. Πλην ανθρώπων; Είναι πια αργά για αυτούς και τον πολιτισμό τους; Δεν γνωρίζουμε…

Υπέροχα σχεδιασμένοι χαρακτήρες, δυναμικό μοντάζ και η κατάλληλη μουσική επένδυση από τον ίδιο τον σκηνοθέτη συνθέτουν μια εντελώς πρωτότυπη οικολογική Οδύσσεια που αξίζει κανείς να απολαύσει σε μεγάλη οθόνη. 

Διανομή: Cinobo                                                                                             

Στις αίθουσες από 30.01.2025 και σύντομα στο www.cinobo.com 

 

Βραβεία και συμμετοχές 

Υποψηφιότητα για Oscar Καλύτερου Animation | Oscar 2025

Υποψηφιότητα για Oscar Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας | Oscar 2025

Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ταινίας Animation | Χρυσές Σφαίρες 2025

Βραβείο της Επιτροπής | Φεστιβάλ Ανσί 2024

Βραβείο Κοινού | Φεστιβάλ Ανσί 2024

Χρυσή Αθηνά | Νύχτες Πρεμιέρας 2024

Βραβείο Κοινού Fischer | Νύχτες Πρεμιέρας 2024

Επίσημη Συμμετοχή - Ένα Κάποιο Βλέμμα | Φεστιβάλ Καννών 2024

 

…και δεκάδες άλλες διακρίσεις μέχρι στιγμής !

 

Σημείωμα Γκιντς Ζιλμπαλόντις 

Όλα ξεκίνησαν στο σχολείο μου, όπου έκανα την ταινία μικρού μήκους AQUA (2012) για μια γάτα που ξεπερνά τον φόβο της για το νερό. Στο Flow πήρα ξανά αυτή την ιδέα με στόχο να δημιουργήσω μια επίκαιρη περιβαλλοντική ιστορία με ευρεία απήχηση σε κοινό όλων των ηλικιών. Η διαδικασία της δημιουργίας αυτής της ταινίας κράτησε πέντε χρόνια. Εργάστηκα μόνος μου πάνω σε αυτό και πολύ αργότερα προστέθηκε ένας σεναριογράφος. Η αισθητή απειλή του νερού κάνει τα ζώα να αγχώνονται. Όμως, μετά από λίγο, η φύση παίρνει ξανά τη θέση της. Το νερό δημιούργησε τη ζωή. Είναι παράδοξο να λέμε ότι η φύση είναι απειλή, επειδή όλα όσα ζουν είναι μέρος της φύσης. Ο άνθρωπος είναι η μεγαλύτερη απειλή. Θα μπορούσες να αποκαλέσεις το Flow μια οικολογική αλληγορία, την οποία τα παιδιά θα κατανοήσουν πιθανότατα σε συναισθηματικό επίπεδο. Είναι ένας κόσμος χωρίς ανθρώπους, αλλά δεν ξέρουμε πού έχουν πάει. Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι εκεί έξω; Έφυγαν κάπου αλλού; Προκάλεσε η κακοδιαχείρισή τους αυτή την πλημμύρα; Πέθαναν σε κάποια πανδημία; Η ταινία σε καλεί να χρησιμοποιήσεις τη φαντασία σου, δεν σου δίνει έτοιμες απαντήσεις 

Βιογραφικό Γκιντς Ζιλμπαλόντις 

Ο Λετονός κινηματογραφιστής Γκιντς Ζιλμπαλόντις γεννήθηκε το 1994. Το στοιχείο του είναι το animation, όπου και έχει δημιουργήσει σειρά μικρού μήκους ταινιών. Με το ντεμπούτο του στο μεγάλο μήκος, «Away», καλωσορίσαμε έναν ποιητή του φορμά, που τιμήθηκε στο Φεστιβάλ Animation του Ανεσί. Με Flow, κατάφερε να γίνει παγκοσμίως γνωστός, κερδίζοντας πολλά σημαντικά βραβεία, όπως την Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ταινίας Animation.