Ρουμανία

Η Ρουμανία είναι μία ταχύτατα αναπτυσσόμενη Παραδουνάβια χώρα με υπέροχο φυσικό περιβάλλον, όπως οι ορεινές διαδρομές των Καρπαθίων, οι λίμνες της, το Δέλτα του Δούναβη και τα οργανωμένα χιονοδρομικά κέντρα της. Φιλοξενεί πολύχρωμες παραδοσιακές πόλεις, μεσαιωνικά χωριά,επιβλητικά κάστρα, ιστορικά μοναστήρια και εκκλησίες. Μέ ταραχώδη πολιτική ιστορία μέχρι σχεδόν πρόσφατα, την ακολουθούν πολλοί θρύλοι, με κορυφαίο αυτόν του κόμη Βλαάντ, γνωστού ως Δράκουλα.

Το μεγαλύτερο ώφελος για τον επισκέπτη είναι ότι θεωρείται προσιτός οικονομικά προορισμός για τις εορτές σε σχέση με τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης.

 

Βουκουρέστι

Η πρωτεύουσα της Ρουμανίας είναι ένας συγκερασμός Ευρωπαικών πολιτισμών, με βαθιές ιστορικές διαδρομές.

Γοητεύει τους επισκέπτες με την δυναμικότητα και την νεανική της ατμόσφαιρα.

Διαθέτει άνετες λεωφόρους, τεράστια πάρκα,εντυπωσιακά ιστορικά κτίρια, παραδοσιακές γειτονιές και άφθονους γαστρονομικούς παραδείσους. Στο παρελθόν την αποκαλούσαν και Παρίσι της ανατολής, με αντιπροσωπευτικότερη έκφανση την αψίδα του θριάμβου στο πάρκο Herastrau, που είναι αντιγραφή της ομώνυμης στην Γαλλική πρωτεύουσα.

 

Τα σημαντικότερα αξιοθέατα

Το εμβληματικό και ογκώδες παλάτι του λαού με ύψος 84 μέτρα, είναι το μεγαλύτερο οικοδόμημα Βουλής στην Ευρώπη. Ξεκίνησε να χτίζεται από τον Τσαουσέσκου το 1984 καλύπτοντας μία έκταση περίπου 364.000τ.μ. .

Η κοσμοπολίτικη παλαία πόλη με τα λιθόστρωτα και τα ανακαινισμένα ιστορικά κτήρια.

Η στοά Macca Vilacrosse ένα κομψοτέχνημα πρώην εμπορικό κέντρο της πόλης στο παρελθόν, φιλοξενεί πολλούς ατμοσφαιρικούς χώρους εστίασης.

Το Thermae Spa Bucharest, θεωρείται από τα μεγαλύτερα ιαματικά λουτρά της Ευρώπης. Διαθέτει τρία διαφορετικά επίπεδα, με τους επισκέπτες να απολαμβάνουν τον μεγαλύτερο εσωτερικό κήπο της χώρας.

Αξίζει να κάνετε μία βόλτα στα καταπράσινα πάρκα Tineretului, Cismigiu, τα δύο γειτονικά Herastrau και King Michael I με την ενδιάμεση λίμνη και το μουσείο του χωριού.

Το Ρουμανικό Αθηναίο όπου η εμφάνιση του θυμίζει αρχαιοελληνικό ναό και σήμερα στεγάζει αίθουσα συναυλιών.

Τα σημαντικότερα μουσεία είναι το Εθνικό μουσείο της τέχνης της Ρουμανίας, το μουσείο φυσικής ιστορίας, το υπάιθριο μουσείο Curtea Veche και το μουσείο George Enescu.

 

Σινάια

Γνωρίζει μεγάλη επισκεψιμότητα σάν ένα γνήσιο χειμερινό θέρετρο, χάρη στο χιονοδρομικό του κέντρο, Χτισμένη στα 800 μέτρα, ανάμεσα σε κατάφυτα βουνά, απέχει 150 χλμ από το Βουκουρέστι και 50 χλμ από το Μπρασόβ. Τα σημαντικότερα αξιοθέατα της σε κοντινή απόσταση, είναι το εντυπωσιακό κάστρο Πελές με τους πλούσιους κήπους του, το κάστρο Πελισόρ και το ομώνυμο μοναστήρι της Σινάιας.

Η πόλη είναι ιδανική βάση για μία εκδρομή στο γειτονικό Μπράν, γιά να επισκεφθείτε τον πύργο του θρυλικού Κόμη Δράκουλα.

 

Μπρασόβ

Το ιστορικό του κέντρο είναι μία κλασική Ευρωπαική μεσαιωνική πόλη. Η εικόνα της εναρμονίζεται πλήρως με το πνεύμα των Χριστουγέννων στην τεράστια πλατεία του Συμβουλίου, Piata Sfatului. Στο κέντρο της δεσπόζει ο πύργος του ρολογιού του Δημαρχείου. Πέριξ της πλατείας υπάρχουν δρόμοι με καταστήματα, ταβέρνες και lounge καφέ.

Αξιοθέτα της πόλης είναι, η Πύλη της Αικατερίνης, η Μαύρη εκκλησία, το μουσείο του αστικού πολιτισμού και το μουσείο της τέχνης του Μπρασόβ.

Αρκετά κοντά σας περιμένει να απολαύσετε την μαγεία του χιονισμένου ελετασκέπαστου βουνού, ένα από τα διασημότερα χιονοδρομικά των Βαλκανιών, αυτό της Ποιάνα.

 

Σιγκισοάρα

Η Σιγκισοάρα είναι μία μικρή πόλη στην καρδιά της Τρανσυλβανίας, χτισμένη ανάμεσα σε καταπράσινα βουνά, πού την διαρρέει ο ποταμός Τίρναβα Μάρε.

Το ιστορικό της κέντρο ανήκει στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και αυτό λέει πολλά. Την βόλτα στα σοκάκια της, θεωρήστε το ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο. Πύργοι, οχυρωμένες εκκλησίες, λιθόστρωτα και παραδοσιακά σπίτια με πολύχρωμες προσόψεις, συνθέτουν ένα πολύ συναρπαστικό περιβάλλον για βόλτες και εξερεύνηση. Τα αξιοθέατα της είναι το αρχιτεκτονικό αριστούργημα του πύργου του ρολογιού πάνω στον λόφο, η σκεπαστή σκάλα που οδηγεί στην κορυφή της ακρόπολης και η κεντρική της πλατεία η Piata Cetati και αυτή πάνω στον λόφο, με μία αποκαλυπτική θέα πρός την παλαιά και νέα πόλη.

Στα ταβερνάκια της θα δοκιμάσετε τις καλύτερες γεύσεις της Ρουμανίας.

 

Τιμισοάρα

Σίγουρα αξίζει μία ξεχωριστή επίσκεψη στην Ρουμανία γιά να απολαύσετε το μεγαλείο αυτής της πόλης. Θεωρείται κόμβος πολιτισμού, παιδείας και αμφισβήτησης. Την αποκαλούσαν Μίκρη Βιέννη των Βαλκανίων. Ανήκει στον κατάλογο των ωραιότερων ιστορικών πόλεων της Ευρώπης, με σημαντική συνεισφορά στήν εξέλιξη της ιστορίας της. Χτισμένη στις όχθη του ποταμού Bega, είναι η πρώτη πόλη της Ευρώπης, που εμφανίσθηκε ο ηλεκτροφωτισμός στους δρόμους από τα τέλη του 19ου αιώνα.

Πολύχρωμα κτίρια σε ρυθμούς Μπαρόκ και Αρτ Νουβό, όμορφες πλατείες, ανθοστόλιστοι κήποι, ρομαντικές βόλτες στις όχθες του ποταμιού και αμέτρητα νεανικά στέκια θά σάς κάνει να την λατρέψετε.

 

Κείμενο: Vangelis Korros

Φωτογραφία: Vangelis Korros