Πορταριά-Μακρινίτσα

 

Mία από τις πολλές ευλογίες του Πηλίου, είναι ότι βρίσκεται σχεδόν στο μέσον της Ελλάδας, καθιστώντας το ένα ιδανικό προορισμό για μία σύντομη απόδραση, από τα περισσότερα μέρη της ενδοχώρας. Ιδανικότερο ξεκίνημα για μία πρώτη γνωρημία με το βουνό των Κένταυρων, είναι τα δύο χωριά, όπου δέν απέχουν πάνω από 20-25 λεπτά από τον Βόλο.

Στην Πορταριά φυσάει ένας κοσμοπολίτικος αέρας έχοντας τις ρίζες του, αρκετές δεκαετίες πίσω. Διαθέτει καταλύματα για όλα τα γούστα, αλλά και τις μεγαλύτερες μονάδες σε όλο το Πήλιο. Η αρχιτεκτονική παντού ακολουθεί πιστά τα παραδοσιακά πρότυπα της περιοχής, έχοντας σαν βάση της την πέτρα.

Φτάνοντας στην κεντρική της πλατεία -μία όαση γραφικότητας- η μυρωδιά απο τα τζάκια που καίνε, ειναι διάχυτη παντού.Οι ταβέρνες και τα καφέ περιμένουν τους επισκέπτες να τους προσφέρουν τις παραδοσιακές γεύσεις, όπως το κλασικό σπετζοφάι και τα περίφημα γλυκά του κουταλιόυ, πού θεωρούνται από τα καλύτερα στη Ελλάδα.

Στην έξοδο του χωριού προς την Μακρινίτσα, οι φυσιολάτρες θα ανακαλύψουν το μονοπάτι των Κενταύρων. Ξεκινάει κάτω από μία μαρμάρινη καμάρα με τρεχούμενα νερά. Είναι μία εύκολη διαδρομή διάρκειας περίπου, γύρω στα σαρανταπέντε λεπτά. Το περπάτημα γίνεται δίπλα από μικρά και μεγαλύτερα ρυάκια, ξύλινες γεφυρούλες, κάτω από ένα πυκνό φύλλωμα των δένδρων. Η επιστροφή μπορεί να γίνει και από τον ασφαλτόδρομο, περιφερειακά.

Αν θέλετε πιό "έντονες δράσεις" συντροφιά με την μαγεία του χιονιού, σας προτείνουμε να επισκεφθείτε στα Χάνια, το πρώτο χιονοδρομικό κέντρο στην Ελλάδα στην θέση Αγριολεύκες.

Φυσικά στην επιστροφή "επιβάλλεται" μία στάση στις ταβέρνες του μικρού οικισμού, για να απολαύσετε τις καλύτερες γεύσεις του Πηλίου. Η απόσταση από την Πορταριά ειναι 13 χλμ περίπου.

Αφήνοντας την Πορταριά για να κατευθυνθείτε δυτικά προς Μακρινίτσα, σας συστείνουμε να διασχίσετε την πανέμορφη φυσική διαδρομή με τα πόδια, αφου απέχει μόλις 3 χλμ , αλλά και για να γλυτώσετε την ουρά για παρκάρισμα που μπορεί τα Σ/Κ να φθάνει και μέχρι τις παρυφές της Πορταριάς!

Η Μακρινίτσα είναι αδιαφιλονίκητα η νεράιδα του Πηλιορείτικου παραμυθιού. Πανέμορφη, μαγική, ατμοσφαιρική, σαγηνευτική, δίκαια αποκαλείται και το "μπαλκόνι του Πηλίου". Διασχίζοντας το κεντρικό καλντερίμι θα συναντήσετε ταβέρνες με θέα, ζεστά καφέ με lounge ατμόσφιαρα και καταστήματα όπου πωλούν παραδοσιακά προιόντα. Φυσική κατάληξη του δρόμου, είναι μια από τις ομορφότερες πλατείες χωριού στη Ελλάδα. Θεατρικό σκηνικό κυριολεκτικά, αλλά και μεταφορικά.

Ενα τεράστιο φυσικό μπαλκόνι, με μια αποκαλυπτική θέα στον Βόλο και τον Παγασητικό κόλπο, καθηλώνει όλο το εικοσιτετράωρο. Φιλοξενεί αιωνόβια πλατάνια, μία μαρμάρινη κρίνη με βρύσες και περιβάλλεται από τα εντυπωσιακότερα δείγματα, της μοναδικής αρχιτεκτονικής του Πηλίου. Ακτινωτά ξεκινούν λιθόστρωτα καλντερίμια πλαισιομένα από ρυάκια και μικρούς καταρράκτες, πού θα σας οδηγήσουν σε γραφικές γειτονιές με ταβερνάκια, και ξενώνες. Ενα από τα πιό γνωστά καφενεία της πλατείας Ειρήνης της Μακρινίτσας, είναι αυτό του Θεόφιλου όπου φιλοξενεί μία ζωγραφιά του διάσημου ζωγράφου.

Στο χωριό υπάρχουν αρκετά παραδοσιακά αρχοντικά που σήμερα λειτουργούν σάν πολυτελείς ξενώνες μέ όλες τις ανέσεις.

Το σεργιάνι στην Μακρινίτσα, είναι ένα ταξίδι στόν χρόνο. Κλειδώνει πίσω του κάθε αρνητική σκεψη, αναζωογονεί και προσφέρει το κίνητρο για περισσότερες και συχνότερες αποδράσεις.

 

Διαμονή

Πορταριά.

Selina centavrus Pelion www.selina.com

Archontika Karamarlis www.archontikakaramarlis.gr

Makrinitsa suites 1822 1822hotel.gr

Archontiko Melanthi www.melanthi.gr

 

Μακρινίτσα

Xenia Portaria www.xeniaportarias.gr

Portaria Hotel www.portariahotel.gr

Pelion Resort www.pelionresort.gr

Maritsas Hotel Resort www.maritsas.gr

 

Κείμενο: Vangelis Korros

Φωτογραφία: Vangelis Korros