Αμοργός

Άγρια ομορφιά, κρυστάλλινα νερά, παρθένα φύση, μια πολύχρωμη Χώρα, δυο παραδοσιακά χωριά και μια γευστική κουζίνα συνθέτουν το πάζλ της Αμοργού. Η φήμη του νησιού απογειώθηκε μετά την προβολή της διάσημης ταινίας του Λίκ Μπεσόν ''Απέραντο Γαλάζιο'' το 1988. Το νησί απευθύνεται σε αυτούς που αναζητούν ήρεμες διακοπές,χωρίς να υστερεί σε νυχτερινή ζωη, ιδίως στην Χώρα και την Αιγιάλη. Διαθέτει άριστες τουριστικές υποδομές με τα λεωφορεία της να εξυπηρετούν τους επισκέπτες με τακτικά δρομολόγια, αλλά και με ημερήσιες εκδρομές.

Αιγιάλη-Κατάπολα
Είναι τα δύο λιμάνια του νησιού. Τα Κατάπολα που διαθέτουν πολλά καταλύματα, είναι ιδανικά για οικογενειακές διακοπές. Αποτελούνται απο τρείς γραφικές γειτονιές, τα Κατάπολα, το Ραχίδι και το Ξυλοκερατίδι.
Η Αιγιάλη ειναι μικρή, γοητευτική, ρομαντική,και απευθύνεται στο νεανικό κοινό, χάρη στην ήπια νυχτερινή ζωη της. Η παραλία της είναι αμμώδης και οργανωμένη σε ένα σημείο της. Στην αρχή του λιμενοβραχίονα, σε ένα μικρό δρομάκι θα συναντήσετε τρία απο τα καλύτερα καφέ-μπάρ του νησιού, που προσφέρουν εκτός των άλλων μαγικά ηλιο βασιλέματα.

Χωρα
Μια καταιγίδα χρωμάτων, ένας αξιοζήλευτος πίνακας ζωγραφικής.Σε κάθε σας βήμα θα συναντήσετε καρτποσταλικές εικόνες. Ενα μικρό κάστρο στην κορυφή της και στο βάθος του ορίζοντα ανεμόμυλοι, συνθέτουν ενα απο τα ομορφότερα σκηνικά των Κυκλάδων.Σε κοντινή απόσταση απο την Χώρα, με μία μοναδική θέα στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου, κτισμένο κάθετα στο βράχο σε υψόμετρο 300 μέτρων, θα ανακαλύψετε το διάσημο μοναστήρι της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας.

Λαγκάδα-Θολάρια
Είναι τα δύο παραδοσιακά χωριά της Αμοργού, σε κοντινή απόσταση απο την Αιγιάλη.
Η Λαγκάδα αμφιθεατρικά χτισμένη, ξεχωρίζει για τις λιτές Κυκλαδίτικες γραμμές της, τα σκιερά καλντερίμια, τα ταβερνάκια με τις καταπράσινες αυλές τους και το ηλιοβασίλεμα της.
Τα Θολάρια ειναι μια όαση γραφικότητας. Πολύχρωμες αυλές, πέτρινες στοές με καφενεδάκια και ταβέρνες με θέα στον κόλπο της Αιγιάλης. Στο κέντρο του χωριού δεσπόζει ο εντυπωσιακός ναός των Αγίων Αναργύρων.

Παραλίες
Λεβρωσσός, απέχει 1,5χιλ. απο την Αιγιάλη, με αλμυρίκια που φθάνουν μέχρι την θάλασσα.
Αγιος Παύλος,απάνεμη με κρυστάλλινα νερά, ενα υπέροχο φυσικό τοπίο.
Μούρος, άγρια ομορφιά σε ενα βραχώδες τοπίο. Στα ψηλά υπάρχει ενα ταβερνάκι με υπέροχη θεα.
Παραδείσια, χρυσή άμμος, καταγάλανα νερά, ιδανική για γαλήνιες στιγμές.
Καλοταρίτισσα, τροπική άμμος, καταγάλανα νερά. Εκει κοντά στην Κάτω Μεριά βρίσκεται το ναυάγιο του πλοίου Ολυμπία.
Αγία Αννα, φωλιάζει κάτω απο την Χοζοβιώτισσα.Είναι πολυ μικρή με καταγάλανα νερά. Ήταν το βασικό σκηνικό της ταινίας Απέραντο Γαλάζιο.

Κείμενο: Vangelis Korros

Φωτογραφία: Vangelis Korros