Φθινόπωρο στο Κεντρικό Ζαγόρι

Η πληρέστερη εικόνα του Ελληνικού φθινοπώρου, απεικονίζεται χωρίς κανένα ενδοιασμό, με ένα μαγικό τρόπο στα Ζαγοροχώρια. Μία φαντασμαγορική παράσταση της φύσης, σε όλες τις αποχρώσεις των θερμών χρωμάτων, λαμβάνει χώρα, με σκηνικά πετρόχτιστα αρχοντικά, πολύχρωμα χωριά, τοξωτά γεφύρια, ποτάμια, φυσικές πισίνες και οργιώδη βλάστηση. Κτισμένα τα περισσότερα στις πλαγιές της Τύμφης, προσφέρουν ένα μοναδικό συνδυασμό παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και φυσικού κάλλους,
Το κάθε χωριό έχει την δικιά του ιστορία και οντότητα. Αλλα ειναι κοσμοπολίτικα, ενώ κάποια άλλα φιλοξενούν λίγους κατοίκους. Ολα όμως αξίζουν την επίσκεψη μας, για να τους δώσουμε ζωή και αυτά με την σειρά τους να μας προσφέρουν παραδοσιακή φιλοξενία, γαλήνη, ηρεμία και αυθεντίκα Ελληνικά τοπία.

Τα χωριά του κεντρικού Ζαγορίου βρίσκονται σε μία απόσταση 30-60 ΧΛΜ απο τα Ιωάννινα, καθιστώντας τα έτσι εύκολα προσβάσιμα. Το μέσο υψόμετρο τους είναι 900- 1060 μέτρα περίπου.
Προσπαθήσαμε το οδοιπορικό μας να είναι όσο το δυνατόν αντιπροσωπευτικότερο, αφόυ υπάρχουν πολλά χωριά, όλα πανέμορφα, όπως και τα αξιοθέατα που τα περιβάλλουν.

Βίτσα - Κουκούλι
Δύο παραδοσιακά χωρία "εγκλωβισμένα" σε μία καταπράσινη αγκαλιά, βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο και απέχουν από τα Ιωάννινα 36-40 ΧΛΜ.
Το Κουκόυλι είναι ένα από τα αρχαιότερα στο Ζαγόρι. θα συναντήσετε πολλά παλαιά κτίσματα και πετρόχτιστα αρχοντικά με ασυνήθιστη αρχιτεκτονική.
Η μικρή του πλατεία είναι ένα χάρμα γραφικότητας. Αποπνέει ηρεμία, αλλά και ένα αίσθημα μοναξιάς.
Η Βίτσα γειτονεύει με την αρχή της χαράδρας του Βίκου. Φιλοξενεί την ομορφότερη ίσως πλατεία όλων των Ζαγοροχωρίων, στον οικισμό της Κάτω Βίτσας. Μεγάλη σε έκταση με ταβερνάκια και καφέ, κερνάει τους επισκέπτες της την απόλυτη σκιά, αφου τα πυκνά φυλλώματα των τεράστιων πλατάνων δεν αφήνουν τις ακτίνες του ήλιου να τα διαπεράσουν. Διαθέτει αρκετούς ξενώνες.

Δίλοφο
Το Δίλοφο είναι διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός. Κτισμένο στις πλαγιές της Τύμφης σε υψόμετρο 900 μέτρων περίπου. Το χωριό μοιάζει μέ ένα τεράστιο θεατρικό σκηνικό. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι εκεί γυρίστηκε το διάσημο Ελληνικό σήριαλ "Αγγιγμα Ψυχής". Δεκάδες αρχοντικά, πολύχρωμα Ζαγορίτικα σπίτια, μαρμάρινες βρύσες, ένα εντυπωσιακό πέτρινο σχολείο, όλα αυτά μαζί αρμονικά, παίζουν κρυφτό μέσα την Φθινοπωρινή φύση. Στο χωριό ξεχωρίζει ο Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Απο την πλατεία του ξεκινούν τρία ανηφορικά καλνερίμια που οδηγούν στους μαχαλάδες του χωριού. Στην είσοδο του Δίλοφου, θα συναντήσετε το αρχοντικό του Μακρόπουλου, που είναι το υψηλότετρο κτίσμα σε όλα τα Ζαγοροχώρια με ύψος 13,5 μέτρων. Κάπου εκέι θα αφήσετε και το αυτοκίνητο σας, αφού δεν επιτρέπονται οχήματα στο κέντρο του οικισμού. Οι μόνιμοι κάτοικοι του είναι λίγοι, αλλά διαθέτει λίγους άριστους ξενώνες.

Μονοδένδρι
Το χωριό είναι από τα πρώτα που αναπτύχθηκαν τουριστικά. Θεωρείται εξαιρετικά δημοφιλές γιά τους επισκέπτες της περιοχής. Εχει αρκετούς παραδοσιακούς ξενώνες και στα ταβερνάκια του, θα απολαύσετε τις καλύτερες Ζαγορίτικες πίτες. Κτισμένο στα 1600 μέτρα, είναι μία ιδανική βάση για όσους θέλουν να εξερευνήσουν το εντυπωσιακό Φαράγγι του Βίκου, του μεγαλύτερου της χώρας. Τα μονοπάτια που ξεκινούν από το χωριό, φθάνουν μεχρι τις όχθες του Βοιδομάτη, αλλά και στις πηγές του. Το σημαντικότερο αξιοθέατο του Μονοδενδρίου εκτός από την Ριζάρειο Σχολή, ειναι το Μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής όπου καμαρώνει αγέρωχο πάνω στην άκρη του γκρεμού. Από την αυλή του θα απολαυσετε μία εντυπωσιακή θέα του φαραγγιού, που κόβει πραγματικά την ανάσα. Το λιθόστρωτο μονοπάτι ξεκινάει από την πλατεία του χωριού και μετά από λίγες εκατοντάδες μέτρα θα σας οδηγήσει στην Μονή.

Μεγάλο Πάπιγκο
Το διαμάντι των Ζαγοροχωρίων, ένας από τους αγαπημένους, κοσμοπολίτικους προορισμούς της χειμερινής Ελλάδας και όχι μόνο, αφού γνωρίζει τεράστια επισκεψιμότητα σε κάθε εποχή. Ολο το χωριό είναι ένα αξιοθέατο από μόνο του! Οι πύργοι της Αστράκας που το πλαισιώνουν, προκαλούν δέος, μυστηριώδη ατμόσφαιρα με τα παιχνιδίσματα της ομίχλης γύρω από τις κορυφές και το αίσθημα της μοναδικότητας που αποπνέουν. Κάθε καφέ με θέα, παραδοσιακό ξενώνα, ταβερνάκι, θεωρείστε το σαν ένα μικρό αξιοθέατο, χάρη στις ανθοστόλιστες και εμπνευσμένες προσόψεις τους. Στην κεντρική του πλατεία, ξεχωρίζει ο παραδοσιακός ναός του Αγίου Βλασσίου, με το εντυπωσιακό τριώροφο κωδωνοστάσι και τα τεράστια πλατάνια γύρω του.
Η πρόσβαση στο Πάπιγκο είναι σχετικά δύσκολη, αφού λίγο μετά την γέφυρα πάνω από τον Βοιδομάτη, ξεκινάει μία ανηφορική διαδρομή με συνεχείς κλειστές στροφές, αλλά υπέροχη θέα.

Μικρό Πάπιγκο
Δύο χλμ. μετά το Μεγάλο Πάπιγκο, συναντάμε κτισμένο στην καταπράσινη πλαγιά το Μικρό Πάπιγκο, που είναι μία μικρογραφία του Μεγάλου. Ανάμεσα στους δύο οικισμούς, υπάρχει ένα φυσικό θαύμα, οι "κολυμπήθρες του Πάπιγκο". Το νερό στον ρού του χρόνου, έχει σμιλέψει φυσικές πισίνες, σχηματίζοντας ένα μοναδικό θέαμα.

Κείμενο: Vangelis Korros

Φωτογραφία: Vangelis Korros