Σπασμένος Ήχος

Παραγωγή: Ελλάδα 2022 

Διάρκεια: 80 λεπτά

Είδος: Ντοκιμαντέρ

* * * ½

Σκηνοθεσία: Φοίβος Κοντογιάννης

Εμφανιζονται οι Δημήτρης Βύζας, Γιώργος Δράμαλης, Μανώλης Καραντίνης, Βαγγέλης Λιόλιος, Γιάννης Μωραΐτης, Χρίστος Νικολόπουλος, Γιάννης Παπαβασιλείου, Κώστας Παπαδόπουλος, Μανώλης Πάππος, Θανάσης Πολυκανδριώτης, Παναγιώτης Στεργίου, Θύμιος Στουραΐτης, Νίκος Τατασόπουλος, Βαγγέλης Τρίγκας και Διαμαντής Χιώτης,

ΣΥΝΟΨΗ: Από τα παράνομα καταγώγια, τους χασικλήδες, τη λογοκρισία και τους ρεμπέτες, το μπουζούκι κατάφερε μέσα σε λίγες δεκαετίες να γίνει το πιο αγαπητό, αλλά και διαδεδομένο όργανο στη χώρα. Σήμερα, με την κοινωνία μας να προσπαθεί ακόμη να επουλώσει τις πληγές της από διαδοχικές οικονομικές, και όχι μόνο, κρίσεις, η αναθεώρηση του τι είναι πραγματικά ουσιαστικό και τι όχι φαντάζει πιο επίκαιρη από ποτέ, ενώ η αλληλεγγύη και η διαφύλαξη της ταυτότητας  μέσα από τη μουσική καθίσταται ουσιώδης. Παρακολουθώντας τη μουσική εξέλιξη του μπουζουκιού, o “Σπασμένος Ήχος” επιχειρεί μια ιστορική, μουσική επισκόπηση, καθώς και μια πολιτιστική και κοινωνική αποτύπωση της εξέλιξης της ελληνικής κοινωνίας, μέσα από συνεντεύξεις μεγάλων προσωπικοτήτων της σύγχρονης ιστορίας του οργάνου, σε συνδυασμό με σπάνιο αρχειακό υλικό.

Ο Σπασμένος Ήχος είναι πρώτα από όλα, από κατασκευής, ένα ντοκιμαντέρ αναφοράς. Μια κατάθεση ψυχής και ιστορικής μνήμης από θρυλικούς οργανοπαίχτες και αφοσιωμένους ερευνητές στο υλικό της οποίας θα καταφεύγει ο μουσικολόγος του μέλλοντος. Πέρα από τα ιστορικά δεδομένα όμως, ο Σπασμένος Ήχος είναι μια κινηματογραφική τομογραφία ενός οργάνου που έλκει την καταγωγή του από Ανατολή και Δύση και που ξεπήδησε μέσα από σκοτεινά υπόγεια και ομιχλώδεις τεκέδες για να κατακτήσει την ψυχή ενός ολόκληρου έθνους και να καθιερωθεί ως συνώνυμο του μουσικού ψυχισμού του Έλληνα. Η ταινία επιχειρεί να συλλάβει τις αιτίες που έφεραν το μπουζούκι στην πρώτη γραμμή του τραγουδιού και το καταφέρνει μέσα από το πλούσιο μωσαϊκό εμπειριών που καταθέτουν οι διάσημοι και μη δεξιοτέχνες του. Απαισιόδοξοι φυσικά οι περισσότεροι αφού στις πρώτες δεκαετίες του 21ου αιώνα τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά για την ελληνική λαϊκή μουσική όπως την ξέραμε μετά το 1960. Το μπουζούκι έδωσε τη θέση του στα συνθεσάιζερ και στα λούμπεν τσιφτετέλια της αστραφτερής βιτρίνας της παραλίας. Υπάρχει σωτηρία λοιπόν ή πρέπει να μιλάμε για τέλος εποχής; Η ταινία δίνει τις δικές της εύγλωττες απαντήσεις μέσα από συγκινησιακά φορτισμένα πλάνα νέων μουσικών επί το έργο. Η αληθινή τέχνη, η τέχνη που έχει ψυχή δεν πεθαίνει ποτέ. Μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνει.

Ο Σπασμένος Ήχος είναι ένα πολύτιμο δώρο για τους λάτρεις της Ελληνικής Λαϊκής Μουσικής. Αλλά και για όσους αγνοούν όλη αυτή την ένδοξη ιστορία που κουβαλάει το μπουζούκι στις χορδές του.

Διανομή: Foss Productions σε συνεργασία με την Weirdwave

ΠΡΟΒΟΛΕΣ: Τρίτη 25.04 και Τρίτη 02.05 / 17.45, 19.30, 21.30 / Κινηματογράφος ΑΣΤΟΡ 

 

Στο πλαίσιο της προβολής της ταινίας θα πραγματοποιηθούν μουσικές εκδηλώσεις αφιερωμένες στα ταξίμια του αγαπητού λαϊκού οργάνου της χώρας.

Οι μουσικές αυτές βραδιές θα ξεκινούν στις 11 μ.μ. 

25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Φωνή: Ιουλία Καραπατάκη

Μπουζούκι: Σώτος Τσόγκας

Κιθάρα: Άγης Παπαπαναγιώτου           

2 ΜΑΪΟΥ

Φωνή: Σεμέλη Παπαβασιλείου

Μπουζούκι: Πάνος Δημάκης

Κιθάρα: Ιάσωνας Παπούλης

 

Οι Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Φοίβος Κοντογιάννης

Ιδέα – Έρευνα: Ανέστης Μπαρμπάτσης

Σενάριο: Ανέστης Μπαρμπάτσης - Φοίβος Κοντογιάννης

Παραγωγή: Foss Productions

Συμπαραγωγή: Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Faliro House, EKOME

Παραγωγός: Στέλιος Κοτιώνης

Executive Producer: Χρήστος Β. Κωνσταντακόπουλος

Διεύθυνση φωτογραφίας: Μανού Τιλίνσκι

Μοντάζ: Γιώργος Γεωργόπουλος

Ήχος: Σταύρος Αβραμίδης, Λέανδρος Ντούνης

                                                                                                                                        

Broken Sound Facebook Page: https://www.facebook.com/brokensound.docu

Broken Sound Instagram Page: https://www.instagram.com/broken_sound_docu/

Περισσότερες πληροφορίες για τις ταινίες, τις σειρές, τα ντοκιμαντέρ και όλες τις νέες αλλά και παλαιότερες παραγωγές και δράσεις της Foss Productions, στο website της εταιρίας: https://fossproductions.gr/