Suzume no tojimari - Suzume

Παραγωγή: Ιαπωνία 2022 

Διάρκεια: 122 λεπτά

Είδος: Animation

* * * ½

Σκηνοθεσία: Makoto Shinkai

Ακούγονται οι: Nanoka Hara, Hokuto Matsumura, Eri Fukatsu, Shôta Sometani, Kana Hanazawa, Ryunosuke Kamiki.

ΣΥΝΟΨΗ: Η 17χρονη Suzume ζει με τη θεία της σε μία ήρεμη πόλη στο Kyushu, στη νοτιοδυτική Ιαπωνία. Ένα πρωί, στο δρόμο για το σχολείο, συναντάει έναν νέο άνδρα που της λέει ότι ψάχνει μια πόρτα. Από αυτή την φθαρμένη πόρτα που στέκεται καταμεσής ενός ερειπωμένου χώρου ξεκινάει το ταξίδι της Suzume σε μια μυστηριώδη διάσταση, ένα ταξίδι που την κάνει να διασχίσει την Ιαπωνία βλέποντας αλλόκοτες πόρτες και υπερφυσικές δυνάμεις, αόρατες στα μάτια των άλλων και έτοιμες να αφανίσουν τη χώρα. Η Suzume πρέπει να κλείσει αυτές τις πόρτες για να αποτρέψει την επικείμενη καταστροφή.

Ένα μαγευτικό anime, αλληγορία για τις ανεπανόρθωτες φυσικές καταστροφές που υπέστη πριν λίγα χρόνια η Ιαπωνία και ταυτόχρονα road trip αυτογνωσίας και ανακάλυψης της εσωτερικής δύναμης ενός κοριτσιού αντιμέτωπου με την ενηλικίωση και το πέρασμα του Χρόνου. Οι περίφημες Πύλες της Αντίληψης, που ανέφεραν ο ποιητής Blake τον 18ο αιώνα αλλά και ο θρυλικός συγγραφέας των 50s Aldus Huxley, μεταλλάσσονται σε οικολογικό παραμύθι σχεδιασμένο μαγικά από τον Makoto Shinkai. Ένα παραμύθι με σεισμούς, καταποντισμούς, αρχαίους θεούς, μαγικές γάτες και μυστικά από το παρελθόν που συνθέτουν έναν εκθαμβωτικό οπτικά μεταφυσικό στοχασμό. 

Το Suzume είναι η πρώτη ιαπωνική anime ταινία που συμμετείχε στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου μετά από δύο δεκαετίες, σημείωσε δε μεγάλη εμπορική επιτυχία στην Ιαπωνία. Όπως αναφέρει ο ίδιος ο Shinkai «Στον πυρήνα του, το Suzume βασίζεται στη μαζική καταστροφή που βρήκε την Ιαπωνία πριν 12 χρόνια…ανυπομονώ να δω πώς θα ανταποκριθεί το διεθνές κοινό στην ταινία: τι βγάζει νόημα, τι όχι και ποιο είναι το κοινό έδαφος ανάμεσα στις διαφορετικές κουλτούρες». 

Το Suzume είναι μια σπάνια, ολιστική εμπειρία που βιώνεις βυθιζόμενος μέσα στο πολύχρωμο pop culture σύμπαν της. Απολαύστε την! 

Διανομή: Feelgood Entertainment

Στις αίθουσες από 13.04.23 (14 και 15.04.23 Αργία)