Världens vackraste pojke - Το πιο όμορφο αγόρι του κόσμου

Παραγωγή: Σουηδία 2021 

Σε συμπαραγωγή με Γερμανία/Γαλλία 

Διάρκεια: 93 λεπτά

Είδος: Ντοκιμαντέρ

* * * ½

Σκηνοθεσία: Kristina Lindström, Kristian Petri

Με τους Björn Andrésen, Annike Andresen, Dagny Erixon, Ann Lagerström, Jessica Vennberg, Max Seki, Masatoshi Sakai.

ΣΥΝΟΨΗ: 1971. Ο Λουκίνο Βισκόντι, μετά από μαραθώνιο κάστινγκ, ανακαλύπτει στη Στοκχόλμη τον 15χρονο Μπγιερν Άντρεσεν, την ιδανική φιγούρα για να ενσαρκώσει τον «Τάτζιο» στον «Θάνατο στην Βενετία». Γυρίζει την ταινία και ανακηρύσσει τον μικρό Σουηδό ως «το πιο όμορφο αγόρι του κόσμου». 50 χρόνια μετά, ο Μπγιερν, ξαναζεί την ταραγμένη παιδική ηλικία του αλλά και τις απίστευτες περιπέτειες που βίωσε μετά τα γυρίσματα και στην υπόλοιπη ζωή του, σε μια τελευταία προσπάθεια να ξορκίσει τους δαίμονες που τον κατατρέχουν. 

Ποιος ήταν τελικά ο έφηβος που πριν από 50 χρόνια ανακηρύχθηκε το ωραιότερο αγόρι του κόσμου; Ήταν ο Τάτζιο του Βισκόντι; Ήταν ο Μπγιερν από τη Στοκχόλμη; Ήταν κάποιος άλλος που έλαμψε σαν αστέρι και κάηκε αγγίζοντας την ατμόσφαιρα; Πόσο σκοτάδι έκρυβε το φωτεινό ανδρόγυνο αυτό πρόσωπο; Μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε στα 1971. Ενώ το ροκ γνωρίζει τη μεγάλη ακμή του, ο κόσμος αλλάζει δραματικά με απρόβλεπτες παρενέργειες στις οικογενειακές σχέσεις, ξεκινώντας από τα πιο φιλελεύθερα προπύργια της Δύσης όπως η Σκανδιναβία. Παιδί μιας τέτοιας οικογένειας, ο Μπγιερν έζησε από μικρός δράματα ζωής και η απίστευτη διαδρομή του από τη Στοκχόλμη στη φήμη και από κει στην αφάνεια και την περιπλάνηση καταγράφεται με  σχολαστική ακρίβεια σε αυτό το σκοτεινό ντοκιμαντέρ-ταξίδι των Λίντστρεμ και Πέτρι. Ήταν άραγε η απότομη φήμη που στοίχειωσε τη ζωή του Μπγιερν ή μήπως οι δικοί του σκελετοί στη ντουλάπα που δεν μπόρεσε να ξεφορτωθεί; Μια ζωή από το παραμύθι στην παρακμή, από τη χαρά στον σπαραγμό με σοκαριστικό χάος να χωρίζει την εικόνα του ενήλικου Μπγιερν από το πρόσωπο του Τάτζιο. Ένα ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε σε διάστημα πέντε ετών ταξιδεύοντας από τη Στοκχόλμη και τη Βενετία μέχρι το Λονδίνο, τις Κάννες, το Παρίσι και το Τόκιο. Ένα οδοιπορικό σκοτεινό και σπαρακτικό για ένα σύμβολο που κάηκε νωρίς…

Συμμετοχή στο Φεστιβάλ Σαντάνς 2021 και στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2021. Στην τελική λίστα των 6 υποψηφίων για καλύτερη ταινία ντοκιμαντέρ 2021 της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Διανομή: Carousel Films

Στις αίθουσες από 23.02.23