Pamfir – Ο Όρκος του Παμφίρ

Παραγωγή: Ουκρανία 2022 

Σε συμπαραγωγή με Γαλλία/Πολωνία/Χιλή/Λουξεμβούργο 

Διάρκεια: 100 λεπτά

Είδος: Δράμα

* * * *  

Σκηνοθεσία: Dmytro Sukholytkyy-Sobchuk

Πρωταγωνιστούν: Oleksandr Yatsentyuk, Rimma Zyubina, Miroslav Makoviychuk, Olena Khokhlatkina, Ivan Sharan, Stanislav Potiak, Solomiia Kyrylova.

ΣΥΝΟΨΗ: Βρισκόμαστε στη Βουκοβίνα της Δυτικής Ουκρανίας, σε ένα ορεινό χωριό στην παραμεθόριο με τη Ρουμανία. Παραμονές του τοπικού παγανιστικού καρναβαλιού, ο Λεονίντ που έχει το παρατσούκλι Παμφίρ (πέτρα) επιστρέφει μετά από καιρό από την Πολωνία όπου δουλεύει εργάτης, για να περάσει χρόνο με τους δικούς του. Όταν ο έφηβος γιος του βάζει φωτιά στην εκκλησία του χωριού, ο Παμφίρ θα αναγκαστεί να γυρίσει ξανά στο λαθρεμπόριο, αναλαμβάνοντας να μεταφέρει λαθραία εμπορεύματα από τη Ρουμανία, για να πληρώσει τα έξοδα. Μια απόφαση που θα ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου και θα τον μπλέξει ξανά στα δίχτυα της παρανομίας.

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά κινηματογραφικά ντεμπούτα της περασμένης χρονιάς, η ταινία του Ντμίτρο Σουχόλιτκι-Σομπτσούκ μας μεταφέρει σε μια no man’s land, όπου βασιλεύουν παράδοση και παρανομία πιασμένες χέρι-χέρι μη αφήνοντας κανένα περιθώριο ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο. Ο Λεονίντ είναι γνήσιο τέκνο αυτής της λασπωμένης γης, ένα θηρίο ανήμερο που ωστόσο διαθέτει μια τεράστια καρδιά και μια ηθική στάση ανάλογη του μεγέθους του. Όταν αναγκάζεται να προστατέψει την οικογένεια του δεν σκέφτεται στιγμή, πέφτει στη φωτιά και κάνει τα αδύνατα δυνατά, παραβαίνοντας ακόμη και τον όρκο του να μην λερώσει ξανά τα χέρια του με έγκλημα. Όλα αυτά σε μια μαρτυρική γωνιά της Ευρώπης, έρμαιο αυτοκρατοριών επί αιώνες και σήμερα ξεχασμένη από Θεό και κόσμο, όπου οι συνοριοφύλακες και οι τοπικές δημοτικές αρχές συνεργάζονται αρμονικά για το αμοιβαίο καλό της τσέπης τους. Μια γωνιά που βρίσκεται μια ανάσα από την «πολιτισμένη» Ευρωπαϊκή Ένωση που φαντάζει ιδανική στα μάτια των νεαρών του χωριού που ωστόσο τιμούν τις παραδόσεις μέσα από το ξέφρενο καρναβάλι τους. Ο Ολεξάντρ Γιατσέντιουκ στο κινηματογραφικό του ντεμπούτο, γεμίζει την οθόνη στο ρόλο του Παμφίρ, ένας γνήσιος Ρουθηνός πολεμιστής, ένας τραγικός ήρωας που αναγκάζεται να μεταμφιεσθεί σε bigger than life χαρακτήρα από ταινία του Γκάι Ρίτσι. Κι αυτό ακριβώς πετυχαίνει σκηνοθετικά ο Σομπτσούκ. Να φτιάξει ένα εντυπωσιακό λούμπεν γκανγκστερικό δράμα α λα Γκάι Ρίτσι με το νου του στον Αγγελόπουλο και τον Ταρκόφσκι, κάτι απόλυτα φυσιολογικό για έναν απόφοιτο φιλοσοφίας και θεολογίας. Μεγάλα μονοπλάνα, απίστευτο βάθος πεδίου, μεγαλοπρεπές μοντάζ και μια απίστευτη φωτογραφία που αναδεικνύει τα παγανιστικά γήινα στοιχεία της τραγωδίας του δημιουργούν ένα αξιόλογο σύνολο που δίνει υποσχέσεις για μια λαμπρή καριέρα.

Διανομή: AMA Films

Στις αίθουσες από 12.01.23