ΒΕΡΟΛΙΝΟ

 

 

Βερολίνο

Η καρδιά των σύγχρονων τεχνών της Ευρώπης

 

Το Βερολίνο είναι η πλέον εμβληματική πόλη στην σύχρονη ιστορία της Ευρώπης. Πρώην σύμβολο διχασμού και διχοτόμησης, σήμερα αποτελεί ένα πολιτιστικό παράδεισο για κάθε έκφανση της παλαιάς και σύχρονης Ευρωπαικής κουλτούρας. Συνυπάρχουν αρμονικά εκατοντάδες θεατρικές και μουσικές σκηνές,όπερες,γκαλερί, μουσεία και πολιτιστικοί χώροι. Ξεχωρίζουν το νησί των Μουσείων στις όχθες του ποταμόυ Σπρέε και ο πρώην σιδηροδρομικός σταθμός Hamburger Hauptbahnhof, που έχει μετατραπεί σε ένα κόμβο όλων των σύχρονων εκφράσεων των τεχνών .Η ιστορία μετά το τέλος του Β' παγκοσμίου πολέμου, είναι παρούσα σε κάθε βήμα των επισκεπτών, με αρκετή ένταση στην ατμόσφαιρα, ειδικά στην ευρύτερη περιοχή γύρω απο το διάσημο τείχος, που χώριζε το ανατολκό από το δυτικό Βερολίνο από το 1961 και έπεσε το Νοέμβριο του 1989.

Αν εμπιστευτείτε όλο αυτό το πολύχρωμο, πολύβουο και ολοζώντανο καλειδοσκόπιο που αντιπροσωπεύει σήμερα το Βερολίνο και το εξερευνήσετε για όσο το επιτρέπει ο χρόνος σας, είναι σιγουρο οτι δεν θα πλήξετε ποτέ!

Αξιοθέατα

 

Το καλό με το Βερολίνο είναι, ότι τα περισσότερα αξιοθέατα βρίσκονται σχετικά συγκεντρωμένα. Ειδικότερα στην πλευρά του πρώην ανατολικού τομέα. Τρείς- τέσσερεις ημέρες είναι αρκετές για να σχηματίσετε μία σχεδόν ικανοποιητική εικόνα της μαγικής αυτής πόλης, μόνο όσο αφορά τα σημαντικά σημεία ενδιαφέροντος βέβαια. Απλά οργανώστε τον χρόνο σας και το πρόγραμμα των επισκέψεων σας πρίν το ταξίδι, ορίστε τις προτεραιότητες σας, γιατί το Βερολίνο "ξεμυαλίζει" εύκολα με την πλυθωρική ομορφία του, τις εναλλακτικές μορφές ψυχαγωγίας και την ζωντάνια του.

Ποτσντάμερ πλάτς

 

Μετα το τέλος του ψυχρού πολέμου, η εικόνα της πλατείας έμοιαζε με έρημο τοπίο. Σήμερα αντιπροσωπεύει την σύχρονη όψη της πόλης με πολυόροφα μοντέρνα κτήρια και το εντυπωσιακό φουτουριστικό εικοδόμημα sony center. Είναι ένας τεράστιος πολυχώρος με έμφαση στα μέσα επικοινωνίας, στο διαδύκτιο, ενώ στεγάζει και το μουσείο κινηματογράφου του Βερολίνου.

Στην πλατέια δεσπόζει το σήμα κατατεθέν της πόλης, η πύλη του Βραδεμβούργου. Ο αρχιτέκτονας της, την έχει εμπνευσθέι από τα προπύλαια του Παρθενώνα. Αποτελείται από έξι δωρικές κολώνες, όπου στην κορυφή της βρίσκεται το άγαλμα της Θεάς Νίκης με το τέθριππό.

Συμβολίζει όλη της ταραγμένη σύχρονη ιστορία της Γερμανίας από το τέλος του Β' παγκοσμίου πολέμου , μέχρι την πτώση του τείχους. Δίπλα της υπάρχει το μνημείο με τα τσιμεντένια κενοτάφια, που είναι αφιερομένο στα θύματα του Ολοκαυτώματος. Ανατολικά της, ξεκινάει η διάσημη δενδροσκέπαστη λεωφόρος Ούντερ ντεν λίντεν. Θα συναντήσετε σημαντικά κτήρια, όπως το Γερμανικό ιστορικό μουσείο,το στρατηγείο του διοικητή της πόλης, το πανεπιστήμιο Χούμπολντ,το παλαιό ανάκτορο των πριγκηπισσών, την κρατική όπερα, το μνημείο της καύσης των βιβλίων, αλλα και αρκετά καφέ και εστιατόρια.

Σε κοντινή απόσταση θα σας περιμένει η ομορφότερη παραδοσιακή πλατεία της πόλης, η Ζανντάρμενμαρκτ. Περιβάλλεται από τους δύο καθεδρικούς ναούς, το Γαλλικό και το Γερμανικό και την αίθουσα των συναυλιών, με το άγαλμα του Σίλλερ στο προαύλιο της.

Δυτικά της πύλης, μπροστα από την πλατεία της Δημοκρατίας βρίσκεται το ιστορικό κτήριο της Γερμανικής βουλής το Ράιχσταγκ. Στην πίσω του πλευρά έχει κτισθεί ένας εντυπωσιακός γυάλινος φωτοβολταικός θόλος, όπου από την κορυφή του σας δίνεται η δυνατότητα να απολαύσετε την απόλυτη πανοραμική θέα του Βερολίνου σε ακτίνα 360 μοιρών.

Νότια της Ποτσντάμερ πλάτς στην Νίντερκιρχνερστράσσε, ξεκινάει ένα κομάτι μερικών εκατοντάδων μέτρων από ότι απέμεινε από το τείχος του Βερολίνου. Τα εντυπωσιακά γκράφιτι θυμίζουν σε όλους, εκείνες τις ταραγμένες ημέρες του ψυχρού πολέμου. Αξιοθέατα της περιοχής ειναι το φυλάκιο ελγχου Τσάρλυ ανάμεσα στους δύο τομείς και η γέφυρα Ομπερμπάουμ.

Πάρκο Τιεργκάρτεν

 

Πραγματική όαση πρασίνου, ένα από τα μεγαλύτερ πάρκα της Ευρώπης, θα κεντρίσει και τις φυσιολατρικές σας αναζητήσεις. Αρχίζει μπροστά από την πύλη του Βραδεμβούργου και τελειώνει στον ζωολογικό κήπο της πόλης, ενω το διατρέχει στο βόρειο τμήμα του ο πόταμος Σπρέε. Στην καρδιά του θα συναντήσετε άλλη μία εμβληματική εικόνα τής πόλης και ολόκληρης της Γερμανίας, την στήλη της Νίκης, με το επίχρυσο άγαλμα στην κορυφή της, Αν αντέξετε να ανέβειτε τα 300 περίπου σκαλιά , θα απολαύσετε όλοκληρη την θέα του πάρκου. Δίπλα από τον ζωολογικό κήπο, αρχίζει και ο εμπορικότερος δρόμος του Βερολίνου η Κουρφούρστενντάμ με τα πόλλα εμπορικά κεντρα. Στην αρχή της υπάρχει ένα απο τα σημαντικότερα μνημεία μνήμης του Β' παγκοσμιού πολέμου, η μισογκρεμισμένη απο τους βομβαρδισμούς, εκκλησία του αυτοκράτορα Γουλιέλμου.

Νησί των Μουσείων

 

Ευρίσκεται "ένθετο" μέσα στο κέντρο του ποταμού Σπρέε και αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουνέσκο.Θα το συναντήσετε στην ανατολική αρχή της λεωφόρου Ούντερ ντεν λίντεν.Το διασημότερο από όλα είναι το μουσείο της Περγάμου, που φιλοξενεί μία σπάνια συλλογή αρχαιοτήτων από όλο τον κόσμο, της Ελλάδας συμπεριλαμβανόμενης. Τα άλλα σημαντικά μουσεία είναι το Παλαιό και Νέο μουσείο και το μουσείο Μπόντε. Στο νησί συνυπάρχει και ο επιβλητικός Καθεδρικός Ναός του Βερολίνου.

 

Αλεξάντερ Πλάτς

 

Θεωρείται η αγαπημένη πλατεία των ξένων επισκεπτών και της νεολαίας. Ξεχωρίζει το εντυπωσιακό αναγεννησιακό οικοδόμημα του Κόκκινου Δημαρχείου, το ρολόι με την παγκόσμια ώρα και ο πύργος της τηλεόρασης με ύψος 368 μέτρα. Στα 207 μέτρα υπάρχει ένα περιστρεφόμενο καφέ ρέστωραντ. Από έκεί μπορείτε να απολαύσετε το φαγητό σας, με όλο το Βερολίνο στα πόδια σας! Αν υπάρχει καθαρή ατμόσφαιρα, η θέα μπορεί να φθάσει μέχρι τα 80 χλμ! Δίπλα από την πλατεία θα συναντήσετε το παλαιό ιστορικό κέντρο της πόλης, την συνοικία του Αγίου Νικολάου, πάνω σε μία όχθη του ποταμού Σπρέε . Φιλοξενεί μπάρ-καφέ , μπυραρίες και μικρά μαγαζάκια.

Αλλα αξιοθέατα

 

Τα δύο Σοβιετικά μνημεία των πεσόντων στον Β' παγκόσμιο πόλεμο , το ένα στο πάρκο Τρεπτόου και το άλλο στο πάρκο Τιεργκάρτεν, τα ανάκτορό Σαρλότενμπουργκ και τον επιβλητικό κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό Χάουπτμπάνχοφ, που θεωρείται ο πιό μοντέρνος στην Ευρώπη σήμερα.

 

Πότσνταμ

 

Είναι μία γραφική και ιστορική πόλη,που βρίσκεται σε απόσταση 30 περίπου χλμ από το Βερολίνο. Τα σημαντικότερα αξιοθέατα της είναι το ανάκτορο Σανσούσι με τους εντυπωσιακούς πολυεπίπεδους κήπους του, το Νέο παλάτι, η γραφική παραδοσική Ολλανδική γειτονιά στο κέντρο της πόλης, η "δικιά του" Πύλη του Βραδεμβούργου και η περίφημη "γέφυρα των κατασκόπων" Γκλίνικε, πάνω από τον ποταμό Χάφελ. Στα χρόνια του ψυχρού πολέμου αποτελούσε το σημείο ανταλλαγής κατασκόπων, ανάμεσα στις δύο πλευρές. Εκεί γυρίστηκε το φινάλε της οσκαρικής ταινίας με τον Τόμ Χάνκς, " Η γέφυρα των κατασκόπων" (Bridge of Spies).

Χρήμες διευθύνσεις για να οργανώσετε καλύτερα το ταξίδι σας.

www.introducingberlin.comwww.visitberlin.de και για τα καλύτερα μέρη για φαγητό www.exberliner.com

 

Κείμενο: Vangelis Korros

Φωτογραφία: Vangelis Korros