Vortex

Παραγωγή: Γαλλία 2021 

Σε συμπαραγωγή με Βέλγιο/Μονακό 

Διάρκεια: 142 λεπτά

Είδος: Δράμα

* * * *  

Σκηνοθεσία: Gaspar Noé

Πρωταγωνιστούν: Dario Argento, Françoise Lebrun, Alex Lutz, Kylian Dheret, Vuk Brankovic, Kamel Benchemekh.

ΣΥΝΟΨΗ: Ένα αγαπημένο, ηλικιωμένο ζευγάρι περνά τις μέρες του σε ένα διαμέρισμα στο Παρίσι, με τη γυναίκα να βρίσκεται στα πρώτα στάδια της άνοιας. Με την οθόνη σε split-screen, παρακολουθούμε την καθημερινότητά τους, και όσο αυτή γίνεται όλο και πιο δύσκολη και ο γιος τους προσπαθεί να τους φροντίσει, η λήθη μεταμορφώνεται σε κάτι πιο ανησυχητικό που βάζει και τους δυο τους σε μια δίνη ψυχικού και σωματικού εκφυλισμού.

Καθώς τα ονόματα των συντελεστών πέφτουν στους τίτλους αρχής συνοδευόμενα από τις ηλικίες τους, κατανοείς αμέσως ότι το πέρασμα του χρόνου θα έχει επίσης μεγάλη σημασία πάνω στους χαρακτήρες της ταινίας. Πράγματι, όσο κυλάει η αφήγηση ανακαλύπτεις, μέσα από το εντυπωσιακό βάθος πεδίου που πετυχαίνει το καδράρισμα σε split screen, τη σταδιακή μετατροπή ενός κόσμου οικείου, ασφαλούς και τακτοποιημένου σε τρομακτικό λαβύρινθο γεμάτο άγνωστα και άχρηστα αντικείμενα. Η απώλεια της νόησης από τη μια και η σωματική αδυναμία από την άλλη μετατρέπουν ένα ζευγάρι, ακόμη ερωτευμένο παρά το προχωρημένο της ηλικίας, σε τρομαγμένους αιχμάλωτους του ίδιου τους του «Πύργου».

Τρόμος μπροστά στο άγνωστο και το κενό, θλίψη για την απώλεια και τη ματαιότητα του κόσμου τούτου, μια ταινία ασυνήθιστη για τον μαιτρ της πρόκλησης. Και πως θα μπορούσε να είναι αλλιώς αφού είναι η πρώτη του ταινία αφότου συνήλθε από ένα σχεδόν θανάσιμο επεισόδιο εγκεφαλικής αιμορραγίας. Μια ταινία λοιπόν (βίαιης) ενηλικίωσης, ένας ανεμοστρόβιλος (vortex) συναισθημάτων και σκηνοθετικής βιρτουοζιτέ κι ένας φόρος τιμής στους ηλικιωμένους πρωταγωνιστές της: τον Ιταλό μαιτρ του τρόμου Ντάριο Αρτζέντο και την ακόμη όμορφη στα 80 της Φρανσουάζ Λεμπρύν.

Πολλοί θεατές που έχουν ζήσει στο πετσί τους την εμπειρία της άνοιας με αγαπημένα τους πρόσωπα ίσως βρουν δυσάρεστο το θέμα και την ανάπτυξή του, ίσως όμως πάλι τους βοηθήσει να δουν πιο σφαιρικά την κατάσταση των πραγμάτων: πάντα ματαιότης τα ανθρώπινα…Και για να το πούμε πιο α λα Νοέ: η ζωή είναι ένα πάρτι και μετά όλα ξεχνιούνται (μέσα σε μια τεφροδόχο).

Διανομή: Cinobo

Στις αίθουσες από 03.11.22 

 

Βιογραφικό σκηνοθέτη

Ο Γκασπάρ Νοέ γεννήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 1963 στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής. Είναι σκηνοθέτης και παραγωγός, γνωστός για τα Enter the Void (2009), Climax (2018) και Μη Αναστρέψιμος (2002). Αν και έχει σκηνοθετήσει λίγες ταινίες, κέρδισε τεράστια αναγνωρισιμότητα, δημιουργώντας μερικές από τις πιο σκοτεινές και βαθιά ανησυχητικές ταινίες τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική.