Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia – Ο τυφλός άνδρας που δεν ήθελε να δει τον Τιτανικό

Παραγωγή: Φινλανδία 2021 

Διάρκεια: 82 λεπτά

Είδος: Δράμα

* * * ½

Σκηνοθεσία: Teemu Nikki

Πρωταγωνιστούν: Petri Poikolainen, Marjaana Maijala, Samuli Jaskio, Hannamaija Nikander, Matti Onnismaa, Rami Rusinen.

ΣΥΝΟΨΗ: Ο Γιάκο, τυφλός και ανάπηρος σε αμαξίδιο, ζει μόνος στο Τάμπερε με την καθημερινότητά του να περιορίζεται στο να μιλάει στο ειδικά διαμορφωμένο κινητό του με τη Σίρπα που ζει σε άλλη πόλη. Μια γυναίκα με τα δικά της προβλήματα υγείας, με την οποία είναι ερωτευμένος αν και δεν έχουν συναντηθεί ποτέ. Όταν η Σίρπα ταράζεται από κάποια σοκαριστικά νέα, ο Γιάκο αποφασίζει να πάει να τη βρει, παρά την κατάσταση του. Χρειάζεται απλώς τη βοήθεια πέντε αγνώστων σε συγκεκριμένα σημεία της διαδρομής, ανάμεσα στον ίδιο και σε εκείνη. Τι μπορεί να πάει στραβά; Δυστυχώς, πολλά…

Ο Γιάκο είναι ένας ονειροπόλος, ένας σινεφίλ ήρωας χαμένος στον κόσμο των αγαπημένων του ταινιών. Η ζωή του στέρησε το πολυτιμότερο όργανο για να ικανοποιεί το πάθος του για τον κινηματογράφο: την όραση. Αυτός όμως είχε τη δύναμη να μετατρέψει την αδυναμία του σε εσωτερικό φως, σε «τρίτο μάτι» ενόρασης που του επιτρέπει να συνεχίσει να ζει σε ένα μυθικό κόσμο φτιαγμένο από κινηματογραφικές εικόνες. Στο δικό του σύμπαν από ταινίες του Τζον Κάρπεντερ και του Τζέιμς Κάμερον δεν υπάρχει όμως καμία θέση για τον Τιτανικό. Μια ταινία την οποία αρνήθηκε να καταγράψει με το βλέμμα του όσο ακόμη είχε την όρασή του αφού τη θεώρησε προδοσία σε σχέση με το υπόλοιπο έργο του αγαπημένου του δημιουργού. Μια ταινία για την οποία δεν έχει καμία ενόραση, μια ταινία όμως που αγαπά η μακρινή του αγαπημένη και έτσι γίνεται το έναυσμα, η αιτία για τον Γιάκο να κάνει την υπέρβαση. Να βγει στον κόσμο μόνος να κάνει το ταξίδι προς τον έρωτα και…τον Τιτανικό. Ο έξω κόσμος όμως είναι γεμάτος απειλητικά παγόβουνα για τον Γιάκο. Το αν θα καταφέρει να μην πέσει πάνω τους και γίνει κομμάτια θα το μάθουμε στη διαδρομή του με το τρένο για την πόλη της αγάπης του.

Όλο αυτό το συναρπαστικό και επικίνδυνο τελικά road trip, σαν θρίλερ βγαλμένο λες από δυστοπία του Κάρπεντερ, κινηματογραφείται αποκλειστικά σε κοντινά πλάνα του προσώπου και του βλέμματος του χαρισματικού πρωταγωνιστή Πέτρι Ποϊκολάινεν, που εδώ συνθέτει ερμηνευτικά μια βερσιόν του πραγματικού εαυτού του. Είναι απλά συγκλονιστικός! Όπως και η κινηματογράφηση, κυρίως με κάμερα στο χέρι, που δίνει στον θεατή την αίσθηση ότι παρακολουθεί μια ταινία μέσα από το βλέμμα και τις αισθήσεις ενός τυφλού άνδρα. Το βλέμμα ενός τυφλού; Και όμως, στον έρωτα και τον κινηματογράφο τίποτε δεν είναι απίθανο. Ένα μάθημα ζωής και τέχνης. 

Διανομή: Cinobo 

Στις αίθουσες από 08.09.22 και σύντομα αποκλειστικά στην πλατφόρμα www.cinobo.com 

“Μην ξεχνάς ποτέ να ονειρεύεσαι, αυτό είναι το θεμέλιο. Τίποτα δεν θα συμβεί αν δεν τολμήσεις να ονειρευτείς. Και μην αναβάλλεις κάτι για αργότερα, γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί. Η ζωή είναι εδώ και τώρα”. Πέτρι Ποϊκολάινεν

Βραβείο Κοινού Τμήματος Orizzonti: Φεστιβάλ Βενετίας 2021

Βραβεία Καλύτερης Ταινίας, Σεναρίου, Α’ Ανδρικού Ρόλου: Φεστιβάλ Πεκίνου 2022

Τμήμα Ανοιχτοί Ορίζοντες: Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2021 

Διαβάστε παρακάτω ένα πολύ διαφωτιστικό σημείωμα του σκηνοθέτη για τη δημιουργία της ταινίας. Μιας ταινίας που συνιστούμε ανεπιφύλακτα. 

Σημείωμα σκηνοθέτη 

Από το πουθενά, επικοινώνησε μαζί μου ένας φίλος από τον στρατό. Είχαμε να μιλήσουμε πάνω από δύο δεκαετίες, αλλά κάποτε είχαμε παίξει μέχρι και στο ίδιο θεατρικό, στην αποχαιρετιστήρια εκδήλωση της Τάξης Αξιωματικών μας. Στο μήνυμά του, ο Πέτρι μού είπε ότι παρακολουθούσε την καριέρα μου και σκεφτόταν γελώντας πως ήδη από τότε, φώναζα ότι θα γίνω σκηνοθέτης. Εκείνος μου έλεγε ότι η δουλειά των ονείρων του ήταν η υποκριτική. Τώρα, 24 χρόνια μετά, ο Πέτρι μού είπε ότι αποφοίτησε από την Ακαδημία Θεάτρου και έβγαζε τα προς το ζην ως επαγγελματίας ηθοποιός, μέχρι που διαγνώστηκε με επιθετική σκλήρυνση κατά πλάκας. Η ΣΚΠ του ήταν ασυνήθιστα επιθετική και τώρα ήταν τυφλός και δεμένος σε αναπηρικό καροτσάκι.

Σοκαρίστηκα, φυσικά, αλλά πολύ σύντομα τον ρώτησα αν ήθελε ακόμα να παίξει. Παραδέχτηκε ότι εξακολουθούσε να είναι το όνειρό του, και υποσχέθηκα να του γράψω έναν ρόλο σε μια ταινία μικρού μήκους. Λοιπόν, η ταινία μικρού μήκους εξελίχθηκε σε μεγάλου μήκους και ο ρόλος του σε πρωταγωνιστικό.

Από την αρχή του πρότζεκτ, ήταν ξεκάθαρο ότι η ταινία δεν θα ήταν ένα ντοκιμαντέρ για έναν εκτός μάχης ηθοποιό. Αυτό που ήθελα ήταν να δουλέψω με τον Πέτρι, έναν ηθοποιό που τυχαίνει να είναι τυφλός και δεμένος σε αναπηρικό καροτσάκι. Ο κύριος χαρακτήρας έχει την ίδια ασθένεια με τον Πέτρι, αλλά το σενάριο είναι φανταστικό. Ως αφηγητής, έχω εμμονή να βρίσκω νέες οπτικές γωνίες. Με τη βοήθεια του Πέτρι βρήκα τη σκοπιά των τυφλών και των ατόμων με αναπηρία. Έχω δει πολλές ταινίες όπου ο κύριος χαρακτήρας είναι με κάποιο τρόπο τραυματισμένος, αλλά δεν έχω δει ούτε ένα πλάνο από τη σκοπιά ενός τυφλού ατόμου. Θέλω να δώσω στο κοινό μια κινηματογραφική εμπειρία για το πώς είναι να είσαι τυφλός. Όλη η ταινία είναι γυρισμένη με κοντινά πλάνα. Ο κόσμος που περιβάλλει τον κύριο χαρακτήρα μας είναι θολός και απαλός, το πρόσωπο και τα χέρια του λειτουργούν ως σκηνικό της ταινίας. Παρακολουθώντας την ταινία, πρέπει να εμπιστεύεστε τα αυτιά σας - είναι δυνατόν να βασιστείτε σε ανθρώπους εάν δεν μπορείτε να δείτε τα πρόσωπά τους; Και γιατί ο τυφλός δεν ήθελε να δει τον Τιτανικό; Λοιπόν, ούτε εγώ τον έχω δει, και ο λόγος θα γίνει αρκετά ξεκάθαρος όταν παρακολουθήσετε την ταινία μας. 

Βιογραφικό σκηνοθέτη Τέμου Νίκι

Ο Τέεμου Νίκκι είναι ένας παραγωγικότατος και αυτοδίδακτος διακεκριμένος σκηνοθέτης, αλλά και γιος ενός χοιροτρόφου από τη Σύσμα της Φινλανδίας. Ο Τυφλός που Δεν Ήθελε να Δει τον Τιτανικό είναι η πέμπτη μεγάλου μήκους ταινία του, ενώ η προηγούμενη με τίτλο Ουστ! (Nimby) στριμάρει στην Ελλάδα αποκλειστικά μέσω της πλατφόρμας του Cinobo. Έχει επίσης σκηνοθετήσει περισσότερες από είκοσι ταινίες μικρού μήκους, οι οποίες έχουν διακριθεί σε κινηματογραφικά φεστιβάλ παγκοσμίως, και τρεις γνωστές τηλεοπτικές σειρές. Σε συνεργασία με τον Γιάνι Πόσο, διευθύνει την It’s Alive Films, μια από τις πιο ενεργές εταιρείες παραγωγής στη Φινλανδία. Το στυλ του Νίκι μπορεί να περιγραφεί ως μια καλοπροαίρετη πλην αμείλικτη πολιτική σάτιρα της ανθρωπότητας. Δεν έχει δει ποτέ του τον Τιτανικό.