Madeleine Collins – Το μυστικό της Μαντλίν Κόλλινς

Παραγωγή: Γαλλία 2021 

Σε συμπαραγωγή με Βέλγιο/Ελβετία 

Διάρκεια: 102 λεπτά

Είδος: Ψυχολογικό Δράμα

* * * ½

Σκηνοθεσία: Antoine Barraud

Πρωταγωνιστούν: Virginie Efira, Quim Gutiérrez, Bruno Salomone, Jacqueline Bisset, François Rostain, Loïse Benguerel, Thomas Gioria, Valérie Donzelli, Nathalie Boutefeu και ο Nadav Lapid.

ΣΥΝΟΨΗ: Μια δυναμική γυναίκα που ως διερμηνέας ταξιδεύει συχνά για επαγγελματικούς λόγους, στην πραγματικότητα ζει μια διπλή ζωή. Δύο άντρες και δύο οικογένειες την περιμένουν πάντα: ο  Αμπντέλ στην Ελβετία, και ο Μελβίλ στη Γαλλία.  Καθώς είναι όμως εγκλωβισμένη στα μυστικά της και βυθίζεται όλο και περισσότερο στα ψέματα, η υπερβολικά περιπλεγμένη ζωή της αρχίζει να καταρρέει. 

«Πως λέγεστε;» ρωτάει την ηρωίδα μας ένας αστυνομικός; Εκείνη, τον κοιτάζει επί ώρα, σχεδόν αποσβολωμένη. Το τι απαντά κρίνει και την εξέλιξη της ιστορίας της σε μια κρίσιμη καμπή της ταινίας. Ποια είναι η ταυτότητα μιας γυναίκας, ποιος την καθορίζει, ποιες είναι οι ψυχολογικές και κοινωνικές συνθήκες που τη διαμορφώνουν; Πολλά ερωτήματα που παίρνουν σταδιακά τις απαντήσεις τους μέσα από ένα μεθοδικά κατασκευασμένο σενάριο που εμπλέκει σταδιακά τον θεατή, ανατρέποντας συνεχώς τις προσδοκίες του σχετικά με τα κίνητρα της ηρωίδας. Είναι σωστά; Είναι ηθικά; Είναι εγωιστικά; Μήπως καλούμαστε να ταυτιστούμε με μια ψυχικά ασταθή ηρωίδα;

Οι επιρροές από το Χιτσκοκικό σινεμά είναι εμφανείς ξεκινώντας από τον τίτλο της ταινίας, όπως εξάλλου έχει δηλώσει ευθέως και ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος της ταινίας Αντουάν Μπαρό. Το ταλέντο του έγκειται ότι μέσα από μια απόλυτα σινεφιλική αφήγηση μετατρέπει ένα τυπικά γυναικείο κοινωνικό δράμα σε ψυχολογικό θρίλερ όπου οι χιτσκοκικοί ρόλοι έχουν αντιστραφεί με τη γυναίκα τώρα να γίνεται οδηγός αναζήτησης της λύσης ενός μυστηρίου    και μια διπλής ταυτότητας. Η ηρωίδα του Μπαρό με τη διπλή της ταυτότητα που της επιτρέπει να ζει δύο παράλληλες ζωές μοιάζει να παγιδεύεται νομοτελειακά στις ίδιες τις επιλογές της καθώς ο κλοιός φαίνεται να σφίγγει σταδιακά γύρω της. Ή μήπως δεν πρόκειται για επιλογές της; Και πόσο ασφαλής μπορεί να αισθάνεται ο θεατής με την δική του επιλογή να ταυτιστεί ή όχι με την ηρωίδα;

Η ταινία δεν θα είχε νόημα ύπαρξης χωρίς την ακτινοβολούσα πρωταγωνίστρια Βιρζινί Εφιρά. Ανάμεσα σε σύγχρονη γυναίκα και χολιγουντιανό icon, η ηρωίδα της Εφιρά μας παρασύρει σε ένα συναρπαστικό ταξίδι ανακάλυψης με όπλο το ζεστό της βλέμμα που ξεχειλίζει από ένα παράξενο συνδυασμό αγωνίας και αγάπης. Μια ανεπανάληπτη ερμηνεία στην κόψη του ξυραφιού για την οποία θα άξιζε να πληρώσει κανείς εισιτήριο, ακόμη κι αν επρόκειτο για μια συνηθισμένη ταινία. Πόσο μάλλον τώρα που μιλάμε για ένα αγωνιώδες σινεφιλικό παζλ που σταδιακά μας οδηγεί στην απελευθερωτική αποκάλυψη μιας γυναίκας under construction. 

Διανομή: Weird Wave 

Στις αίθουσες από 07.07.22