X

Παραγωγή: ΗΠΑ 2022 

Διάρκεια: 105 λεπτά

Είδος: Τρόμου

* * * ½

Σκηνοθεσία: Ti West

Πρωταγωνιστούν: Mia Goth, Jenna Ortega, Brittany Snow, Kid Cudi, Martin Henderson, Owen Campbell, Stephen Ure, James Gaylyn, Simon Prast.

ΣΥΝΟΨΗ: Βρισκόμαστε στο Τέξας του 1979: Ένα κινηματογραφικό συνεργείο έρχεται σε ένα απομονωμένο αγρόκτημα για να γυρίσει μια τολμηρή ταινία σεξ. Όταν το ηλικιωμένο ζευγάρι ιδιοκτητών του αγροκτήματος ανακαλύπτει τα σχέδια της παρέας, τα μέλη του καστ καταλήγουν να παλεύουν για τη ζωή τους. 

The Farmer’s Daughter, Η Κόρη του Αγρότη. Πίσω από τον βουκολικό αυτό τίτλο κρύβεται το σχέδιο μιας φιλόδοξης κομπανίας κινηματογραφιστών να γυρίσουν το απόλυτα μοντέρνο σινεφίλ πορνογράφημα και να τα κονομήσουν χοντρά συνδυάζοντας σεξ και τέχνη. Δεν έχουν μετρήσει όμως σωστά τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει η «δουλειά» τους στον καταπιεσμένο ψυχισμό ενός υπερήλικου ζευγαριού αλλά και τα ανομολόγητα πάθη που μπορεί να ξυπνήσει μια τέτοια ακραία σύγκρουση-συνάντηση γενεών. Ο φόνος ξυπνάει τις αισθήσεις, πόσο μάλλον όταν έχουν αποκοιμηθεί πάνω από μισό αιώνα. Αυτό το ξύπνημα είναι απότομο, βίαιο και αιματηρό στο μικρόκοσμο του X αλλά και απόλυτα αφιερωμένο σε μια λογική διεκδίκησης του πόθου πάση θυσία.

Ο Ti West επισκέπτεται, με τον δεοντα σεβασμό, χειροποίητα slasher αριστουργήματα του 70 όπως ο Σχιζοφρενής Δολοφόνος με το Πριόνι και ξαναγράφει τους ρόλους των αιμοδιψών τεράτων, προσθέτοντας βάθος και κίνητρα. Δύο κόσμοι συγκρούονται εδώ: η προτεσταντική Αμερική των καθυστερημένων φτωχών επαρχιωτών που νανουρίζεται από το συνεχή θόρυβο τηλεοπτικών ευαγγελιστών μίσους και η νέα μετά το Βιετνάμ Αμερική της σεξουαλικής απελευθέρωσης. Βρισκόμαστε στο 1979, τελευταία χρονιά της δεκαετίας της ελευθερίας και η παραπάνω σύγκρουση θα είναι θεαματικά αιματηρή με το αποτέλεσμα να σφραγίζει ειρωνικά το τέλος των ψευδαισθήσεων μιας εποχής και την παλινόρθωση του πατριαρχικού λόγου μέσα από τον επερχόμενο ρηγκανισμό του 80.

Είναι απίστευτη η δουλειά που έχει γίνει στην ανασύσταση της εποχής αλλά και στην τέλεια αφομοίωση των αφηγηματικών κωδίκων ενός κινηματογράφου λαϊκού που αγαπήθηκε από τα drive in της απέραντης αμερικάνικης ενδοχώρας μέχρι τα συνοικιακά σινεμά τριτοκοσμικών μεγαλουπόλεων. Η νέα βασίλισσα του horror Μια Γκοθ κλέβει άνετα την παράσταση στο διπλό ρόλο της νεαρής σεξοπρωταγωνίστριας με τα καυτά μυστικά αλλά και της ηλικιωμένης Περλ που διεκδικεί με την αξίνα της το δικαίωμα στη…ζωή. Ήταν δε τέτοια η επιτυχία που ο Ti West έχει ήδη ετοιμάσει ένα prequel που μας μεταφέρει 60 χρόνια πριν, για να διηγηθεί την ιστορία της νεαρής τότε Περλ.

Κι όπως έλεγε το παλιό σλόγκαν: 2 έργα Σεξ και Βία (σε απολαυστική συσκευασία του ενός με σινεφίλ περιτύλιγμα). 

Διανομή: Tanweer 

Στις αίθουσες από 07.04.22