After Yang – Μετά τον Γιανγκ

Παραγωγή: ΗΠΑ 2021 

Διάρκεια: 96 λεπτά

Είδος: Sci-Fi Δράμα  

* * ½

Σκηνοθεσία: Kogonada

Πρωταγωνιστούν: Colin Farrell, Jodie Turner-Smith, Malea Emma Tjandrawidjaja, Justin H. Min, Orlagh Cassidy, Ritchie Coster, Sarita Choudhury, Clifton Collins Jr., Ava DeMary.

ΣΥΝΟΨΗ: Σε μια τεχνολογικά προηγμένη μελλοντική εποχή, ο Αμερικανός Τζέικ και η σύζυγος του έχουν υιοθετήσει ένα κοριτσάκι από την Κίνα. Ένα πρωί, ανακαλύπτουν ότι ο Γιανγκ, το ανδροειδές που έχουν αγοράσει για να κάνει συντροφιά στη μικρή και να της διδάξει την ασιατική κουλτούρα, έχει χαλάσει. Μπορεί να επισκευαστεί χωρίς να αναστατωθεί η κόρη τους; Η βλάβη του Γιανγκ θα φέρει τον Τζέικ μπροστά σε μια νέα αβέβαιη πραγματικότητα.

Μετά το σκηνοθετικό του ντεμπούτο με το ευαίσθητο και διεισδυτικό Columbus, ο Κογκονάντα επιστρέφει με τη δεύτερη ταινία του, μία χαμηλόφωνη, φουτουριστική και εξίσου λυρική και ευαίσθητη εξερεύνηση της σχέσης μνήμης και συναισθήματος, βασισμένη στο διήγημα Saying Goodbye to Yang. Η επιχείρηση αποκατάστασης της βλάβης των κυκλωμάτων ενός ρομπότ μετατρέπεται σε υπαρξιακή αναζήτηση και σχόλιο για τη φύση του ανθρώπου ως μηχανή καταγραφής εμπειριών και παραγωγής συναισθημάτων που, χαμένη μέσα σε μια προκατασκευασμένη ματαιότητα, ανακαλύπτει τις ρωγμές στην επιφάνεια και αναζητά μέσα από αυτές το υπέρτατο νόημα. Πράγματα γνωστά και ξαναειδωμένα στο σύμπαν της επιστημονικής φαντασίας που ωστόσο υποστηρίζονται φιλότιμα από τον υπέροχο Κόλιν Φάρελ στον πρωταγωνιστικό ρόλο του Τζέικ.

Δεν είναι ακριβώς αποτυχημένος ο τρόπος που μας αφηγείται την ιστορία του ο συμπαθής Κορεάτης δημιουργός που αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τη φωτογραφία, το σχεδιασμό παραγωγής της ταινίας αλλά και το αριστουργηματικό μουσικό θέμα του Ριουίτσι Σακαμότο για να αναδείξει το σκηνοθετικό του όραμα, ωστόσο η αποδραματοποίηση της ίντριγκας δεν οδηγεί απαραίτητα σε ζεν καταστάσεις αλλά σε παλιά καλή πλήξη. Οι φίλοι του sci-fi ίσως συγκινηθούν περισσότερο με αυτή την ταινία-χαρά του diversity casting.

Η ταινία έκανε την πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ των Καννών στα πλαίσια του τμήματος Ένα Κάποιο Βλέμμα, ενώ προβλήθηκε και στο Φεστιβάλ Σάντανς. 

Διανομή: Tanweer 

Στις αίθουσες από 10.03.22