62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Μια αισιόδοξη τελετή έναρξης

«Έχουν περάσει δύο χρόνια, ακριβώς 24 μήνες από τότε που ήμουν σε αυτή εδώ τη σκηνή. Όλοι μας ξέρουμε πώς ήταν αυτοί οι μήνες. Τους έχουμε ξεπληρώσει με ακριβό τόκο, για να βγούμε σε μια νέα εποχή, μια εποχή χωρίς κανόνες», είπε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Ορέστης Ανδρεαδάκης, προλογίζοντας την έναρξη της φετινής διοργάνωσης. 

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, όπως επισήμανε, το μότο του φετινού φεστιβάλ, αλλά και ο τίτλος της καθιερωμένης έκθεσης, εμπνέονται από την αριστουργηματική ταινία του Ζαν Ρενουάρ, Ο Κανόνας του Παιχνιδιού. «Τι να τους κάνεις όμως τους κανόνες σε μια εποχή που επιβάλλει συνεχώς την επαναδιατύπωσή τους; Είναι μια εποχή αυθάδης, η οποία συγγράφει το σενάριο της ταινίας της καθώς αυτή παίζεται σε μια φανταστική οθόνη, στον χώρο του εδώ και του ποτέ, στην εκπλήρωση του τίποτε. Κι όμως, μέσα σε αυτή την επαναλαμβανόμενη νύχτα κρύβεται και η δική μας αυθάδεια. Κρύβεται η στιγμή που κάποιος αποφασίζει να πραγματοποιήσει την ιδιωτική του τρέλα ή να συναντήσει ένα συλλογικό όνειρο που δεν έχει κανένα κανόνα, αλλά πολλά –μα πάρα πολλά– παιχνίδια. Ας τα παίξουμε λοιπόν, επιλέγοντας όμως αυτούς ακριβώς τους σωστούς και τους δίκαιους κανόνες που ταιριάζουν στην τρέλα και στο όνειρο της νέας εποχής. Της δικής μας εποχής», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Στη συνέχεια, έδωσε τον λόγο στη γενική διευθύντρια του Φεστιβάλ, Ελίζ Ζαλαντό, η οποία έκανε μια σύντομη, αλλά περιεκτική αναδρομή των δύο τελευταίων ετών, κατά τις οποίες το φεστιβάλ προσαρμόστηκε, εκπαιδεύτηκε, έμαθε και βάδισε μαζί με τους δημιουργούς και το κοινό σε μια νέα εποχή. Όπως επισήμανε, το φεστιβάλ συνομίλησε ανοικτά με άλλα φεστιβάλ, αλλά και με ελληνικούς και διεθνείς φορείς. Η ίδια ευχαρίστησε, στη συνέχεια την ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, τον Υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, Σταύρο Καλαφάτη, τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Φεστιβάλ, αλλά και όλους τους φίλους και συνεργάτες του φεστιβάλ για την πολύτιμη αρωγή τους. «Ναι, τα βγάλαμε πέρα», αναφώνησε στο τέλος, δηλώνοντας με τον πιο εμφατικό τρόπο τον ενθουσιασμό όλων για την επίτευξη των στόχων του φεστιβάλ παρά τις μεγάλες δυσκολίες και προκλήσεις της εποχής. 

ΕΛΙΖ ΖΑΛΑΝΤΟ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΘΑΝΟΥΛΗ

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε και πάλι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Ορέστης Ανδρεαδάκης, ο οποίος παρουσίασε τα μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, Θέμιδα Μπαζάκα, Πηνελόπη Βαλτή, Σπύρο Βούγια, Στέφανο Νόλλα και Φίλιο Στάγκο, με αντιπρόεδρο τον Γρηγόρη Βαρδαρινό. Ιδιαίτερη μνεία απέδωσε όμως στη νέα πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου, την κυρία Ελευθερία Θανούλη, πρόεδρο του τμήματος κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ η οποία και μίλησε στο κοινό για τη μακρόχρονη σχέση της με το θεσμό.   

Στη συνέχεια της εκδήλωσης, χαιρετισμό απηύθυνε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος ανακοίνωσε την πλήρη ετοιμότητα και ανάπτυξη του Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το οποίο θα συμβάλλει μέσω εκδηλώσεων, δράσεων και συναντήσεων στην ανάδειξη του τόπου. 

Τον λόγο πήραν στη συνέχεια ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας αλλά και ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας - Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης. Ο κ. Καλαφάτης χαιρέτησε φορείς, εκπροσώπους και κοινό και τόνισε τη μεγάλη σημασία του φεστιβάλ για τη Θεσσαλονίκη. «Είναι μια γιορτή που εδώ και χρόνια εισήγαγε τη Θεσσαλονίκη στον χάρτη των διεθνών κινηματογραφικών φεστιβάλ και τη διατηρεί σε μια πολύ καλή θέση μεταξύ τους. Μια μεγάλη γιορτή πολιτισμού για τη νεολαία της πόλης μας, για όλες και όλους τους σινεφίλ». 

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο οποίος με τη σειρά του χαιρέτησε φορείς, συντελεστές και κοινό, δηλώνοντας παράλληλα την ικανοποίησή του για τη λειτουργία του φεστιβάλ στο πλαίσιο της τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων. 

Ο ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΡΕΣΤΗΣ ΑΝΔΡΕΑΔΑΚΗΣ

Και μετά τις ευχαριστίες προς τους 50 χορηγούς της διοργάνωσης, ακολούθησε η προβολή της ταινίας Το Γεγονός, της Οντρεϊ Ντιγουάν, η οποία θέτει επίκαιρους και διαχρονικούς κοινωνικούς προβληματισμούς γύρω από τα δικαιώματα του γυναικείου φύλου, έχοντας τιμηθεί με τον Χρυσό Λέοντα στο πρόσφατο Φεστιβάλ της Βενετίας. Η σκηνοθέτις της ταινίας απέστειλε σύντομο μήνυμα μέσω βίντεο στο κοινό, εξηγώντας την αδυναμία της να παρευρεθεί στη Θεσσαλονίκη, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα της πως το κοινό θα ταξιδέψει με την ηρωίδα της και θα γίνει κοινωνός της προσπάθειάς της να μεταφέρει το βιβλίο της Ανί Ερνό στη μεγάλη οθόνη με σεβασμό. 

Το 62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης γίνεται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του προγράμματος ΕΣΠΑ του ΠΕΠ Κ. Μακεδονίας 2014-2020 και του προγράμματος MEDIA. Πολύτιμη είναι η στήριξη της ΕΡΤ, επίσημου χορηγού επικοινωνίας του Φεστιβάλ, της COSMOTE TV, Mεγάλου Xορηγού του Φεστιβάλ, της Alpha Bank χορηγού προσβασιμότητας, της Mastercard, επίσημης κάρτας πληρωμών, της Aegean, επίσημου αερομεταφορέα, και της Fischer, χορηγού βραβείων κοινού. Στο τέλος της διοργάνωσης θα απονεμηθούν τα βραβεία του 62ου ΦΚΘ. Καλές προβολές! 

ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΟΔΕΥΟΥΝ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ MOTIONTEAM