Madres Paralelas – Παράλληλες Μητέρες

Παραγωγή: Ισπανία 2021 

Συμπαραγωγοί: Γαλλία 

Διάρκεια: 120 λεπτά

Είδος: Δράμα

* * * *

Σκηνοθεσία: Pedro Almodóvar

Πρωταγωνιστούν: Penélope Cruz, Milena Smit, Rossy de Palma, Aitana Sánchez-Gijón, Israel Elejalde, Ainhoa Santamaría, Julieta Serrano, Daniela Santiago.

ΣΥΝΟΨΗ: Δύο ετοιμόγεννες συναντιούνται στο ίδιο δωμάτιο του μαιευτηρίου. Ανύπαντρες, με αναπάντεχες εγκυμοσύνες, ετοιμάζονται για τη γέννα χωρίς τους πατεράδες των μωρών τους. Η μεγαλύτερη από τις δύο, η διάσημη φωτογράφος Τζάνις, δε μετανιώνει για την επιλογή της να γίνει μητέρα ενώ η έφηβη Άνα δείχνει χαμένη και μετανιωμένη για την εγκυμοσύνη της. Η Τζάνις προσπαθεί να την ενθαρρύνει και από τη γνωριμία αυτή θα προκύψει ένας πολύ στενός δεσμός ανάμεσά τους, δεσμός ο οποίος θα αλλάξει τις ζωές τους για πάντα.

Ύστερα από 40 χρόνια, ο αγαπημένος μας Ισπανός δεν σταματά να μας εκπλήσσει με την κάθε ταινία του. Οι Παράλληλες Μητέρες του έρχονται να μιλήσουν για την αγάπη, τη μητρότητα, την αλήθεια και την αλληλεγγύη με ένα περίσσευμα συναισθηματικής νοημοσύνης, πέρα από μοντερνιές και #me too τσιτάτα, με τρόπο που θέτει επιτακτικά τη θέση της προσωπικής ιστορίας στο ευρύτερο πλαίσιο της Ιστορίας με Ι κεφαλαίο!

Η ταινία ανοίγει και κλείνει με φωτογραφικά στιγμιότυπα, με στιγμές που έχουν μείνει αθάνατες στο χρόνο, απαθανατισμένες από μια φωτογραφική μηχανή, από μια συσκευή που όπως συζητούν κάποια στιγμή οι ηρωίδες μας «συλλαμβάνει» την ψυχή του αντικειμένου της. Αυτή την ψυχή καταφέρνει να συλλαμβάνει με την ακριβοπληρωμένη τέχνη της και το έμφυτο ταλέντο της η Τζάνις, αυτή την ψυχή μετουσιώνει σε υψηλή φιλμική εμπειρία και ο Πέδρο. Μπορεί όμως η τέχνη να συλλάβει την αντικειμενική αλήθεια; Ή είναι αιχμάλωτη του βλέμματος του καλλιτέχνη; Εξαρτάται από το κατά πόσον ο καλλιτέχνης είναι έτοιμος να ρισκάρει. Και η Τζάνις είναι έτοιμη, απλά δεν το έχει συνειδητοποιήσει πλήρως τη στιγμή που ξεκινά η ιστορία της. Θα τα καταφέρει όμως μέχρι το τέλος, αφού περάσει δια πυρός και σιδήρου την ψυχή της, την ηθική της και το κορμί της ολόκληρο, με καταλύτη την απόλυτη αθωότητα της Άνα. Δύο γυναίκες τόσο διαφορετικές αλλά και τόσο ίδιες όσον αφορά την αντίληψη που έχουν για τη  θέση τους στον κόσμο και το αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα στην αγάπη και την ελευθερία.

Η Τζάνις θα καταφέρει να μετατρέψει την ιστορία της οικογένειάς της σε Ιστορία ολόκληρης της Ισπανίας και ο Πέδρο Αλμοδόβαρ θα συναντήσει τον Κεν Λόουτς με τον δικό του ιδιαίτερο αλλά πάντα επίμονο και αποτελεσματικό τρόπο σε ένα συνταρακτικό φινάλε ενός όχι και τόσο αναμενόμενου γυναικείου μελοδράματος που μεταμορφώνεται σε σύγχρονο μανιφέστο Ιστορικής μνήμης, διαλύοντας μέσα από κάθε είδους ανατροπές της πλοκής την όποια κοινωνική και ερωτική σύμβαση.

Πενέλοπε Κρουζ! Μια μεγαλειώδης ερμηνεία γεμάτη εσωτερική ένταση που δίκαια βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Βενετίας. Ένα επίτευγμα. Μιλένα Σμιτ! Αποκάλυψη. Αϊτάνα Σάντσεθ Χιχόν! Απόλυτη τελειότητα, κάτι σαν μετεμψύχωση της Μπέργκμαν. Τρεις παράλληλες φορείς της έννοιας της μητρότητας, οι διαδρομές των οποίων καταλήγουν στον ίδιο προορισμό. Στην αποθέωση της γυναικείας ψυχής.

Οι «συνήθεις ύποπτοι» συνεργάτες του Πέδρο εδώ βρίσκονται σε μεγάλα κέφια. Η φωτογραφία του Χοσέ Λουίς Αλκάινε, η μουσική του Αλμπέρτο Ιγκλέσιας αλλά και οι υπόλοιποι συντελεστές δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για να προσφέρουν στο θεατή μια μαγευτική φιλμική εμπειρία. Κορίτσια, δικό σας!!!

Διανομή: Odeon

Στις αίθουσες από 28.10.21