Old

Παραγωγή: ΗΠΑ 2021 

Διάρκεια:  108 λεπτά

Είδος: Θρίλερ

* ½

Σκηνοθεσία: M. Night Shyamalan

Πρωταγωνιστούν: Gael García Bernal, Vicky Krieps, Rufus Sewell, Alex Wolff, Thomasin McKenzie, Abbey Lee, Nikki Amuka-Bird. Ken Leung, Eliza Scanlen, Aaron Pierre, Embeth Davidtz, Emun Elliott, Alexa Swinton, Gustaf Hammarsten, Kathleen Chalfant, Francesca Eastwood, Nolan River, Luca Faustino Rodriguez, Mikaya Fisher, Kailen Jude και ο M. Night Shyamalan..

ΣΥΝΟΨΗ: Μια οικογένεια πηγαίνει διακοπές στο ιδανικό τροπικό θέρετρο που βρήκε…μέσω ίντερνετ. Εκεί θα οδηγηθεί, δίκην επιβράβευσης, σε μια καλά κρυμμένη, ειδυλλιακή παραλία για να περάσει μερικές ξένοιαστες ώρες μαζί με μερικούς ακόμα εκλεκτούς επισκέπτες. Όμως, σε αυτή την παραλία συμβαίνει κάτι πολύ αλλόκοτο: με κάποιον ανεξήγητο τρόπο οι άνθρωποι γερνούν γρήγορα. Ο χρόνος μοιάζει να συμπυκνώνεται με αποτέλεσμα ολόκληρη η ζωή των ηρώων να μειώνεται σε μια μόλις μέρα. 

Ο Μ. Νάιτ Σιάμαλαν έχει αποδείξει ότι είναι ικανός για το καλύτερο αλλά και για το χειρότερο, στην πλούσια και πολυκύμαντη καριέρα του. Στο Old βασίστηκε στο ομώνυμο, σκοτεινό κόμικ που δημιούργησαν ο Πιερ Όσκαρ Λεβί και ο Φρεντερίκ Πίτερς το 2011. Μια ιστορία όπου οι ήρωες βρίσκονται αντιμέτωποι με το αναπόφευκτο του θανάτου και πρέπει να το αντιμετωπίσουν με κάθε τρόπο. Μια ιστορία που απασχόλησε την παγκόσμια δραματουργία από καταβολής κόσμου αλλά και τον κινηματογράφο, με έξοχο δείγμα τις κλασσικές ταινίες του Μπέργκμαν αλλά και το βαθιά μεταφυσικό σινεμά δημιουργών όπως ο Πίτερ Γουίαρ με το Picnic at Hanging Rock. Χωρίς να προβαίνουμε σε συγκρίσεις ανόμοιων θα μπορούσαμε να δεχθούμε εδώ τον υπαρξιακό προβληματισμό του δημιουργού του Άφθαρτου που στις καλές του στιγμές έχει αποδείξει ότι μπορεί να παρασύρει το θεατή σε απίστευτα και συναρπαστικά ταξίδια φαντασίας. Δυστυχώς αυτή δεν είναι η περίπτωση του Old.

Ο Σιάμαλαν μας προσφέρει την εφιαλτική εμπειρία του χρόνου που τρέχει γρήγορα προς το θάνατο ως ένα b movie τρόμου όπου οι ηθοποιοί φωνάζουν τις ατάκες τους σαν να μιλούν μια ξένη γλώσσα (ιδιοφυές αλλά και ενοχλητικό το casting της Γερμανόφωνης πρωταγωνίστριας Βίκι Κριπς) και όπου η μεταφυσική άγνοια που κρύβεται πίσω από την υπαρξιακή αγωνία μετατρέπεται σταδιακά σε κάτι ενοχλητικά επίκαιρο που δεν θα αποκαλύψουμε αλλά το οποίο τινάζει στον αέρα όλο αυτό το μεταμοντέρνο εγχείρημα.

Πέρα από παραβολή για το αναπόφευκτο του «τέλους χρόνου» το Old είναι και μια παραβολή για την ίδια την καλλιτεχνική υπόσταση του Σιάμαλαν και το κλειδί για την πλήρη κατανόηση των προθέσεων του είναι ο ρόλος που επιφυλάσσει για τον εαυτό του μέσα στην ταινία: δεν κρύβει το πώς βλέπει τη θέση του μέσα στην κινηματογραφική βιομηχανία μετά από μια ένδοξη στουντιακή καριέρα που παραλίγο να λήξει άδοξα πριν επιστρέψει δυναμικά για να κλείσει τhν τριλογία του Άφθαρτου με το Split και το Glass. Δεν του χαρίζεται του πολύτιμου εαυτού του αλλά και δεν ικανοποιεί τελικά τον σκεπτόμενο θεατή με την εύκολη και δημαγωγική λύση που προτείνει.

Σε πολλούς μπορεί να αρέσει αυτή η ηλιόλουστη παραλλαγή της επιβεβαίωσης του μοιραίου και της κριτικής της ασημαντότητας του βίου σε συμπυκνωμένο χρόνο. Εμάς αυτή τη φορά δεν μας κάλυψε. Τον αγαπάμε με τα ελαττώματα του και αναμένουμε το επόμενο βήμα του. 

Διανομή: Tulip Entertainment 

Στις αίθουσες από 29.07.21