Ράφτης

 

Παραγωγή: Ελλάδα 2020 

Σε συμπαραγωγή με Γερμανία, Βέλγιο 

Διάρκεια: 100' 

* * * ½ 

Σκηνοθεσία: Σόνια Λίζα Κέντερμαν 

Πρωταγωνιστούν: Δημήτρης Ήμελλος, Ταμίλλα Κουλίεβα, Θανάσης Παπαγεωργίου, Στάθης Σταμουλακάτος, Δάφνη Μιχοπούλου. 

ΣΥΝΟΨΗ: Ο 50χρονος Νίκος, ένας εκλεπτυσμένος ράφτης παλαιάς κοπής, πασχίζει να κρατήσει ζωντανό το φάντασμα της περασμένης και καλοντυμένης αριστοκρατίας του ’60. Όμως, όταν η τράπεζα απειλεί να κατάσχει το οικογενειακό ραφτάδικο και ο ηλικιωμένος πατέρας του νοσηλεύεται στο νοσοκομείο,  ο Νίκος παίρνει για πρώτη φορά τη ζωή στα χέρια του και βρίσκει έναν ανορθόδοξο τρόπο να φέρει την τέχνη του κοντά στους ανθρώπους του σήμερα. Μπορεί μια νύφη στα Καμίνια να γίνει η μούσα του αλαφροΐσκιωτου Ράφτη; 

Η αργοπορημένη ενηλικίωση του Νίκου, ενός ονειροπόλου ράφτη που ζει στο μικροσκοπικό πατάρι του οικογενειακού ραφτάδικου, η μεταμόρφωση ενός εγκλωβισμένου ανθρώπου της παραδοσιακής μεσαίας τάξης σε πλανόδιο δημιουργό, που βρίσκει την έμπνευση στα πιο απρόσμενα μέρη, είναι στο επίκεντρο αυτής της τρυφερής και λυρικής ιστορίας. Παράλληλα με την ανακάλυψη του έξω κόσμου, ο Νίκος που κρύβει μέσα του ένα παιδί, σαν το παιδί της γειτόνισσάς του-ένα μικρό κορίτσι που τον θαυμάζει και γίνεται «βοηθός» του στο νέο του εγχείρημα, ανακαλύπτει την ερωτική επιθυμία στο πρόσωπο της γειτόνισσας, μιας λίγο καταπιεσμένης, λίγο ντροπαλής Ρωσίδας νοικοκυράς που μοιάζει οικιακό εξάρτημα του πληθωρικού, γελαστού αλλά ουσιαστικά καταπιεστικού ταξιτζή συζύγου της. Αυτός ο συνοικιακός μικρόκοσμος θα κάνει ένα κύκλο 360ο μοιρών μέχρι να επανατοποθετηθεί σε νέες βάσεις και να δει με μια άλλη αισιοδοξία το μέλλον.   

Ένα από τα πιο γλυκά, απρόσμενα συγκινητικά και ελπιδοφόρα ντεμπούτα μεγάλου μήκους ήταν πέρυσι και ο Ράφτης, της Σόνια Λίζα Κέντερμαν. Η ταλαντούχα Ελληνογερμανίδα σκηνοθέτιδα και σεναριογράφος υφαίνει ψιλοβελονιά μια γλυκόπικρη και τελικά αισιόδοξη ιστορία ψυχικής ωρίμανσης, με φόντο την κρίση, όπως τη βιώνει σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο ο εσωστρεφής αλλά αναπάντεχα δυνατός πρωταγωνιστής της. Η ταινία ευτυχεί να έχει δυο υπέροχους πρωταγωνιστές! Τόσο ο κορυφαίος εδώ Δημήτρης Ήμελλος όσο και η πάντα ουσιαστική και αξιολάτρευτη Ταμίλα Κουλίεβα, κεντούν με μαεστρία δύο χαρακτήρες εγκλωβισμένους σε διαφορετικά είδη μοναξιάς που καταφέρνουν να συνυπάρξουν για λίγο και να ανακαλύψουν τη δύναμή τους. Δύο επίσης σπουδαίοι ηθοποιοί τους υποστηρίζουν αποτελεσματικά. Ο Θανάσης Παπαγεωργίου στο ρόλο του πάτερα και ο Στάθης Σταμουλακάτος στο ρόλο του συζύγου αφήνουν ανεξίτηλο ερμηνευτικό στίγμα. 

Ο “Ράφτης” έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο 24ο Tallinn Black Nights Film Festival στην Εσθονία, ενώ η πανελληνία πρεμιέρα της ταινίας πραγματοποιήθηκε στο 61ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης όπου απέσπασε το Βραβείο FIPRESCI, το Ειδικό Βραβείο Επιτροπής Νεότητας και το Πρώτο βραβείο ΕΡΤ. Στις φετινές υποψηφιότητες για το Βραβείο ΙΡΙΣ της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου είναι υποψήφια για τρία βραβεία: Σκηνικά, κοστούμια και μουσική. Και δίκαια, αφού και τα τρία συντελούν ιδανικά στην ολοκλήρωση του οράματος της σκηνοθέτιδας για τη δημιουργία ενός ιδιαίτερου μικροσύμπαντος όπου η σημασία στην παραμικρή λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά. Ιδιαίτερα το βασικό μουσικό θέμα του Νίκου Κυπουργού είναι ένα από εκείνα τα αξιολάτρευτα «κολλητικά» θέματα, προορισμένο να αφήσει εποχή.

Μια αναπάντεχα «προσβάσιμη» για το πλατύ κοινό κινηματογραφική επιλογή από μια πολλά υποσχόμενη νέα δημιουργό, για της οποίας το επόμενο βήμα ανυπομονούμε.

Σπεύδουμε!!! 

Διανομή: Tanweer 

Από 03.06.21 στους κινηματογράφους  

 

Βιογραφικό της δημιουργού Σόνια Λίζα Κέντερμαν:

H Σόνια Λίζα Κέντερμαν είναι απόφοιτη του τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, της Σχολής Σταυράκου και του London Film School. Οι μικρού μήκους ταινίες της «Νικολέτα» και «Λευκό Σεντόνι» έχουν ταξιδέψει σε πάνω από 60 παγκόσμια φεστιβάλ.

Η πρώτη της μεγάλου μήκους, Ράφτης, μια ελληνική-γερμανική-βελγική συμπαραγωγή, είχε επιλεχθεί στα εργαστήρια του MFI, Cinemed, Sofia Meetings και Crossroads. Αυτή την περίοδο, προετοιμάζει τη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία της, με τίτλο “Athens Dresden”. 

Οι λοιποί συντελεστές

Σενάριο: Σόνια Λίζα Κέντερμαν, Tracy Sunderland

Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιώργος Μιχελής

Μοντάζ: Δημήτρης Πεπονής

Σκηνικά: Πηνελόπη Βαλτή, Δάφνη Κούτρα

Κοστούμια: Julie Lebrun

Ήχος: Ντίνος Κίττου, Περσεφόνη Μήλιου, Philippe Charbonnel

Μουσική: Νίκος Κυπουργός

Casting Directors: Σωτηρία Μαρίνη, Άκης Γουρζουλίδης, Σοφία Δημοπούλου, Φραγκίσκος

Ξυδιανός

Παραγωγοί: Ιωάννα Μπολομύτη, Tanja Georgieva-Waldhauer, Melanie Andernach, Isabelle

Truc

Executive Producer: Πάνος Παπαχατζής

Συμπαραγωγοί: Samuel Feller, Σόνια Λίζα Κέντερμαν

Executive Producers: Φένια Κοσοβίτσα, Knut Losen, George Kolovos, Gerry Ranglas, Carol

Vassiliadis, Paul & Alexia Anas, Marry Savvas, Faye Mellos & Phillip C Peter

Παραγωγή: Αργοναύτες ΑΕ, Elemag Pictures, Made in Germany, IOTA Production

Συμπαραγωγή: ΕΡΤ AE, Magellan Films, Atalante Productions

Με την υποστήριξη: Eurimages, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, ΕΚΟΜΕ, Mitteldeutsche

Medienförderung, Film- Und Medienstiftung NRW, Centre du Cinéma et de l'Audiovisuel de

la Fédération Wallonie-Bruxelles, Tax Shelter of the Belgian Federal Government, MEDIA

Creative Europe

Διεθνείς Πωλήσεις: Pluto Film