Champions: Μια Αστεία Ιστορία

Παραγωγή: Ελλάδα - 2011

Είδος: Ντοκιμαντέρ

Διάρκεια: 94 λεπτά.

Σκηνοθεσία: Γαβριήλ Τζάφκας

Συμμετέχουν οι: Μιχάλης Κακογιάννης Θόδωρος Αγγελόπουλος, Παντελής Βούλγαρης, Ντίνος Κατσουρίδης, Νίκος Κούνδουρος, Αντώνης Κιούκας, Αιμίλιος Μιχαηλίδης, Απόστολος Βέττας, Δημήτρης Βερνίκος, Δημήτρης Παναγιωτάτος, Σωτήρης Λαμπρόπουλος, Χάρης Παπαδόπουλος, Μάνος Ζαχαρίας, Στέργιος Πάσχος, Λουκάς Ακριδόπουλος, Βασίλης Μόσχος, Werner Herzog, Fatih Akin, Konstantin Lapoushanski, Εύα Στεφανή, Κατερίνα Ευαγγελάκου, Emir Kusturica, Goran Paskaljevic.

Σύνοψη: Ξεκινώντας από το 1950 και την εποχή του Λυκούργου Σταυράκου μέχρι τις μέρες μας, το ντοκιμαντέρ αυτό επιχειρεί να εξερευνήσει το θέμα της κινηματογραφικής παιδείας, το οποίο έχει εξελιχθεί σε γόρδιο δεσμό εδώ και πολλά χρόνια στην Ελλάδα, λόγω της έλλειψης μια σοβαρής κρατικής σχολής κινηματογράφου. Το φλέγον αυτό ζήτημα αναδεικνύεται ιδιαίτερα μέσα από τον διάλογο μεταξύ των ανθρώπων που ασχολήθηκαν και ασχολούνται με την κινηματογραφική παιδεία στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.

Ο σκηνοθέτης Γαβριήλ Τζάφκας ανήκει στην πρώτη γενιά αποφοίτων του Τμήματος Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στο Champions μιλάει με αρκετά σαρκαστική διάθεση για το αυτονόητο που όλοι γνωρίζουν και κανένας δεν θέλει να θίξει: την ανυπαρξία πολιτικής βούλησης για τον πολιτισμό και την παιδεία.

Η ταινία, πέρα από τα ιστορικά στοιχεία που παραθέτει, προσπαθεί να δώσει απάντηση και στο ερώτημα τι μπορεί να γίνει μελλοντικά για την καθιέρωση μίας συνολικής επαγγελματικής κατάρτισης της τέχνης του κινηματογράφου.

Επίσημη συμμετοχή στο 13ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Διανομή: Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου

Η ταινία προβάλλεται αποκλειστικά στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος από 26.01.12.