Άρης Καλημέρης

Μακεδονία-Πορτογαλία ένα Όνειρο δρόμος! Ο Άρης Καλημέρης, ένα αεικίνητο παιδί του πανέμορφου Ελληνικού Βορρά, ένας από τους δημιουργούς του νέου Ελληνικού Ονείρου για τη Eurovision, φωτογραφήθηκε σε φόντο Μπλε και μας μίλησε λίγο πριν την αναχώρηση για τη Λισαβόνα.

Πως ξεκίνησε η συνεργασία σου με τη Γιάννα και τους υπόλοιπους δημιουργούς του τραγουδιού;

Μα τα παιδιά, τον Δημήτρη Σταματίου και τον Μιχάλη Παπαθανασίου,  συνεργαζόμαστε χρόνια ενώ τη Γιάννα τη γνώρισα όταν γύρισε από την Αμερική. Ετοιμάζαμε διάφορα στο στούντιο μαζί γιατί δέσαμε σαν ομάδα και υπάρχει χημεία.

Όσον αφορά το κομμάτι της Eurovision, όταν η ΕΡΤ ανακοίνωσε ότι θέλει κομμάτι, απλά τους έπεισα να συμμετάσχουμε, μπήκαμε στο στούντιο κι έτσι γεννήθηκε το "Ονειρό μου".

 

Πώς σου φαίνεται το κλίμα στη Λισαβόνα; Είσαι αισιόδοξος;

Πάρα πολύ γιατί πιστεύω στο κομμάτι και στη Γιάννα αλλά και σε όλη την ομάδα. Εμείς ότι ήταν να κάνουμε ως δημιουργοί το κάναμε, από δω και πέρα όλα είναι στα χέρια του κόσμου και των κριτικών επιτροπών αλλά και στη θετική ενέργεια που πρέπει να έχουμε όλοι μας.

Άσχετα με την εξέλιξη και το αποτέλεσμα του διαγωνισμού, πρόκειται για ένα από τα δημοφιλέστερα τραγούδια που έστειλε ποτέ η χώρα μας στη Eurovision; Που νομίζεις ότι οφείλεται αυτό;

Στο στύλ του, στον στίχο του και στο μήνυμα που θελήσαμε να περάσουμε. Δεν σου κρύβω ότι όταν μπήκαμε στο στούντιο για να κάνουμε ένα κομμάτι με Ελληνικό στίχο και Ελληνικό ηχόχρωμα όπως ακριβώς ζήτησε η ΕΡΤ ήμουν λίγο προβληματισμένος για το αποτέλεσμα. Με το που άρχισε όμως η δημιουργία του κατάλαβα ότι έχουμε κάτι δυνατό στα χέρια μας και για αυτό άλλωστε και αυτός ο ιδιαίτερος στίχος με το συγκεκριμένο νόημα.

Είσαι πολύ καιρό στα μουσικά πράγματα; Πως διαχειρίζεσαι την αυξημένη πλέον έκθεση στα media και τα φώτα της δημοσιότητας;

Δεν τα πάω καλά με τη διασημότητα. Πάντα δούλευα πίσω από τις κάμερες και τώρα που πρέπει να "εκτεθώ" νιώθω περίεργα αλλά ας μη ξεχνάμε ότι εκπροσωπούμε την Ελλάδα οπότε αυτό από μόνο του είναι μεγάλο και πρέπει να το σεβαστούμε.

Πόσο άλλαξε η καθημερινότητά σου μετά την ανάθεση της εκπροσώπησης από την ΕΡΤ; Βρίσκεις προσωπικό χρόνο;

Δεν άλλαξε ιδιαίτερα. Μην ξεχνάς ότι έχω πάει πολλές φορές στο διαγωνισμό με διάφορες χώρες, τον γνωρίζω πολύ καλά οπότε η δική μου συνεισφορά μετά την ανάθεση ήταν πιο πολύ συμβουλευτική. Τόσο η ΕΡΤ όσο και η Panik Records που ανήκει η Γιάννα ξέρουν τι κάνουν και δουλεύουμε όλοι μαζί ομαδικά για το καλύτερο αποτέλεσμα.

Τι είναι αυτό που σου φτιάχνει τη μέρα; Τι σε εμπνέει και σου δίνει ενέργεια;

Ο πρωινός καφές, η ηρεμία στη ζωή μου, η καλή παρέα και η Ελλάδα. Είμαι από τους ανθρώπους που ξυπνάνε το πρωί και χαίρονται τη κάθε μέρα σα να ναι μοναδική. Η Ελλάδα με την ομορφιά της συμβάλλει πολύ σε αυτό, άλλωστε αυτός είναι και ο λόγος που γύρισα πίσω στη χώρα μου μετά από πολλά χρόνια απουσίας.

Είναι όλοι θετικοί απέναντί σας ή συναντήσατε και αντιδράσεις και αρνητικά σχόλια που σας ενόχλησαν;

Όσο κι αν σου φανεί παράξενο, φέτος είναι η μοναδική χρονιά που δεν έχει ακουστεί τίποτα αρνητικό για τη συμμετοχή μας. Οι Fans αλλά και πολλοί άνθρωποι του χώρου αγάπησαν το κομμάτι και για μας είναι πολύ σημαντικό να είμαστε στη Λισαβόνα έχοντας εισπράξει όλη αυτή την θετική ενέργεια του κόσμου.

Τι αντιπροσωπεύει για σένα η μουσική; Ποιο ρόλο προτιμάς περισσότερο; Στιχουργού, παραγωγού;

Αποτελεί ένα αναπόσπαστο και πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής μου. Τώρα αν θα έπρεπε να διαλέξω ανάμεσα στους δύο αυτούς ρόλους, θα διάλεγα τον στίχο γιατί, μέσα από τις λέξεις που γράφω, εκφράζω συναισθήματα και βιώματά δίνοντάς τους βέβαια ζωή μέσα από μία καλή παραγωγή. Με άλλα λόγια, "Η Μουσική είναι η ζωή μου και ο στίχος η ιστορία μου"

Τι γνώμη έχεις για την κατάρρευση της μουσικής βιομηχανίας τα τελευταία χρόνια;

Αν αναφέρεσαι στην Ελληνική βιομηχανία πιστεύω ότι και η κατάσταση της χώρας μας έχει συμβάλλει σε αυτό. Δε γίνονται πια τραγούδια που μένουν για πάντα και δυστυχώς ακολουθείται η τακτική του γρήγορου hit. Αυτό μπορούν να το αλλάξουν μόνο οι νέοι που θα έρθουν και που με μεράκι θα αφιερώσουν ώρες στα στούντιο για ωραίες και πρωτότυπες ιδέες.

Όσον αφορά την ξένη μουσική υπάρχουν πολλά διαμάντια και συνεχίζουν ακόμα να βγαίνουν απίστευτα κομμάτια γιατί στο εξωτερικό οι παραγωγοί δουλεύουν ομαδικά, κάτι που στην Ελλάδα τώρα αρχίζει δειλά-δειλά να γίνεται.

Και μετά τη Eurovision; Τι σχέδια έχεις;

Να ετοιμάσω κάτι για την επόμενη Eurovision, το νέο κομμάτι της Γιάννας που θα πρέπει να είναι ίσως και καλύτερο ή ισάξιο με το Όνειρο μου, αλλά θα ήθελα μερικές μέρες ηρεμίας και χαλαρότητας και να γεμίσω τις μπαταρίες μου.

 

Συνέντευξη: Τάσος Ντερτιλής

Φωτογράφηση: Νίκος Ζαχαρόπουλος

Assistant Producer: Αναστασία Επισκοποπούλου