Σουτζουκάκια σμυρνέικα
Υλικά για 6 μερίδες
1 κ. μοσχαρίσιος κιμάς
3 αυγά
2 φέτες ψωμί μπαγιάτικο μουλιασμένο σε κόκκινο κρασί
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κ.σ. ξίδι
1 κ.γλ. κύμινο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Για τη σάλτσα
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο
600 γρ. ώριμες ντομάτες
1 π.κ. νερό
1 πρέζα κύμινο
Αλάτι
Πιπέρι
Εκτέλεση
1. Στύψτε πιέζοντας με τα χέρια σας το ψωμί. Ανακατέψτε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ζυμώστε τα καλά. Αφήστε το μίγμα 3 ώρες στο ψυγείο και μετά πλάστε το σε σουτζουκάκια.
2. Τηγανίστε τα με ελαιόλαδο σε μέτρια δυνατή φωτιά να πάρουν ελαφρώς χρώμα από όλες τις πλευρές ή αραδιάστε τα σε ταψί και ψήστε τα στο φούρνο για 10 λεπτά στους 200°. Κρατήστε τα για λίγο στην άκρη.
Σάλτσα
1. Σε μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το σκόρδο ψιλοκομμένο για 1-2 λεπτά. Προσθέστε τις ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη, το νερό, το κύμινο, αλάτι και πιπέρι. Αφήστε να πάρει μια βράση.
Βάλτε στη σάλτσα τα σουτζουκάκια προσεκτικά, καλύψτε με καπάκι και μαγειρέψτε για 25-30 λεπτά σε χαμηλή φωτιά ή μέχρι η σάλτσα να πιει τα υγρά της ανακινόντας στο ενδιάμεσο ελαφρώς ολόκληρη τη κατσαρόλα.
Hints & Tips
Γαρνίρετε με ρύζι, φρέσκες τηγανητές πατάτες ή πουρέ.
Εναλλακτικά αντικαταστήστε 1/2 κιλό μοσχαρίσιου κιμά με αρνίσιο.