Jodái-e Náder az Simin (Nader and Simin: A Separation) - Ένας Χωρισμός

Παραγωγή: Iran  - 2011

Είδος: Κοινωνικό Δράμα

Σκηνοθεσία: Asghar Farhadi

Πρωταγωνιστούν: Leila Hatami, Peyman Moaadi, Shahab Hosseini, Sareh Bayat, Sarina Farhadi, Ali-Asghar Shabhazi, Shirin Yazdanbakhsh, Kimia Hosseini.

Υπόθεση: Τεχεράνη: Η Σιμίν, μετά από 14 χρόνια γάμου, θέλει να μεταναστεύσει από το Ιράν σε μια χώρα που θα δίνει περισσότερες ευκαιρίες στις γυναίκες. Ο άντρας της Ναντέρ, υποχρεωμένος να περιποιείται τον κατάκοιτο πατέρα του, δεν θέλει να τον αφήσει μόνο. Σύντομα φθάνουν στο χωρισμό και η κόρη τους, ελπίζοντας να γυρίσει γρήγορα η μητέρα της, μένει προσωρινά με τον Ναντέρ. Ανήμπορος τελικά να φροντίσει τον γέρο πατέρα του, ο Ναντέρ προσλαμβάνει μία γυναίκα για να τον περιποιείται. Αυτό που δεν ήξερε είναι ότι αυτή η γυναίκα δούλευε χωρίς την απαραίτητη από το νόμο άδεια του συζύγου της και ότι ήταν έγκυος. Ή μήπως το ήξερε; Χωρίς να το καταλάβει ο Ναντέρ αιχμαλωτίζεται σε έναν ιστό από ψέματα και κοινωνικές αδικίες που καταστρέφουν τη ζωή, τα όνειρά του αλλά και την εικόνα του στα μάτια της κόρης του.

Συγκλονιστικό, σύμφωνα με τις διεθνείς κριτικές, πορτραίτο ενός χωρισμού και μιας κοινωνίας γεμάτης θρησκευτικές εμμονές και καταπιεστικές συμβάσεις το φιλμ έφυγε από το φετινό Φεστιβάλ Βερολίνου με τη Χρυσή Άρκτο και τα βραβεία ερμηνείας.

Διάρκεια: 123 λεπτά.