Ein Geschenk der Götter - Δώρο των Θεών
Παραγωγή: Γερμανία - 2014
Διάρκεια: 102 λεπτά
Είδος: Κομεντί
Βαθμολογία: * * *
Σκηνοθεσία: Oliver Haffner
Πρωταγωνιστούν: Katharina Marie Schubert, Adam Bousdoukos, Paul Faßnacht, Katharina Hauter, Rainer Furch, Marion Breckwoldt, Maik Solbach, Rick Okon, Canan Kir, Luise Heyer, Eva Löbau, Felix Knopp, Tini Prüfert, Bernd Grawert.
Υπόθεση: Η 36χρονη ‘Αννα, ηθοποιός του θεάτρου, μένει άναυδη (και άνεργη) όταν της ανακοινώνουν ότι η σύμβασή της με το θέατρο στο οποίο έπαιζε για πολλά χρόνια δεν θα ανανεωθεί, λόγω αλλαγής καλλιτεχνικού διευθυντή. Έτσι, απογοητευμένη, καταλήγει στο τοπικό κέντρο εύρεσης εργασίας όπου βρίσκει μια νέα και αναπάντεχη απασχόληση: αναλαμβάνει να συντονίσει ένα επιδοτούμενο πρόγραμμα υποκριτικής για οκτώ μακροχρόνιους ανέργους. Μεταξύ αυτών και ο ελληνικής καταγωγής Δημήτρης, ιδεολόγος αλλά και πρακτικός, εκδηλωτικός αλλά και με μυστικά που κουβαλάει. Όταν η Άννα αποφασίζει να ανεβάσουν την Αντιγόνη του Σοφοκλή, ο Δημήτρης, που αναλαμβάνει το ρόλο του Κρέοντα, είναι ο μόνος που φαίνεται να συμπαθεί αυτή την πρωτοβουλία, αφού όπως λέει «Μέσα από μένα μιλάει η ιστορία της χώρας μου!».
Όποιος νομίζει ότι οι Γερμανοί είναι άνθρωποι ψυχροί και χωρίς χιούμορ θα αλλάξει γνώμη μετά από αυτή την γλυκιά ταινία. Η σατιρική αξιοποίηση της πεζής καθημερινότητας, οι βολές των δημιουργών κατά του αιώνιου συστήματος βολέματος που είναι απαράλλαχτο σε όλα τα μήκη και πλάτη αλλά και η σαρκαστική ματιά στα θεατρικά παρασκήνια κάνουν απολαυστική τη θέαση της ταινίας χωρίς να απομακρύνουν τον προβληματισμό για τα κακώς κείμενα. Καπάκι στα παραπάνω και η πολιτιστική «σύγκρουση» ανάμεσα στην Γερμανίδα ηρωίδα που πάει «με το σταυρό στο χέρι» και τον παχουλό Μεσογειακό Έλληνα που ελίσσεται σαν αίλουρος μέσα από τις κακοτοπιές της ζωής. Δύο καλοδουλεμένοι χαρακτήρες ανάμεσα σε ένα σύνολο επίσης καλογραμμένων δεύτερων ρόλων. Ποιος είπε ότι η καλή κομεντί είναι αποκλειστικότητα του Χόλιγουντ;
Ιδανική κινηματογραφική έξοδος για τους σημερινούς νέους ηθοποιούς που αγωνίζονται να αφήσουν το στίγμα τους πάνω στο σανίδι.
Η ταινία κέρδισε το Βραβείο Κοινού και το Βραβείο Καλύτερης Παραγωγής στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μονάχου το 2014 ενώ την επόμενη χρονιά η εκφραστικότατη Katharina Marie Schubert ήταν υποψήφια για Καλύτερη Ερμηνεία Α’ Γυναικείου Ρόλου στα Γερμανικά Βραβεία Κινηματογράφου (LOLA).
INFO
Διανομή: Kouzi Productions
Η ταινία θα προβάλλεται στην αίθουσα Δαναός από 09.04.16 και κάθε Σάββατο και Κυριακή του Απριλίου στις 15:00.
Το «Δώρο των Θεών» είναι η πρώτη συνεργασία σε ταινία μυθοπλασίας και η πρώτη διανομή fiction στο σινεμά από την εταιρεία Kouzi Productions. Έρχεται σε συνέχεια της διανομής ντοκιμαντέρ από το CineDoc, που συνδιοργανώνει η Δήμητρα Κουζή από το 2009.
Η ταινία θα προβάλλεται πλαισιωμένη από παράλληλες εκδηλώσεις που προεκτείνουν τη θεματική της και θα προσφέρουν στο ελληνικό κοινό έμπνευση και εργαλεία ζωής.
Οι εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα τις Κυριακές μετά τις προβολές στον κινηματογράφο, όπως παρακάτω:
Κυριακή 10/4
Δραματοθεραπεία: η τέχνη ως διαμεσολάβηση για δύσκολες προσωπικές και κοινωνικές σχέσεις
Με τους: Στέλιο Κρασανάκη, ψυχίατρο, σκηνοθέτη, δραματοθεραπευτή, και Νατάσσα Αποστολάκη, ηθοποιό και δραματοθεραπεύτρια
Κυριακή 17/4
Αλλάζουμε, αλλάζω: νέες ιδέες, νέα ταλέντα
Με τη Δήμητρα Καρατώλου, MSc, pCC – executive, Career & life Coach, iδρύτρια lifepassport
Πώς αντλούμε δύναμη για νέα ξεκινήματα; Πώς ενισχύουμε τη θετική σκέψη και δράση μας, ξεπερνώντας συνειδητές και ασυνείδητες αντιστάσεις στην αλλαγή; Ελάτε να γνωριστούμε μεταξύ μας, να ανταλλάξουμε απόψεις και να γεννήσουμε ιδέες σε μια διαδραστική συζήτηση μετά την προβολή της ταινίας! Δύο συμμετέχοντες θα κερδίσουν από μία συνεδρία coaching με τη Δήμητρα Καρατώλου σε κλήρωση.
Κυριακή 24/4
Απώλεια εργασίας και αναζήτηση ταυτότητας μέσα από την ομαδικότητα και τη δημιουργικότητα
Με τον Μιχάλη Πέτρου, ψυχαναλυτή (μέλος της Διεθνούς Ψυχαναλυτικής Ένωσης), κλινικό ψυχολόγο και κοινωνικό ανθρωπολόγο (Πανεπιστήμιο lyon 2)
Η εργασία, το επάγγελμά μας, είναι μία βασική διάσταση της ταυτότητάς μας. Η απώλειά της,
κυρίως όταν η ανεργία είναι μακρόχρονη, βιώνεται ως μια απώλεια που κλυδωνίζει το είναι μας και τη θέση μας μέσα στον κόσμο. Ο μύθος και η τραγωδία της Αντιγόνης δείχνουν με τον πιο σπαρακτικό τρόπο τι σημαίνει να χάνεις κάποιον ή κάτι δικό σου, που αγαπάς όσο και τον εαυτό σου, και κυρίως την ανάγκη σου αυτή η απώλεια να αναγνωριστεί επίσημα από τους άλλους. Η δημιουργικότητα, ιδίως όταν είναι ομαδική, είναι ένας τρόπος επανόρθωσης των τραυματισμών μας, καθώς και ύφανσης νέων κοινωνικών δεσμών.
Περισσότερες πληροφορίες: Kouzi Productions, Δήμητρα Κουζή 6946060862, 2107219909 Facebook: Kouzi Productions