Η Κόρη του Ρέμπραντ

Παραγωγή: Ελλάδα – 2015 

Διάρκεια: 85 λεπτά

Είδος: Σάτιρα

Βαθμολογία: * 1/2

Σκηνοθεσία: Νίκος Παναγιωτόπουλος

Πρωταγωνιστούν: (με αλφαβητική σειρά): ΛΑΚΗΣ ΛΑΖΟΠΟΥΛΟΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΟΥΛΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΕΖΟΣ. Επίσης: (με αλφαβητική σειρά) ΑΛΕΞΙΑ ΚΑΛΤΣΙΚΗ, ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΔΩΝΗΣ,ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΤΣΟΥΚΑ, ΔΟΥΚΙΣΣΑ ΝΟΜΙΚΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΝΚΟΓΛΟΥ.

Παίζουν: (με αλφαβητική σειρά) ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΤΑΛΕΙΦΟΣ, ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΤΑΝΙΔΗΣ,  ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΟΥΣΤΑΚΑΣ, ΦΩΤΕΙΝΗ ΜΠΑΞΕΒΑΝΗ, ΜΑΚΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΙΑΤΑΣ, ΧΑΡΗΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ, ΝΙΚΟΛΑΣ ΧΑΝΑΚΟΥΛΑΣ, ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ.  

Υπόθεση: Νύχτα, πολυτελής έπαυλη, πλούσια δεξίωση. Ο ζάπλουτος Μαλαπάρτε έχει καλέσει την αθηναϊκή αφρόκρεμα. Ανάμεσα στους καλεσμένους, πρέσβεις, επιχειρηματίες, καλλιτέχνες και ένας Ιταλός art dealer με τους σωματοφύλακές του που έχει έρθει σπρωγμένος από τις φήμες για να εκτιμήσει έναν πολύτιμο πίνακα που κατέχει ή τουλάχιστον διατείνεται ότι κατέχει ο Μαλαπάρτε. Η υπόθεση παίρνει αστυνομική τροπή καθώς ξεσπά μια καταιγίδα που ανατρέπει τα δεδομένα.

Η 17η ταινία ενός πάλαι ποτέ σημαντικού δημιουργού είναι ένα γκλάμορους σινεφίλ ανέκδοτο, ένα αστείο βραδυφλεγές και υπερβολικά εγκεφαλικό για το πλατύ κοινό.

Σύμφωνα με τον ίδιο το δημιουργό της «είναι για μένα μια ταινία ορόσημο. Μια ταινία που οι εικόνες της γεννούν νοήματα. Δεν είναι τα νοήματα που γέννησαν τις εικόνες. Είναι μια ταινία αστεία και μαζί μελαγχολική. Αυτός είναι ο λόγος που την αφιερώνω  στους Marx Brothers αλλά και στον Luis Bunuel και τον Τσέχωφ. Άλλη μια ταινία μου αταξινόμητη.. Ένας κόσμος που αυτοκαταστρέφεται. Το τέλος μιας εποχής. Η μελαγχολία του τέλους μιας εποχής. Η αμηχανία μπροστά στο νέο που έρχεται. Ο φόβος του άγνωστου. Η κωμικότητα του πανικού.

Μια ταινία της απόλαυσης. Νομίζω ότι τα φεστιβάλ κινηματογράφου, κατέστρεψαν τον κινηματογράφο. Οι ταινίες γίνονται για να αρέσουν στους διευθυντές των φεστιβάλ. Εγώ θέλω να κάνω ταινίες που ν’ αρέσουν σε μένα…».

Αν σε εκείνον αρέσει, τότε πάω πάσο. Αν επίσης μπορεί να μας υποδείξει σε πιο ακριβώς από τα 85 λεπτά της ταινίας εμφανίζεται το πνεύμα των αδελφών Μαρξ θα ήμουν υπόχρεος. Τρεις ολόκληροι σεναριογράφοι θα μπορούσαν αν δεν ήταν τόσο υπεράνω, να συσκευάσουν καλύτερα τις ομολογουμένως έξυπνες και αστείες ιδέες που βρίσκονται κάπου στο βάθος της πλοκής και ένας τόσο έμπειρος σκηνοθέτης θα μπορούσε να καθοδηγήσει πιο σωστά και να μην εκθέσει την πλειοψηφία του διάσημου καστ που συμμετέχει. Βέβαια κάποιοι ηθοποιοί διασώζονται λόγω εμπειρίας (Στάνκογλου, Λούλης, Καλτσίκη, Πιατάς) ή και ομορφιάς όπως η Δήμητρα Ματσούκα. Το μόνο που συνδέει αυτή την άκομψη παρέλαση αντιπαθών μεγαλοαστών με το λαϊκό κομψοτέχνημα του «Αυτή η νύχτα μένει» είναι το σκορ του Σταμάτη Κραουνάκη που κυριολεκτικά μπαλώνει τρύπες. Ετερόκλητη, άνιση και αξιοπερίεργη αποτελεί ένα βήμα πίσω σε σχέση με την απείρως πιο ολοκληρωμένη Λιμουζίνα, αν και διατηρεί παρά τα ελαττώματά της μια ακαθόριστη γοητεία. Δυστυχώς η κοιλάδα δεν είναι πια εύφορη και οι τεμπέληδες δεν μπορούν να κρυφτούν. 

Διανομή: Σπέντζος Φιλμ 

Στις αίθουσες από 10.12.15 

Ακολουθούν το teaser trailer καθώς και ένα clip της ταινίας.