99 Homes – 99 Σπίτια

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2014 

Διάρκεια: 112 λεπτά

Είδος: Κοινωνικό

Βαθμολογία: * * *

Σκηνοθεσία: Ramin Bahrani

Πρωταγωνιστούν: Andrew Garfield, Michael Shannon, Laura Dern, Noah Lomax, Clancy Brown, Tim Guinee, Ann Mahoney, J.D. Evermore, Cullen Moss, Judd Lormand.

Υπόθεση: Η ηλιόλουστη Φλόριντα εκτός από κροκόδειλους διαθέτει και «καρχαρίες» ξηράς. Ένας από αυτούς, ο χαρισματικός και αδίστακτος κτηματομεσίτης Ρικ Κάρβερ (Μάικλ Σάνον) κερδίζει απίστευτα ποσά, επανακτώντας σπίτια και τζογάροντας στην αγορά ακινήτων, εκμεταλλευόμενος νομικά κενά με δικολαβίστικα τεχνάσματα. Ο Κάρβερ έρχεται μια ωραία πρωία, συνοδεία αστυνομικών, και κάνει έξωση στον καταχρεωμένο και υποαπασχολούμενο τεχνίτη Ντένις Νας (Άντριου Γκάρφιλντ), ανύπαντρο πατέρα που προσπαθεί να φροντίσει την μητέρα και τον μικρό του αγόρι. Ο απεγνωσμένος Νας ψάχνοντας να βρει μια λύση καταλήγει, από σύμπτωση, να πιάσει δουλειά για τον Κάρβερ, τον άνθρωπο που τον πέταξε από το σπίτι του. Ο μεγαλοαπατεώνας Κάρβερ υπόσχεται στον Νας να του βρει τρόπο για να ξανακερδίσει το σπίτι του και να μπορέσει να παρέχει ασφάλεια στην οικογένεια του, σταδιακά όμως τον παρασύρει στο δικό του lifestyle. Οι συμφωνίες με το διάβολο όμως έχουν πάντα υψηλό τίμημα: ο Κάρβερ στέλνει τον Νας να κάνει τις εξώσεις αλλά και τις απαιτούμενες βρωμοδουλειές για να πετύχει το σκοπό του. Καθώς ο Νας μπλέκεται όλο και πιο πολύ στα δίκτυα του Κάρβερ, αρχίζει να συνειδητοποιεί την τραγική του κατάσταση και τους κινδύνους που διατρέχει…

Ο Νίκος Ξανθόπουλος και ο Στέφανος Στρατηγός αναβιώνουν σε συσκευασία Indie American Cinema! Δεν είναι κακό το μελόδραμα εφόσον υπηρετείται σωστά και ισορροπημένα από τους ερμηνευτές και βέβαια εφόσον τα κοινωνικά προβλήματα που καταγγέλλει δεν είναι απλώς υπαρκτά αλλά εκρηκτικά, σε παγκόσμιο πλέον επίπεδο. Και εδώ, ο Αμερικανοιρανός σκηνοθέτης του πολυβραβευμένου Man Push Cart τα δίνει όλα στη διεύθυνση του εξαιρετικού πρωταγωνιστικού δίδυμου, διηγούμενος μια ιστορία ηθικής πτώσης και εξαχρείωσης με φόντο την αγορά ακινήτων και στεγαστικών δανείων που έχουν τινάξει στον αέρα την μέση αμερικάνικη (και όχι μόνο) οικογένεια. Δικαστικές απάτες, μεγάλες κτηματικές κομπίνες, κυνισμός και αθλιότητα απέναντι στην κοινωνική κατάρρευση που προκαλεί η απώλεια του American Dream, όπως αυτή βιώνεται τραυματικά από τον μέσο πολίτη μέσα από τη χυδαιότητα του βίαιου και ψυχρού εξοστρακισμού του από τη μέχρι χτες θεωρούμενη ιδιοκτησία του. 99 κατασχεμένα σπίτια, 99 κατεστραμμένες οικογένειες απέναντι στον ένα που μπορεί να αποκτήσει τα πάντα. Όπως είναι τα πράγματα στην παγκόσμια οικονομία του 1%.

Ανατριχιαστικά επίκαιρη η ταινία αυτή τη στιγμή για την Ελλάδα, λειτουργεί σαν θρίλερ κοινωνικής επιβίωσης. Ήδη ο Μάικλ Σάνον εξασφάλισε την υποψηφιότητα του για ερμηνεία Β΄ρόλου στα Oscar του ανεξάρτητου σινεμά, στα Independent Spirit Awards.    

Διανομή: Tanweer 

Στις αίθουσες από 26.11.15