Audace colpo dei soliti ignoti – Οι μικροαπατεώνες: Ο κλέψας του κλέψαντος Νο.2 (Επανέκδοση)

Παραγωγή: Ιταλία/Γαλλία – 1959 

Διάρκεια: 105 λεπτά

Είδος: Κωμωδία

Σκηνοθεσία: Nanni Loy

Πρωταγωνιστούν: Vittorio Gassman, Renato Salvatori, Claudia Cardinale, Vicky Ludovici, Riccardo Garrone, Nino Manfredi, Tiberio Murgia, Carlo Pisacane, Gianni Bonagura, Gastone Moschin, Gina Amendola.

Ο Πέπε, ο επονομαζόμενος και πάνθηρας, αποφασίζει να εγκαταλείψει τις κλοπές και τις απάτες και να ζήσει τίμια δουλεύοντας ως οικοδόμος. Φεύγοντας όμως μια μέρα από τη δουλειά, πέφτει πάνω σ΄ έναν τύπο, τον Βιρτζίλιο που του προτείνει μια σίγουρη και «επιστημονικά σχεδιασμένη» ληστεία στο Μιλάνο. Ο Πέπε θα πρέπει να βρει τα υπόλοιπα μέλη της συμμορίας και ο «Μιλανέζος» θα είναι ο ιθύνων νους με στόχο να ληστέψουν το φορτηγάκι με τις εισπράξεις του Τοtocalcio (το ιταλικό προπό). O Πέπε μαζεύει τους γνωστούς όσο και απίθανους «συνήθεις υπόπτους» και καταφτάνουν στο Μιλάνο με το πρόσχημα του αγώνα Μίλαν-Ρόμα. Εκεί πληροφορούνται ότι ο Βιρτζίλιο έχει συλληφθεί από την αστυνομία. Παρ’ όλα αυτά. η συμμορία, επειδή το «επιστημονικά οργανωμένο» σχέδιο είναι έτοιμο, αποφασίζει να δράσει. Η εξέλιξη θα είναι σπαρταριστά απρόβλεπτη.

Ένα χρόνο μετά την τεράστια επιτυχία της αριστουργηματικής κωμωδίας του Μάριο Μονιτσέλι «Ο κλέψας του κλέψαντος» που δημιούργησε σχολή χιούμορ (comedia all’ italiana) και έφθασε στο ξενόγλωσσο Oscar, οι παραγωγοί αποφάσισαν να γυρίσουν ένα sequel (ιδού λοιπόν, δεν είναι μόνο χολιγουντιανή συνήθεια) με το ίδιο καστ αλλά αυτή τη φορά χωρίς τον Μαρτσέλο Μαστρογιάνι και τον Τοτό. Σκηνοθετημένη από το νεαρό τότε Νάνι Λόι αυτή η κωμωδία α λα Ιταλικά με χιούμορ αλλά και κοινωνικά μηνύματα δεν είχε φυσικά την ίδια επιτυχία, ούτε εισπρακτικά ούτε καλλιτεχνικά αλλά 55 χρόνια αργότερα συνεχίζει να βλέπεται ευχάριστα, έχοντας το ατού της παρουσίας του ερμηνευτικού κολοσσού Βιτόριο Γκάσμαν και την εκπληκτική ομορφιά της πιτσιρίκας τότε Κλάουντια Καρντινάλε.

Διανομή: New Star 

Στις αίθουσες από 03.09.15