Adieu au Langage – Αποχαιρετισμός στη Γλώσσα (και σε 3D)

Παραγωγή: Ελβετία/Γαλλία – 2014 

Διάρκεια: 70 λεπτά

Είδος: Δοκίμιο

Βαθμολογία: * * *

Σκηνοθεσία: Jean Luc Goddard

Πρωταγωνιστούν: Héloïse Godet, Kamel Abdeli, Richard Chevallier, Zoé Bruneau, Christian Gregori, Jessica Erickson.

Υπόθεση: Μια παντρεμένη γυναίκα γνωρίζει έναν ανύπαντρο άνδρα. Ερωτεύονται, τσακώνονται, πληγώνουν ο ένας τον άλλο. Ένα αδέσποτο σκυλί διασχίζει τη χώρα καθώς οι  εποχές διαδέχονται η μια την άλλη. Μια δεύτερη ταινία ξεκινά, ίδια (ίσως και όχι) με την πρώτη: άνθρωποι μιλούν για την πτώση του δολαρίου, την αλήθεια που κρύβεται στα μαθηματικά και το θάνατο ενός κοκκινολαίμη. Απεργίες, πυροβολισμοί, απόγνωση…

Αποσπάσματα από μεγαλύτερα πλάνα δράσης μπλέκονται με τσιτάτα πολιτικής αμφισβήτησης και φιλοσοφικά γνωμικά φιλτραρισμένα μέσα από την τελευταία λέξη της 3D τεχνολογίας. Κάθε νέα ταινία του Ζαν Λικ Γκοντάρ βάζει σε σκέψεις και προβληματίζει σφόδρα τη διεθνή κινηματογραφική κοινότητα. Η 43η ταινία ενός από τους σημαντικότερους εφευρέτες της κινηματογραφικής γλώσσας σίγουρα δεν απευθύνεται στο πλατύ κοινό.  Ο πάπας της nouvelle vague, ένας αιώνια πρωτοποριακός επαναστατικός και επιθετικός κατασκευαστής αλλά και αποδομητής εικόνων είναι και πάλι εδώ, σφύζοντας στα 84 χρόνια του από σινεφίλ πάθος! Τι μας λέει με τη νέα του συλλογή κινηματογραφικών κάδρων; Κηρύσσει το τέλος της φιλμικής γραφής μέσα από το αποδομημένο πορτρέτο δύο εραστών που ταλαντεύονται ανάμεσα στο πάθος, την ανία και τη βία; Παραδίδει ένα κινηματογραφικό δοκίμιο για τις συλλογικές ψευδαισθήσεις της ανθρωπότητας; Κάνει το παν για να απωθήσει τον μέσο εφησυχασμένο καταναλωτή εικόνων;

Γεμάτη με λογοτεχνικές, φιλοσοφικές και μουσικές αναφορές ή ταινία απευθύνεται σε υποψιασμένο σινεφίλ κοινό με καλλιτεχνικές αναζητήσεις. Το σίγουρο πάντως είναι ότι ποτέ δεν πλήττεις στην συντροφιά του Γκοντάρ! 

Βραβεία & Φεστιβάλ

- Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ των Καννών. Παρά τις πολυάριθμες συμμετοχές του στο διαγωνιστικό τμήμα, ο Ζαν-Λικ Γκοντάρ δεν είχε κερδίσει ποτέ κάποιο βραβείο στο Φεστιβάλ των Καννών μέχρι πέρσι, που ο «Αποχαιρετισμός στη Γλώσσα» απέσπασε το Βραβείο της Επιτροπής (εξ ημισείας με το «Mommy» του Ξαβιέ Ντολάν).

- Ψηφίστηκε Καλύτερη Ταινία της Χρονιάς από την Ένωση Κριτικών των ΗΠΑ

- Συμμετοχή στα Φεστιβάλ Λοκάρνο, Τορόντο, Νέας Υόρκης, Λονδίνου κ.α.

- Ο τετράποδος πρωταγωνιστής της ταινίας δεν είναι άλλος από τον σκύλο του ίδιου του Ζαν-Λικ Γκοντάρ, ο οποίος αναγράφεται στους τίτλους ως Ρόξι Μιεβίλ (Μιεβίλ είναι το όνομα της από το 1972 συντρόφου και συνεργάτιδας του σκηνοθέτη, Ανν-Μαρί Μιεβίλ). Στο Φεστιβάλ Καννών κέρδισε το ειδικό βραβείο Palm Dog. 

Διανομή: Weird Wave 

Στις αίθουσες από 28.05.15.