Escobar: Paradise Lost – Χαμένος Παράδεισος

Παραγωγή: Γαλλία/Ισπανία/Βέλγιο/Παναμάς – 2014 

Διάρκεια: 120 λεπτά

Είδος: Δραματικό Θρίλερ

Σκηνοθεσία: Andrea Di Stefano

Πρωταγωνιστούν: Josh Hutcherson, Benicio Del Toro, Brady Corbet, Claudia Traisac, Carlos Bardem, Ana Girardot, Laura Londoño.

Υπόθεση: Ο Νικ θεωρεί ότι έχει βρει τον επί γης παράδεισο όταν φτάνει στην Κολομβία, εκεί όπου έχει μετακομίσει ήδη ο αδερφός του. Τιρκουάζ λίμνες, κατάλευκες αμμουδιές, τέλεια κύματα – όλα μοιάζουν όνειρο για τον νεαρό Καναδό σέρφερ, ειδικά όταν συναντά τη Μαρία, μία πανέμορφη νεαρή Κολομβιανή, την οποία ερωτεύεται παράφορα. Ο πρώτος καιρός περνά ειδυλλιακά, μέχρι που η Μαρία τον συστήνει στον θείο της: τον θρυλικό έμπορο ναρκωτικών, Πάμπλο Εσκομπάρ. Σιγά-σιγά, ο Νικ θα βυθιστεί στην τεράστια εγκληματική οργάνωση του Εσκομπάρ, η δεσποτική αλλά και χαρισματική προσωπικότητα του οποίου ελέγχει τους πάντες γύρω του. Θα μπορέσει να ξεφύγει από τα φονικά δίχτυα του καρτέλ όταν πια η κατάσταση εκτροχιαστεί;

Ο αρχινονός της Κολομβίας δραστηριοποιήθηκε κυρίως στη δεκαετία του 80 φθάνοντας το απόγειο της δύναμής του στις αρχές της δεκαετίας του 90 οπότε και δολοφονήθηκε με συνδυασμένες ενέργειες των Κολομβιανών αρχών, της CIA και του FBI. Ήταν μόλις 44 ετών και ζάπλουτος. Είχε ξεκινήσει από πολύ φτωχός την εγκληματική του δράση που του απέφερε τεράστια κέρδη ειδικά όταν κατέληξε στο εμπόριο ναρκωτικών. Ο άνθρωπος που επινόησε τα βαποράκια, λάδωσε τους πάντες και δολοφόνησε όσους δεν λαδώνονταν, ήταν ένας αξιοπρεπής και αφοσιωμένος οικογενειάρχης με ικανότητες μεταμόρφωσης σε αιμοσταγές τέρας που δεν σταματούσε σε κανένα εμπόδιο, όντας υπεύθυνος για το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων κατά τη διάρκεια της παντοδυναμίας του. Μεγάλο μέρος των κερδών του χρησιμοποίησε για να κτίσει σχολεία και νοσοκομεία και να βοηθήσει τους φτωχούς χωρικούς που τον λάτρευαν σαν κρυφό αυτοκράτορα. Απέναντι σε αυτό το θηρίο που ερμηνεύει με το δικό του μοναδικό τρόπο ο Μπενίσιο Ντελ Τόρο η ταινία αντιπαραθέτει έναν αθώο νεαρό Καναδό που μπλέκεται στα δίχτυα του, αδύναμος να αντισταθεί στη γοητεία του κακού, μέχρι ένα σημείο βέβαια (στο ρόλο ανταποκρίνεται ο Τζος Χάτσερσον του Hunger Games).

Η ταινία αποτελεί σκηνοθετικό ντεμπούτο ενός νέου και ταλαντούχου Ιταλού ηθοποιού που θέλησε να ζωντανέψει ξανά το μεγαλοπρεπές πνεύμα κλασικών ταινιών όπως ο Νονός ή και το Traffic. Άλλες εποχές βέβαια οι σημερινές, βίαιες, κυνικές και υπερπληροφορημένες. Δύσκολο να κάνει την ίδια εντύπωση σήμερα μια ταινία αυτού του είδους, όσο καλογυρισμένη και να είναι. Παρόλα αυτά η γοητεία του κακού είναι πάντα φωτογενής. 

Διανομή: Odeon 

Στις αίθουσες από 21.05.15.