Unknown Land – Άγνωστη Γη

Παραγωγή: Υεμένη/Ελλάδα/Κύπρος – 2012 

Διάρκεια: 78 λεπτά

Είδος: Δραματική Περιπέτεια

Βαθμολογία: * * 1/2

Σκηνοθεσία: Manuel De Coco

Πρωταγωνιστούν: Μάνος Κοκορομύτης, Shaiya Salem, Daniel Plackett.

Υπόθεση: Στην Υεμένη του 2011 η Αραβική άνοιξη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Είναι η εποχή των μουσώνων και στο απομονωμένο νησί Σοκότρα η ζωή κυλά ήρεμα. Ένα ιστιοφόρο με Ισραηλινή σημαία βυθίζεται και οι έρευνες για επιζώντες ξεκινούν. Το σώμα ενός ναυαγού ξεβράζεται σε μια παραλία. Στην άλλη άκρη του νησιού ένας ντόπιος βλέπει στα όνειρά του το ναυαγό, ο οποίος ζητά τη βοήθειά του. Μέσα από το σώμα του ναυαγού, ενός ανθρώπου που έβλεπε τη ζωή του να βυθίζεται, ξεκινά αυτή η περιπέτεια με σκοπό να τον αφυπνίσει και να του θυμίσει να είναι ευγνώμων. Θα ανατρέψει το πεπρωμένο; Θα επιστρέψει πίσω ζωντανός;

Μια ταινία που ξεκίνησε σαν πνευματικό ταξίδι και ύμνος στην πνευματικότητα και την ειρήνη κατέληξε να απαγορευθεί στη χώρα που γυρίστηκε αλλά και σε ολόκληρο τον Αραβικό κόσμο (και τελικά και στο Ισραήλ). Κακό του κεφαλιού τους. Δεν έχει υπάρξει άλλη σύγχρονη δυτική ταινία που να προσεγγίζει το Ισλάμ ως πνευματικό κίνημα που αποβλέπει στη δικαιοσύνη και την εσωτερική γαλήνη, σε σημείο που θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί από έναν κακόπιστο ύποπτη!

Το όνομα του σκηνοθέτη Μάνουελ ντε Κόκο είναι ψευδώνυμο του πρωταγωνιστή και δημιουργού του όλου project Μάνου Κοκορομύτη. Η ιδέα της ταινίας προέκυψε όταν ο σκηνοθέτης έλαβε ένα email με φωτογραφίες της Σοκότρα στο οποίο και αποφάσισε να γυρίσει την ταινία του κάνοντας μια παγκόσμια πρώτη. Το νησί Σοκότρα, επίμηκες και ορεινό στο μέγεθος της Εύβοιας, ανήκει στην Υεμένη και όντας απομονωμένο έχει χαρακτηριστεί ως το πιο εξωγήινο τοπίο στη γη. Σύμφωνα με έρευνες, περισσότερο από το ένα τρίτο των 800 περίπου φυτών που ενδημούν εκεί δεν βρίσκεται πουθενά αλλού στον κόσμο. Το αρχιπέλαγος της Σοκότρα αποτελεί περιοχή ύψιστης περιβαλλοντολογικής σημασίας, κέντρο οικοτουρισμού και Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς που προστατεύεται από την UNESCO.

Η ιστορία της ταινίας πίσω από τις κάμερες είναι εξίσου ενδιαφέρουσα: Η κυβέρνηση της Υεμένης θέλησε να ασκήσει δίωξη ισχυριζόμενη ότι ο σκηνοθέτης και το συνεργείο κινηματογράφησαν χωρίς άδεια από το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας. Επίσης κατήγγειλε  την ταινία ως συμπαραγωγή με το Ισραήλ και με Εβραίο σκηνοθέτη, ζητώντας να αποσυρθεί η καταχώρηση της Υεμένης ως συμπαραγωγού χώρας. Ένα άλλο θέμα για το οποίο κατηγορήθηκε είναι ότι η Ισραηλινή σημαία υψώθηκε σε μουσουλμανικό έδαφος, το οποίο απαγορεύεται ρητά. Τέλος, ο τίτλος της ταινίας (“Άγνωστη Γη”) θεωρήθηκε ότι αφορά το νησί Σοκότρα της Υεμένης, όπου και πραγματοποιήθηκε το μεγαλύτερο μέρος των γυρισμάτων. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η ταύτιση αυτή προσβάλλει και περιθωριοποιεί τους κατοίκους του νησιού. Μάταια οι εταιρείες παραγωγής Other side Films και BB World Pictures έστειλαν επίσημη απάντηση στην κυβέρνηση της Υεμένης  διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς της. Να σημειωθεί ότι οι εταιρείες παραγωγής, πριν την απαγόρευση πρότειναν την ταινία να εκπροσωπήσει την Υεμένη στα Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας 2014.

Μια ανεξάρτητη ταινία, χαμηλού προϋπολογισμού και υψηλής αισθητικής, με πλάνα που θα ζήλευε το National Geographic, που γυρίστηκε σε πολύ αντίξοες συνθήκες με ερασιτεχνικό καστ μεταξύ των οποίων ο ξεναγός του συνεργείου και  ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού της Υεμένης που επιτηρούσε τα γυρίσματα. Θα μπορούσε να είναι πιο συγκροτημένη δραματουργικά αλλά η ομορφιά των πλάνων της αποζημιώνει το θεατή. Δυστυχώς ένα χρόνο μετά την παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας ο Σάια Σάλεμ ο οποίος υποδύεται τον μουσουλμάνο που προσπαθεί να βρει και να σώσει τον Εβραίο ναυαγό, χάθηκε σε ναυάγιο στο σημείο που εκτυλίσσεται η ιστορία.

Τα μηνύματα της ταινίας, τρία χρόνια μετά το γύρισμά της, είναι ακόμη πιο δύσκολο να βρουν αποδέκτη. Πόσο μάλλον που η προβολή της συμπίπτει με ένα παγκόσμιο μνημείο πολιτισμού όπως η Παλμύρα να κινδυνεύει από αφανισμό στα χέρια ακραίων ισλαμιστών. 

Διανομή: Filmboy Pictures 

Στις αίθουσες από 21.05.15.