Mad Max: Fury Road - Mad Max: Ο Δρόμος της Οργής (και σε 3D)

Παραγωγή: Αυστραλία/ΗΠΑ – 2015 

Διάρκεια: 120 λεπτά

Είδος: Περιπέτεια

Βαθμολογία: * * * *

Σκηνοθεσία: George Miller

Πρωταγωνιστούν: Tom Hardy, Charlize Theron, Nicholas Hoult, Hugh Keays-Byrne, Josh Helman, Nathan Jones, Zoë Kravitz, Rosie Huntington-Whiteley, Riley Keough, Abbey Lee, Courtney Eaton, John Howard, Richard Carter, Iota, Angus Sampson, Jennifer Hagan, Megan Gale, Melissa Jaffer και η φωνή του Lee Perry.

Υπόθεση: Βρισκόμαστε στο μέλλον κάπου στην Άγονη Γη, μετά από πολέμους που έφεραν την καταστροφή του κόσμου και όλων των δομών που είχε δημιουργήσει η ανθρωπότητα.  Χωρίς νόμο και τάξη, χωρίς ενεργειακές πηγές και νερό, ο πολιτισμός αποτελεί μια μακρινή ανάμνηση, η οικονομία έχει καταρρεύσει, η ατμόσφαιρα έχει μολυνθεί και η τροφή αποτελεί σπάνιο αγαθό. Όσοι άνθρωποι έχουν απομείνει στην Άγονη Γη βρίσκονται συγκεντρωμένοι  γύρω από το Οχυρό, ένα φυσικό φρούριο όπου υπάρχει η μοναδική αντλία νερού σε ακτίνα εκατοντάδων χιλιομέτρων και το οποίο ελέγχεται με ατσάλινη πυγμή από τον τερατώδη Ιμόρταν Τζο. Έχοντας τον απόλυτο έλεγχο των φυσικών πόρων, το Οχυρό και οι σύμμαχοί του, η Βενζινούπολη και η Φάρμα των Πυρομαχικών, εξουσιάζουν την Άγονη Γη.

Στο Οχυρό καταφθάνει αιχμάλωτος ο Μαξ Ροκατάνσκι, ένας μοναχικός βετεράνος των πολέμων που επιβιώνει ολομόναχος, έχοντας χάσει κάθε δεσμό σε αυτόν τον εχθρικό κόσμο. Όταν μια από τους πολέμαρχους του αρχηγού-θεού Ιμόρταν Τζο, η Φιουριόσα, αποφασίζει να δραπετεύσει παίρνοντας μαζί της τις αιχμάλωτες νεαρές συζύγους του, η κόλαση ξεσπάει καθώς αρχίζει ένα ανελέητο κυνηγητό που θα φέρει το Μαξ στο πλευρό της δυναμικής αμαζόνας καθώς θα προσπαθήσουν να ξεφύγουν από την οργή του Ιμόρταν Τζο και τους αμέτρητους πολεμιστές του.

Η επιστροφή του Αυστραλού, Ελληνικής καταγωγής, δημιουργού στον ήρωα που τον έκανε διάσημο ανά την υφήλιο είναι κάτι παραπάνω από θριαμβευτική. Ξαναπιάνοντας, μετά από τριάντα χρονια και πολλές αναβολές και καθυστερήσεις, το μίτο της μετα-αποκαλυπτικής περιπλάνησης του Τρελού Μαξ, ο Τζορτζ Μίλερ επιδίδεται σε ένα αξιοθαύμαστο ρεσιτάλ σκηνοθεσίας δημιουργώντας μια αλληγορική εφιαλτική εικόνα για το τέλος του πολιτισμού αλλά και τα αίτια που οδήγησαν εκεί. Εμπλουτίζοντας τη θεαματική περιπέτεια καταδίωξης με μια καλοδουλεμένη πλοκή πολιτικής αναμέτρησης ανάμεσα στις πατριαρχικές-θρησκευτικές δυνάμεις που εκπροσωπεί ο Ιμόρταν Τζο και οι τζιχαντιστές πολεμιστές του, που ορμούν προς το θάνατο ονειρευόμενοι κάποια Βαλχάλα, και τις αρχέγονες θηλυκές δυνάμεις της βιασμένης και οργισμένης φύσης που εκπροσωπεί η ορμητική πολέμαρχος Φιουριόσα, ο Μίλερ και οι συνεργάτες του στο σενάριο Μπρένταν Μακάρθι και Νίκο Λαθούρις παραδίδουν ένα μεταμοντέρνο γουέστερν ειρωνικό, εξεγερμένο και βαθιά οικολογικό μακριά από τα αμερικάνικα κόμικς και τις CGI περιπέτειες για το εφηβικό κοινό των Multiplex. Πολλοί και ανάγλυφα δοσμένοι χαρακτήρες, ερμηνείες με ουσία και βάθος που δεν συνηθίζεται στο είδος, με πρώτη και καλύτερη τη θεά Σαρλίζ Θέρον ως Φιουριόσα να κλέβει την παράσταση, εκατοντάδες κασκαντέρ σε επικίνδυνες λήψεις,  εκπληκτική φωτογραφία από τον 73χρονο βραβευμένο με ‘Οσκαρ Τζον Σιλ, τον οποίο ο Μίλερ κάλεσε από την «συνταξιοδότηση» για να φωτογραφίσει την Άγονη Γη με τον τρόπο που μόνος αυτός είχε κάνει στο παρελθόν και εκκωφαντικό όσο πρέπει soundtrack  από τον Junkie XL. Και βέβαια, μια ευκαιρία ζωής για τον σπουδαίο Τομ Χάρντι να γράψει κινηματογραφική ιστορία, αναλαμβάνοντας ένα θρυλικό ρόλο.

Μια συναρπαστική, πολύχρωμη και εκκωφαντική άσκηση κινηματογραφικού ύφους που είναι σίγουρο ότι θα απαιτήσει παραπάνω από μία θεάσεις για να αποκαλύψει όλους της τους θησαυρούς. Η ταινία θα προβληθεί εκτός συναγωνισμού, ταυτόχρονα με την παγκόσμια προβολή της, και στο Φεστιβάλ Καννών που ξεκινά αυτή την Πέμπτη. Εννοείται ότι πρόκειται για το εναλλακτικό blockbuster της χρονιάς που δεν πρέπει να χάσει κανείς και ιδιαίτερα οι λάτρεις της καθαρόαιμης σπινταριστής περιπέτειας. 

Η ταινία με αριθμούς

400 ώρες υλικού είχε η παραγωγή της ταινίας στα χέρια της, μόλις ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα της ταινίας. 

200 μουσικά όργανα χρησιμοποίησε ο συνθέτης της ταινίας, Junkie XL, για να αποδώσει την παράνοια που επικρατεί στο «Mad Max: Ο Δρόμος της Οργής», ντύνοντας τις σκηνές της ταινίας, με οπερετικές συνθέσεις, ντραμς και ηλεκτρικές κιθάρες.  

1.700 άτομα δούλεψαν στην παραγωγή της ταινίας, με έναν μέσο όρο 1.000 ατόμων να βρίσκονται καθημερινά στα γυρίσματα. 

150 συνολικά αυτοκίνητα, φορτηγά και μοτοσυκλέτες συναρμολογήθηκαν με το χέρι για τις ανάγκες της ταινίας. 

1974 XB Ford Falcon Coupe, ή αλλιώς Interceptor, το μαύρο Ford αμάξι του Μαξ Ροκατάνσκι στο franchise του «Mad Max». 

3.500 τα storyboards που σχεδίασε η δημιουργική ομάδα της ταινίας και τοποθέτησε στους τοίχους του στούντιο παραγωγής του Μίλερ. Αποτέλεσαν το πρώτο οπτικό σενάριο του «Δρόμου της Οργής».

Παρατίθεται, εκτός από το trailer και ένα σύντομο φιλμ για τη δημιουργία της ταινίας.

Διανομή: Tanweer

Στις αίθουσες από 14.05.15.