Macondo – Σημαδεμένοι Δρόμοι

Παραγωγή: Αυστρία – 2014 

Διάρκεια: 98 λεπτά

Είδος: Δράμα

Βαθμολογία: * * *

Σκηνοθεσία: Sudabeh Mortezai

Πρωταγωνιστούν: Ramasan Minkailov, Aslan Elbiev, Kheda Gazieva, Rosa Minkailova, Iman Nasuhanowa, Askhab Umaev, Hamsat Nasuhanow, Champascha Sadulajev.

Υπόθεση: Ο Ραμαζάν, ένας 11χρονος Τσετσένος, ζει στη Βιέννη με τη χήρα μητέρα του και τις δυο μικρότερες αδελφούλες του. Στα προσφυγικά, ανάμεσα σε Αφρικανούς και Ασιάτες, Μουσουλμάνους και Χριστιανούς, η οικογένεια του Ραμαζάν προσπαθεί να ξεπεράσει το διπλό σοκ της απώλειας του πατέρα και της αθέλητης εξορίας και να προσαρμοσθεί στις απαιτήσεις της προσφυγικής ασυλίας. Η οικογενειακή ισορροπία ανατρέπεται όταν στο κάτω διαμέρισμα μετακομίζει ο Ίσα που δηλώνει φίλος και συναγωνιστής του μακαρίτη. Ο μικρός Ραμαζάν, από τη μία έλκεται από το πατρικό πρότυπο του σκληροτράχηλου και σοβαρού γείτονα από την άλλη όμως αισθάνεται τη θέση του ως «άντρας του σπιτιού» να απειλείται. Η απελπισία και η πίεση είναι πάντα κακοί σύμβουλοι και περιπλέκουν καταστάσεις μερικές φορές με ολέθρια αποτελέσματα. Ο μικρός Ραμαζάν θα πάρει ένα πολύτιμο μάθημα ενηλικίωσης.

Η Ιρανικής καταγωγής ντοκιμαντερίστρια Σουνταμπέχ Μορτεζάι κάνει ένα εντυπωσιακό ντεμπούτο στον κόσμο της κινηματογραφικής μυθοπλασίας. Μεταφέροντας το ύφος των αδελφών Νταρντέν στο Ισλαμικό μικροσύμπαν μιας προσφυγικής κοινότητας και με μια αξιοζήλευτη παιδική ερμηνεία στο επίκεντρο, η ταινία εξετάζει επί της ουσίας, χαμηλόφωνα και συγκροτημένα, τα προβλήματα της προσαρμογής στα δυτικά δεδομένα ανθρώπων ξένων έως και εχθρικών με τα ευρωπαϊκά ιδεώδη. Μια ταινία που κατεβαίνει στο ανθρώπινο ύψος, ανεξαρτήτως εθνικότητας και κουλτούρας, και ανταμείβει το δυτικό θεατή με ζεστασιά και ανθρωπιά. Το καθημερινό δράμα αυτών των ανθρώπων μας αφορά πολύ περισσότερο από όσο θα νομίζαμε εκ πρώτης όψεως. Και πάνω από όλα είναι σινεμά! 

Διανομή: Seven Films & Σπέντζος Φιλμ 

Στις αίθουσες από 14.05.15.